Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
9.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

pohodništvo Naj planinska koča Na dopustu

Četrtek, 15. 6. 2017, 9.45

6 let, 6 mesecev

Kako je z odprtostjo planinskih koč?

Dobra novica s slovenskih gora: planinske koče bodo že ta konec tedna na široko odprle svoja vrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Češka koča pohodništvo | Foto Jošt Gantar, vir: www.slovenia.info

Foto: Jošt Gantar, vir: www.slovenia.info

Poletna planinska sezona se zaradi lepega vremena in velikega zanimanja planincev vsako leto začenja bolj zgodaj. Že zdaj je v slovenskih gorah odprtih 161 od 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov, ta konec tedna oziroma do konca junija pa se jim bo pridružilo še preostalih 20 planinskih koč v visokogorju.

Ena redkih planinskih koč, ki bo kljub temu, da smo tik pred zagonom poletne planinske sezone, ki v slovenske gore tradicionalno privabi največ obiska, ostala zaprta, je Dom Petra Skalarja na Kaninu (2260 metrov). Dom, ki bo zaradi popotresne obnove to poletje zaprt za javnost, naj bi po besedah načelnika Gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije Janka Rabiča prve goste sprejel prihodnjo sezono.

Ažurno osvežene podatke o odprtosti planinskih koč preverite na spletni strani PZS www.pzs.si/koce.php.

Če boste prenočišče potrebovali več dni, si v planinski koči uredite rezervacijo. Če si pozneje premislite, rezervacijo pravočasno odpovejte. (Na fotografiji: skupna ležišča v Češki koči). | Foto: Klemen Korenjak Če boste prenočišče potrebovali več dni, si v planinski koči uredite rezervacijo. Če si pozneje premislite, rezervacijo pravočasno odpovejte. (Na fotografiji: skupna ležišča v Češki koči). Foto: Klemen Korenjak

Rezervacije so zaželene, odpovedi v primeru drugih načrtov prav tako

Rabič je priporočil, naj si planinci, ki načrtujejo večdnevno prenočevanje, za spanje v planinski koči predhodno uredijo rezervacijo prenočišča, hkrati pa naj tisti, ki si vmes premislijo, o odpovedi rezervacije pravočasno obvestijo osebje.

Ti so se skupaj z oskrbniki letos drugič zapored lahko udeležili seminarja za oskrbnike in preostalo osebje v planinskih kočah, ki ga je PZS izvedla v sodelovanju z Višjo šolo za gostinstvo in turizem Bled. Namen seminarja je povečati kakovost ponudbe v kočah in zadovoljstvo pri obiskovalcih.

Kolesje 3. sezone akcije naj planinska koča, ki jo pripravljamo skupaj s Planinsko zvezo Slovenije, bomo pognali v petek, 16. 6. 2017. Akcija bo trajala do 12. 9., ko bomo razglasili najboljšo planinsko kočo po vašem izboru. | Foto: Kolesje 3. sezone akcije naj planinska koča, ki jo pripravljamo skupaj s Planinsko zvezo Slovenije, bomo pognali v petek, 16. 6. 2017. Akcija bo trajala do 12. 9., ko bomo razglasili najboljšo planinsko kočo po vašem izboru.

Naj planinska koča. Tretjič na www.siol.net.

Vaše zadovoljstvo pa igra veliko vlogo tudi pri akciji Naj planinska koča, ki jo s PZS letos na Siol.net izvajamo tretjič. Prav vaši glasovi bodo namreč odločili, katera planinska koča si zasluži naslov naj planinske koče 2017. Lani ste laskavi naziv prisodili Valvasorjevem domu pod Stolom, predlani pa Planinskemu domu na Kumu.

Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin tudi na ogled javnosti

Rabič je na novinarski konferenci PZS, kjer so predstavili obvezno planinsko opremo, nov inovativen koncept reševanja v gorah, nov planinski strip in dva planinska dogodka (dan planinskih doživetij bo v soboto, 17. 6., v Domu pod Storžičem, Dan gorskih reševalcev pa isti dan na Virnikovi planini), opisal še projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin, ki ga planinska zveza izvaja s CIPRO Slovenija, sofinancira pa Ekosklad, Slovenski okoljski sklad.

15. julija in 16. septembra 2017 si bodo obiskovalci v Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru (na fotografiji) lahko od blizu ogledali njihove okoljske naložbe. | Foto: 15. julija in 16. septembra 2017 si bodo obiskovalci v Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru (na fotografiji) lahko od blizu ogledali njihove okoljske naložbe.

Ena od aktivnosti bo dan odprtih vrat 15. julija in 16. septembra 2017 v Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru (z njo je povezan tudi naš najnovejši nagradni natečaj, ki ga bomo predstavili v petek, 16.6.2017), kjer si bodo obiskovalci lahko od blizu ogledali okoljske naložbe in se o njih informirali.

Ne spreglejte