Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
18.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

pohodništvo nasvet

Četrtek, 20. 4. 2017, 18.49

6 let, 7 mesecev

Kako ohraniti gojzarje v vrhunski kondiciji? #nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Pohodniška obutev | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Spadate med tiste, ki gojzarje ob prihodu s ture vržejo v garažo, klet ali kurilnico (češ da se dobro pregrejejo), ali se lotite temeljitega čiščenja, ki bo obutev še dolgo let obdržalo pri življenju? Objavljamo nekaj nasvetov, ki bodo vaši obutvi podaljšali življenjsko dobo.

Pri pohodniški obutvi je pomembno, da jo vzdržujete. Morda se to sliši čudno in banalno, a nekateri pohodniki z vzdrževanjem svojih gojzarjev ne izgubljajo časa. Napaka! Ravno to bo obutvi podaljšalo življenjsko dobo, vašemu stopalu pa zagotovilo udobje.

Česa nikoli ne smete početi?

Pohodniške obutve nikoli ne sušite v bližini ognja, še posebej to velja za obutev iz goreteksa in drugih tekstilnih membran, saj to lahko spodbudi ločitev podplata.

Video: Kako očistiti pohodniško obutev?

Kaj se splača početi?

Že pred prvo uporabo je pametno čevlje zaščititi pred vplivi vlage in umazanijo, po vsaki uporabi pa jih je treba očistiti in posušiti (vendar ne na soncu ali v bližini toplotnih virov!). Po vsakem sušenju čevlja, ga je priporočljivo zaščititi z ustrezno kremo.

Še posebej pomembno je vzdrževanje usnja, saj lahko ob nezadostni skrbi razpoka in izgubi svoje lastnosti. Za zaščito obutve z membrano iz goreteksa je bolj kot debel nanos kreme priporočljiv nanos več tankih slojev.

Pohodniška obutev | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne pozabite niti na vložke. Po uporabi jih odstranite iz čevlja, posušite in prezračite. Notranjost čevlja očistite z vlažno krpo ali mehko ščetko. Izogibajte se bolj agresivnim materialom, da ne poškodujete notranjosti.

Suho obutev skrtačite z mehko krtačo, čevelj pa zaščitite z ustreznim impregnacijskim sredstvom, ki materialu daje prožnost, svetuje Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenije. Pri impregnaciji upoštevajte navodila proizvajalca, obvezno pa pred tem odstranite vezalke.

Kdaj je treba čevelj namazati in "nasprejati"?

Kot svetujejo v eni od slovenskih trgovin z obutvijo, je najbolj primeren čas za impregnacijo z brezbarvnim sprejem ali kremo preden se čevelj popolnoma osuši. Zakaj? Ker je usnje takrat še nekoliko vlažno in ima bolj odprte pore. Priporočeno je, da se v usnjene dele obutve najprej dobro utre krema s krtačo in nato se v tankem sloju na celotno obutev po zunanji strani nanese še sprej.

Hribi, pohodništvo, gore, izlet | Foto:

Nekaj nasvetov za nakup pohodniške obutve

Prvo vprašanje: visoki ali nizki čevlji? Izbira je odvisna od terena, ki ga nameravate najpogosteje "obvladovati". Nizka pohodna obutev je primernejša za suh in relativno nezahteven teren, medtem ko so visoki čevlji, ki zagotavljajo boljšo zaščito, pa tudi gleženj jim bo hvaležnejši, bolj primerni za visokogorje.

Kako je z nogavicami? Časi bombažnih in volnenih nogavic so menda minili. Enako velja za več plasti nogavic, sporočajo iz Planinske zveze Slovenije. Številni proizvajalci obutve priporočajo uporabo kakovostnih sintetičnih nogavic. Razlika v ceni je sicer velika, zagotavljajo pa dober občutek in so vzrok za en nasmeh več po koncu ture.

Video: Kako pravilno zavezati pohodniški čevelj?

