Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
26. 5. 2016,
19.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

rekreacija Ultimate frizbi

Četrtek, 26. 5. 2016, 19.28

6 let, 6 mesecev

Rekre(k)cija (5) - Ultimate frizbi

Igra za oba spola, kjer je športni duh skoraj tako pomemben kot zmaga (video)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Ultimate Frizbi | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Prav gotovo ste že kdaj metali frizbi (disk), a če bi vas vprašali, ali poznate šport ultimate, bi le debelo pogledali. Gre za zanimivo tekmovanje s frizbijem, kjer so odnosi v ekipi velikokrat celo pomembnejši od same zmage.

Ultimate frizbi je ekipna nekontaktna igra, katere posebnosti so odsotnost sodnikov, igranje v mešanih ekipah in spodbujanje igranja v duhu fair playa. K nam je po petdesetletni tradiciji igranja prišla iz Amerike konec leta 2004. Tudi sam rekvizit, frizbi, ki se ga uporablja za igranje, je unikaten in ima prav posebno zgodovino nastanka.

Na tekmovanjih ni sodnikov

Prvi posebnost igre je, da ni sodnikov. Ne na vaških tekmah ne na svetovnih prvenstvih. Igralci si sodijo sami v okviru kodeksa, poznanega po imenu "Spirit of the Game". To od igralcev zahteva igranje v športnem duhu in duhu pravične igre.

Ekipo sestavljajo tako fantje kot dekleta. | Foto: Peter Kastelic Ekipo sestavljajo tako fantje kot dekleta. Foto: Peter Kastelic

Začelo se je s podstavkom za pite

Zgodba o izumu frizbija sega že v 19. stoletje, ko je William Rusell Frisbie odkupil pekarno in jo poimenoval Frisbie Pie Company, ki je pozneje postala zelo uspešna. Svoj vrhunec je dosegla leta 1958, ko so dnevno proizvedli tudi do 80 tisoč pit. Pekarna je bila blizu univerze Yale, študentje pa so hitro ugotovili, da so aluminijasti podstavki, na katerih so dobili pito, zelo uporabni za podajanje po zraku. Ker so bili podstavki aluminijasti, je podajalec ob metu zaklical "frisbee" in tako na nevarnost opozoril vse naključne mimoidoče. Leta 1947 je bil izdelan prvi kalup za frizbi, v katerega so vlili plastično maso. Frizbiju so pozneje še precej izboljšali letalne in oblikovne lastnosti, danes pa se za tekmovanja po vsem svetu uporablja frizbi standardne oblike s premerom 27 centimetrov in težo 175 gramov.  Na večini turnirjev se uporablja bel frizbi, saj je najbolje viden v vseh vremenskih pogojih.

Profesionalni frizbi ima premer 27 centimetrov in tehta 175 gramov. Stane 12 evrov. | Foto: Peter Kastelic Profesionalni frizbi ima premer 27 centimetrov in tehta 175 gramov. Stane 12 evrov. Foto: Peter Kastelic

V Sloveniji od leta 2004

Ultimate frizbi se v Sloveniji igra od leta 2004, ko je bila igra prvič predstavljena na fakulteti za šport v okviru športne vzgoje. Prva ekipa je nastala v Ljubljani, dve leti pozneje pa še v Novi Gorici. Danes v slovenski ultimate ligi igra pet ekip (Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica, Krško), kmalu pa se jim bo priključila šesta iz Ptuja, ki še nabira svoje člane.

Točko prinese ujet frizbi v nasprotnikovi coni

Igra poteka med dvema ekipama, ki štejeta sedem članov. Je kombinacija neprestanega gibanja, atletske vzdržljivosti in znanja podajanja frizbija. Igra se na igrišču, ki je podobno ameriškemu nogometu, pri nas se ga običajno označi kar na nogometnem igrišču. Cilj igre je doseči  točko  v  nasprotnikovi  končni  coni,  ki  jo  ekipa  doseže  z  uspešno  podajo  igralcu, ki  v njej stoji ali vanjo steče. Igralec, ki ima v roki frizbi, se z njim ne sme premikati, dovoljeno je le gibanje in obračanje okoli stojne noge.

Primer uspešne točke:

Ekipa  se  v  napadu  z  uspešnimi  podajami   med   soigralci   približuje   nasprotnikovi   končni   coni.  Število  podaj  je  neomejeno, podaje so dovoljene na vse strani po celem igrišču, ekipa pa ima v posesti frizbi tako dolgo, dokler so podaje uspešno izvedene po zraku.   

Nagrada za športni duh

S pomočjo lestvice se ekipe po vsaki odigrani tekmi medsebojno ocenijo. Ob razglasitvi rezultatov se ekipi z najvišjim  seštevkom ocen podeli nagrada za športni duh. Ta nagrada ima skoraj enako težo kot osvojitev prvega mesta.

Športni duh ima pomembno vlogo v igri. | Foto: Peter Kastelic Športni duh ima pomembno vlogo v igri. Foto: Peter Kastelic

Kako se priključiti?

"Prvi korak je obisk treninga pri enemu od klubov. Starostne omejitve ni. Kogar zanima, lahko pride pogledati. Za prvi trening ne potrebuje nogometnih čevljev ('kopačk'), ki so praktična edina obvezna oprema, ali lastnega frizbija. V Ljubljani treniramo dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in sredah, vrata pa so vsakomur odprta," nam je nekaj osnovnih informacij podal igralec ljubljanske ekipe Frizmi Luka Jurković.

Osnovne informacije o atraktivni igri, ki postaja vse bolj popularna tudi pri nas, nam je podal Luka Jurković. | Foto: Peter Kastelic Osnovne informacije o atraktivni igri, ki postaja vse bolj popularna tudi pri nas, nam je podal Luka Jurković. Foto: Peter Kastelic

In kako je videti trening? "Trening traja dve uri. Po ogrevanju sledi podajanje frizbija, nato se izvajajo vaje, ki imajo določen pomen v igri. Te elemente skušamo potem prenesti v igro, ki poteka zadnjo uro treninga," je še razložil Jurković.

Ekipa, ki je sestavljena iz sedmih igralcev, fantov in deklet, bo uspešna, če bo imela dobro kombinacijo različnih igralcev. Najhitrejši se bodo odkrivali in čakali na podaje, večji igralci so dobri v obrambi, najbolj izkušeni pa so običajno dobri podajalci, ob tem pa morajo imeti še dober pregled in motivacijske sposobnosti, da ekipa dobro deluje.

Ne spreglejte