Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
19.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nesreča nesreča pohodništvo rekreacija

Torek, 14. 6. 2016, 19.47

6 let, 6 mesecev

Iz Sportalovega arhiva

Gremo v gore (4) – v primeru nesreče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Koga pred turo obvestiti o vaši poti in kako se odzvati, če se vam ali pohodniku iz vaše skupine pripeti nesreča v gorah, smo preverili na Planinski zvezi Slovenije.

Nesreča nikoli ne počiva in če vas doleti v gorah, je pomembno, da znate pravilno in pametno postopati. Še preden se odpravite na turo o svojem odhodu obvestite partnerja, znance ali pa osebo, ki vam je stregla v gostilni ob vznožju poti, v kolikor ste se tam ustavili pred začetkom poti. V obvestilu navedite, kam se odpravljate, morebitne rezervne cilje in predviden čas vrnitve. Za obveščanje lahko uporabite tudi poseben obrazec na koncu planinskega koledarčka ali pa list papirja, na katerega vpišete podatke o vašem pohodu, ki ga pustite v avtu na vidnem mestu. Priporočljivo je, da se vpisujete v knjige v kočah, saj s tem v primeru nesreče pomagate gorskim reševalcem pri poizvedovanju.

Obvestilo o nesreči

V primeru nesreče čim prej pokličite Center za obveščanje na številko 112 in jih obvestite o nesreči, saj je čas pri nesrečah najpomembnejši dejavnik. | Foto: Simon Plestenjak V primeru nesreče čim prej pokličite Center za obveščanje na številko 112 in jih obvestite o nesreči, saj je čas pri nesrečah najpomembnejši dejavnik. Foto: Simon Plestenjak

V primeru nesreče je ključno, da ohranite prisebnost in skušate ostati mirni, saj boste tako pomirili tudi morebitne ostale udeležence ture. Ocenite situacijo in pred neposrednimi nevarnostmi zaščitite ponesrečenca, sebe in skupino.

Če niste med poškodovanimi osebami, ponesrečencu/em nudite prvo pomoč v okviru vašega znanja in sposobnosti. Čim prej pokličite Center za obveščanje na številko 112 in jih obvestite o nesreči, saj je čas pri nesrečah najpomembnejši dejavnik. V kolikor se je nesreča pripetila vam, prav tako skušajte ohraniti mirno kri, soplaninci pa naj obvestijo Center za obveščanje ali obveščevalno točko Gorske reševalne zveze Slovenije.

V obvestilu o nesreči morate navesti naslednje podatke:
- kdo kliče,
- kaj in kje se je zgodilo,
- kdaj se je zgodilo,
- kolikšno je število ponesrečencev in kakšne so (ocenjene) poškodbe,
- kakšne so okoliščine, vremenske razmere na kraju nesreče (pomemben podatek, ko pride do helikopterskega reševanja),
- kakšno pomoč potrebujete.

Mobilni telefon, UKV radijska postaja, SAPOGO, baterija

Na pomoč lahko pokličete z mobilnim telefonom, (pred odhodom v gore vedno napolnite baterijo ali pa s seboj vzemite še dodatno), preko UKV radijske postaje, ki jo najdete v planinskih kočah, ali preko samodejnega odzivnega radijskega sistema SAPOGO.

Če se nahajate na območju, kjer ni mobilnega signala in nimate pripomočkov za klicanje na pomoč, lahko na nesrečo opozorite s klicanjem na pomoč, ponoči pa pošiljate svetlobne signale z baterijo ali ognjem. Signale pošiljajte 6-krat na minuto v enakih presledkih, in sicer v intervalih, tako da 1 minuto oddajate svetlobni signal, 1 minuto pa čakate. Če pomoči ne boste mogli priklicati na noben izmed naštetih načinov, vam preostane naslednja možnost. Dva pohodnika iz vaše skupine naj se podata v dolino in s seboj odneseta pisno obvestilo o nesreči, ki naj vsebuje podatke o nesreči in ponesrečencih.

Ne spreglejte