Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 3. 2012,
15.16

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija tek prehrana športna prehrana

Ponedeljek, 26. 3. 2012, 15.16

5 let

Kaj sploh je športna prehrana?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vse prevečkrat je z besedno zvezo "športna prehrana" povezana negativna konotacija. Poglejmo, kaj športna prehrana sploh je. O tem osebni trener Gašper Predanič.

Vsekakor naj bi bil glavni pomen prehrane v tem, da z njeno pomočjo telesu dovajamo vsa potrebna makro- in mikrohranila, ki jih potrebujemo za opravljanje vseh dnevnih opravil kot tudi tistih, povezanih s ukvarjanjem s športnimi aktivnostmi. Vse prevečkrat se s poimenovanjem športne prehrane navezujejo naslednje misli, in sicer; da je športna prehrana škodljiva, da vsebuje veliko neprimernih sestavin, da ni primerna za daljšo in bolj pogosto obliko njene uporabe, da je to "doping" ter da je konec koncev športnik niti ne potrebuje?!

Kaj sploh je športna prehrana? Zato se za trenutek ustavimo pri pomenu in namenu športne prehrane. Pomen športne prehrane bi moral biti v prvi vrsti izključno povezan s pravilno in pestro izbiro "normalne oblike" prehrane, ki jo tako rekoč lahko dobimo v vsaki bolje založeni trgovini z živili. Športna prehrana, če jo pravilno razumemo, bi morala telesu zagotoviti vsa potrebna hranila, ki jih telo nujno potrebuje za normalno delovanje v času ukvarjanja z aktivnostmi. Torej, športna prehrana v prvi vrsti ni nič drugega kot samo to, da imamo ne eni strani dovolj znanja o tem, kaj je za naše telo primerno in kaj ne. Kdor tega nekako ne razume pravilno, tistemu, verjamem, se ob misli na "športno prehrano" velikokrat pojavijo črne misli, tiste, ki sem jih podal v začetku članka.

Športna prehrana = kakovostna prehrana Športna prehrana bi morala zajemati vse segmente pravilnega prehranjevanja. Sem prištevamo prehranjevanje, v katerega so vključeni vsi dnevni obroki (5–6), kot tudi samo prehranjevanje za čas aktivnosti. Sem prištevamo čas pred, med in po končani aktivnosti. Torej tisti, ki mislite, da boste z nezdravo in nepravilno kombinacijo uživanja hrane lahko dobro trenirali, se vsekakor oddaljujete od svojega optimuma telesnih sposobnosti. Zato svetujem, da začnete športno prehrano enačiti na eni strani s kakovostno izbiro hrane, kot na drugi strani z nekoliko prijaznejšim pristopom do njenega vsesplošnega poimenovanja. Bistven problem, ki pa se začne pojavljati v na žalost prehitrem tempu življenja, pa je, da nam vedno ne uspe telesu zagotoviti tisto pravo, kar potrebuje. Še posebej na tem mestu govorim o času, ki je izključno vezan na čas pred, med in po končani aktivnosti. Kajti četudi jemljete športno prehrano blazno resno, morate vedeti, da telo za čas aktivnosti potrebuje malce drugačne in preizkušene pristope, ki dejansko delujejo.

Ne spreglejte