En par nogavic bo več kot dovolj

Včasih je veljalo pravilo, da je treba nositi dva para nogavic, da bi se izognili nastanku žuljev, danes to zaradi sodobnejših materialov in postopkov izdelave pohodnih nogavic ne drži več. Nogavice so danes običajne debeline, tanke tam, kjer se najbolj potimo, in odebeljene na delih, kjer na stopalo delujejo večje obremenitve.

Kakšen material je za gojzar najboljši? Zgornji del obutve, ki mu bolj modno ozaveščeni planinci dajejo prednost pred preostalimi, očem manj izpostavljenimi deli, je lahko izdelan iz naravnega usnja ali posebne membranske tkanine.

Medtem ko je usnje nekoliko težje in zahteva več vzdrževanja, marsikdo meni, da stopalu zagotavlja boljšo mikroklimo. Med membranskimi tkaninami, ki spadajo med umetne materiale, ki so načeloma nepropustni in "dihajo", je večini najbolj znan goreteks.

Pohodniška obutev | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Opozorilo: oznaka waterproof ali vodotesno še ne pomeni, da s čevljem s tako oznako lahko brodimo po potokih, ampak pomeni le določeno stopnjo propustnosti. Membrana iz goreteksa naj bi bila nepremočljiva do 70 odstotkov višine čevlja.

Notranji del čevlja je običajno podložen z izolacijskim materialom thinsulate, ki naj bi tudi do dvakrat izboljšal razmere v čevlju, nogi omogoča dihanje in zagotavlja toploto tudi v izredno hladnih vremenskih razmerah. Debelejši ko je, boljša je stopnja izolacije.

Na hitro: kako kupovati pohodniško obutev?

•    Razmislite, ali boste obutev večkrat "peljali" v visokogorje ali na nižje ležeča območja.
•    Pomerjanja pohodne obutve se lotite popoldne ali zvečer, saj naj bi se stopalo zaradi zastoja telesnih tekočin takrat nekoliko povečalo.
•    Kdaj je čevelj ravno pravšnji? Ko nogo porinemo do konice čevlja, mora biti na peti največ za debelino palca prostora, in ko je čevelj zavezan, se prsti ne smejo dotikati konice čevlja.
•    Vedno preizkusite oba čevlja, saj pri 70 odstotkih ljudi dolžina stopala niha za od pol do ene številke.
•    Čevlje zamenjajte vsaj na vsaka tri leta, ker guma čez čas izgubi prožnost ter postane trda in nevarna za zdrs.

Podplat za boljši oprijem in blaženje udarcev

Podplat pohodniškega čevlja opravlja več funkcij: vidni del stopalu omogoča oprijem na podlagi in preprečuje zdrsavanje, srednji del je ojačen za torzijsko stabilnost in blaženje udarcev, notranji del pa je zaslužen za udobje.

Med materiali za sestavo podplata se najpogosteje uporablja profilirana naravna guma ali umetni material vibram. Ta omogoča dober oprijem tudi na mokri in zmrznjeni podlagi ter je zaradi trdnosti in ustreznih nastavkov primeren tudi za uporabo derez, medtem ko usnje v hladnem vremenu preveč otrdi in ne zagotavlja dovolj oprijema.

Tudi jezik ima svojo vlogo

Tudi malenkosti, kot so jezik, kapica in opetnik, dajejo čevlju dodano vrednost. Jezik se med hojo ne sme gubati in drseti, kapica ščiti sprednji del čevlja in nožne prste, naloga opetnika pa je, da primerno objema peto.

Ali po uporabi čistite pohodniško obutev?

  • Obvezno.
    40,00 %
    156 glasov
  • Občasno.
    44,87 %
    175 glasov
  • Nikoli.
    12,05 %
    47 glasov
  • Nimam pohodniške obutve.
    3,08 %
    12 glasov
Oddanih 390 glasov
Ne spreglejte