Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
8. 6. 2016,
14.13

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Preddvor pohodništvo

Sreda, 8. 6. 2016, 14.13

4 leta, 5 mesecev

Sportalov izlet v hribe

Iz Preddvora po senčnem gozdu na Potoško goro

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Lep vikend velja izkoristiti za izlet v gore. In tu je ideja za vso družino. Sv. Jakob je dobro uro hoje iz Preddvora, po hladnem, senčnem gozdu pa se lahko vzpnete vse do Potoške gore.

Potoška gora, 1.283 m. n. v.

Izhodišče: grad Turn nad Preddvorom (520 m. n. v.)
Cilj: Sv. Jakob (961 m. n. v.), Potoška gora (1.283 m. n. v.)
Čas hoje: ura do Sv. Jakoba, še 40 minut do Potoške gore
Tura: sem in tja je nekoliko strmeje, sicer pa pot ni težka

Za tokratno pohodno turo vam predlagamo enega nižjih vrhov Karavank, ki pa je primeren za vso družino oziroma tudi za tiste slabše pripravljene pohodnike. Cilj ni le en sam, temveč kar trije, a pot lahko sklenete že na drugem - na razgledišču nad Sv. Jakobom (1.071 m. n. v.), od koder se vam odpira čudovit pogled na Cjanovco s Hudičevim borštom. Iz smeri Kranja se zapeljite proti Preddvoru. Parkirate lahko že v vasi Hrib pri obratu Jelovica ali pa se peljete še nekaj minut naprej do gradu Turn. V gozdu za gradom je parkirišče namenjeno prav pohodnikom.

Prvi cilj ture je Sv. Jakob, razgledni vrh nad Preddvorom z malo cerkvico in kočo Iskra. Pot se začne za gradom Turn in se sprva dokaj strmo vzpne do senčnice Josipine Turnograjske. Nato je tura bolj položna. Sicer je dobro markirana, a stranskih poti je toliko, da hitro zavijete na katero od njih. Pa brez skrbi, tudi če zaidete z glave poti, boste prišli na želen cilj. Če bi radi sledili markirani poti na razcepu pri čebelnjaku zavijte levo po makadamski poti. Nekoliko bolj prijetna gozda pot pa vas pri čebelnjaku pelje naravnost. V nadaljevanju ture se poti še večkrat križajo, v zgornjem delu tudi z gozdarsko cesto.

Po približno uri hoje osvojite Sv. Jakoba z razgledom proti Kranju in naprej po Ljubljanski kotlini. Priporočamo, da pot nadaljujete do razgledišča nad Sv. Jakobom. To je še kakšne 10, 15 minut naprej. Tam se vam odpre lep pogled proti severu na goro Cjanovco oziroma Zaplato s Hudičevim borštom. Če še nimate dovolj, se od razgledišča lahko vzpnete nad Potoško goro. Tako boste po skupaj uri in 40 minutah premagali skoraj 800 metrov višinske razlike. Potoška gora je vsa pod gozdom, tako da se le sem in tja odpirajo razgledi v dolino (je pa zaradi gozda hladneje in bolj prijetno za hojo).

Vrnete se po isti poti in poldnevni izlet je končan.

Ne spreglejte