Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2017,
19.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

2

Natisni članek

Blejsko jezero zimska rekreacija nasvet

Četrtek, 26. 1. 2017, 19.20

6 let, 6 mesecev

Blejsko jezero je videti zamrznjeno, pa je varno za drsanje in hojo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

2

Bled Blejsko jezero | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Čeprav so se v zadnjih dneh fotografije na prvi pogled zaledenelega Blejskega jezera in posamičnih drsalcev na njem razširile po družbenih omrežjih in vabijo na sprehod ali zbiranje drsalnih užitkov, pa na občini Bled to odsvetujejo. Stoodstotne varnosti namreč ni, pravijo. Če se boste za drsanje vseeno odločili, upoštevajte navodila za varno vedenje na ledu.

Zadnje dni se na družbenih omrežjih pojavljajo fotografije na prvi pogled že skoraj povsem zaledenelega Blejskega jezera, ki vabijo na drsanje, zato smo preverili, ali je ledena površina varna za drsanje in hojo.

Nekaj utrinkov z Instagrama:

 

#bledcastle #bled #lakebled #slovenia

A photo posted by Evrim Palabıyık (@evrimpalabiyik) on

 

#wintertime #cold #iceskating #afteryears #snow #beutiful #white #bledlake #loveit #magical❄️

A video posted by Bernarda (@bernarda_krivec) on

 

Caminando sobre el lago Bled, Eslovenia ❄⛄

A photo posted by Xoel Carrera Rodriguez (@xoelcarrera) on

Občina Bled: Na lastno odgovornost

Na Občini Bled takšne aktivnosti odsvetujejo, saj, kot navajajo, stoodstotne varnosti ni, odločitev zanje pa je vedno na lastno odgovornost.

"Varna hoja manjših skupin sprehajalcev je zagotovljena šele pri debelini ledu vsaj sedem centimetrov, jezero pa sploh še ni v celoti zamrznilo," so sporočili z blejske občine.

Blejsko jezero je bilo nazadnje zamrznjeno februarja 2012, pred tem pa še leta 2005. | Foto: Thinkstock Blejsko jezero je bilo nazadnje zamrznjeno februarja 2012, pred tem pa še leta 2005. Foto: Thinkstock

Ledeni užitki na Bledu so stvar preteklosti

V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo Blejsko jezero v zimskih dneh pravi ledeni paradiž. Ljudje so množično prihajali na igro hokeja in drsalne užitke, s sanmi in peš so pohajali do otočka sredi jezera, na njem so prirejali celo tekmovanja z motorji, tako imenovani Motoškijoring, ko je smučarje poganjal motor.

Led je bil včasih tako debel, da so na njem prirejali celo dirke z motorji, tako imenovani motošijoring. (Foto: Edi Šelhaus) | Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije Led je bil včasih tako debel, da so na njem prirejali celo dirke z motorji, tako imenovani motošijoring. (Foto: Edi Šelhaus) Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Drsalni užitki leta 1967. Foto: Edi Šelhaus. | Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije Drsalni užitki leta 1967. Foto: Edi Šelhaus. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Priljubljen je bil tudi hokej na ledu. (Foto: Edi Šelhaus) | Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije Priljubljen je bil tudi hokej na ledu. (Foto: Edi Šelhaus) Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Čistilec ledu leta 1978. (Foto: Miško Kranjec). | Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije Čistilec ledu leta 1978. (Foto: Miško Kranjec). Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Popolne varnosti ni

V zadnjem obdobju je Blejsko jezero zamrznilo v drugi polovici februarja 2012, pred tem pa še leta 2005, so nam povedali na Turističnem društvu Bled.

Tako kot na Občini Bled tudi tam opozarjajo na tveganja, ki jih na svoja pleča sprejmejo drsalci in sprehajalci, in poudarjajo, da v zvezi z drsanjem na Bledu o varnosti ne moremo govoriti.

Še posebej so opozorili na območja, kjer zaradi naravnih izvirov termalne vode jezero ponavadi ne zamrzne. Takšna mesta so na primer pod Grand hotelom Toplice ter v bližini otoka, kjer lahko nastajajo nevarne luknje, ki so lahko še posebej kritične takrat, ko jih prekrije sneg in zato nanje nismo pozorni.

Občina Bled je objavila tudi navodila za varno vedenje na ledu.

  • Na led nikoli ne hodimo sami.
  • Preden se odpravimo na led, o tem obvestimo svoje bližnje, preverimo vremenske podatke, zlasti temperaturo in padavine.
  • Na ledeni ploskvi ocenimo debelino in barvo, preglejmo razpoke in poslušajmo poke.
  • Na led pojdimo vedno dobro pripravljeni in opremljeni.
  • Seznanimo se z ukrepi v primeru nesreče in preizkusimo osebno reševalno opremo.

Pristojne službe so v pripravljenosti

Ker se na Bledu zavedajo, da drsanja in hoje ne morejo preprečiti (to namreč na jezeru ni prepovedano), je Infrastruktura Bled že v ponedeljek, 23. januarja, okrog jezera postavila informativne table, ki opozarjajo na tveganje, vključno z zračnicami na vrvi, ki so lahko v pomoč pri morebitni nesreči.

V pripravljenosti so tudi enote, ki so pristojne za reševanje iz vode in na vodi. V lokalni skupnost Bled sta za to pristojna Prostovoljno gasilsko društvo in Podvodna reševalna služba Bled, ki je vključena kot enota Civilne zaščite občine Bled in jo je mogoče vpoklicati v primeru nesreče na vodi po presoji vodje intervencije ali poveljnika CZ.
 

Vas mika drsanje na Blejskem jezeru?

  • Seveda!
    64,55 %
    193 glasov
  • Da, a le v družbi reševalcev ali plavalnega obroča.
    2,01 %
    6 glasov
  • Ne, ker ni varno.
    19,40 %
    58 glasov
  • Drsanje ni moj šport.
    14,05 %
    42 glasov
Oddanih 299 glasov

Kako se odzvati, če se pod nami udre led?

  • Če se led pod nami udre, poskusimo ostati mirni in zbrani.
  • Razširimo roke in pokličimo na pomoč.
  • Obrnimo se v smer od koder smo padli v vodo in pokušajmo vreči vrv do najbližje osebe, ki nas lahko izvleče iz vode.
  • Ko zlezemo na led, ne vstanimo takoj, temveč se nekajkrat zakotalimo stran od odprtine, sicer se led lahko ponovno udre.
  • Če se sami pojavimo v vlogi reševalca, se ponesrečencu približajmo leže. Če pri sebi nimamo vrvi, poskušajmo poiskati palico, kos obleke, desko, smučko ali karkoli, s čimer bi ponesrečenca lahko zvlekli iz vode.
  • Ko ponesrečenca izvlečemo iz vode, moramo preprečiti nadaljnje ohlajanje. Če je pri zavesti, ga preoblecimo v suha oblačila in mu ponudimo topel napitek.
  • V hladni vodi je podhladitev pogosta in hitra. Delovanje centralnega živčnega sistema se upočasni, prizadeti težko govorijo, pozneje postanejo zmedeni in se ne odzivajo več.
  • Takoj pokličimo na številko 112 in posredujmo podatke: kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje, kdaj, koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe, kakšne so okoliščine na kraju nesreče in kakšno pomoč potrebujete.

 

Ne spreglejte