Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2013,
8.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marko Roblek

Petek, 4. 10. 2013, 8.17

6 let, 6 mesecev

"Bilo je, kot da se pripravljajo na teroristični napad"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bilo je orgazmično, je po vrnitvi s svojega drugega bosega maratona v Berlinu slikovito kot vedno razmišljal Marko Roblek, glavni promotor in gonilna sila bosega teka pri nas.

40. berlinski maraton, ki so ga v nemški prestolnici pripravili prejšnjo nedeljo, je drugi bosi berlinski maraton za Marka Robleka, organizatorja pop tekaškega dogodka Nočne 10ke na Bledu. "Na berlinski maraton me vežejo čustva, saj je to moj prvi bosi maraton. Tako kot leta 2008, ko sem ga pretekel prvič, je bilo tudi letos sončno vreme in 15 stopinj Celzija, obakrat sem za 42 kilometrov porabil štiri ure in pol. Počutil sem se, kot da imam še vedno 32 let, kot sem jih imel pred petimi leti," je ob robu predstavitve Velike tekaške knjige spomine za bralce Sportala obujal gostobesedni tekač.

Petica za organizatorje

40. berlinskega maratona, ki se ponaša z novim svetovnim rekordom – kenijski tekač Wilson Kipsang je progo pretekel v času 2;03:23 – se je udeležilo 40 tisoč tekačev. Roblek je organizatorjem maratona namenil čisto petico in ocenil, da se je ob progi zbrala tolikšna gruča ljudi, kot je v najboljših časih ne pritegne niti newyorški maraton.

Ljubljana in Berlin? Dva svetova.

Primerjava z Ljubljano? "To sta še vedno dva svetova. Berlin je odprto, široko mesto s trgi in avenijami ter infrastrukturo, ki je sposobna posrkati 40-tisočglavo množico tekačev, česar v Ljubljani žal še nimamo," je potarnal 37-letni bosonogi tekač in takoj spravljivo dodal: "Ljubljanski maraton je v srednjeevropskem merilu še vedno vrhunski maraton. Po kakovosti, sentimentu in organizaciji sta berlinski in ljubljanski enaka, tudi slovenski organizatorji so naredili ogromen korak naprej, ne bi pa jim škodilo, če bi pokukali tudi kam na tuje, kjer bi se jim porodila kakšna nova ideja, kot je na primer rešitev logističnih zapletov. Tekač je ob prihodu skozi cilj ljubljanskega maratona vse prevečkrat prepuščen samemu sebi. Ne ve, kje naj dobi hrano in pijačo, kje so oblačila, ki so jih predali … Medtem ko je v Berlinu vse točno določeno. Ne moreš se izgubiti, vodijo te do hrane, oblačil, prhe."

Incident kljub poostreni varnosti

Roblek opaža tudi bistvena odstopanja v številu prostovoljcev, ki poprimejo za najrazličnejša dela. V Berlinu jih je vsaj petkrat več kot v Ljubljani, ocenjuje Roblek. Pri tem že zajame sapo, da bi pohvalil organizacijo, ob kateri se ne more zgoditi, da bi se kdo na progo prikradel nepovabljen, a se kaj hitro spomni na incident, ki je dodobra razjezil tekaško srenjo. "Ironija je, da je kljub prostovoljcem in poostreni varnosti – bilo je tako, kot da se pripravlja teroristični napad, malo je manjkalo, da bi nam pregledovali mrežnice, nosili smo zapestnice za vstop, nahrbtnika ni bilo dovoljeno vzeti na progo – je le nekaj metrov pred ciljem, očitno v trenutku nepazljivosti varnostnikov, neznani moški preskočil meter in pol visoko ograjo in s prehitevanjem novega svetovnega rekorderja uničil zgodovinski dogodek in spektakularno fotografijo. Lahko bi se zgodilo, da bi Kipsanga podrl po tleh, preprečil nov svetovni rekord, povzročil razveljavitev tekme, zmagovalca prikrajšal za finančno nagrado. Je pa bolje, da se je to zgodilo zdaj kot pa na olimpijskih igrah."

Vojaki s puškami, živi zid in dva metra visoke ograje

Roblek za prihodnje leto napoveduje še bolj poostrene varnostne ukrepe. "Pričakujem, da bodo organizatorji namestili dvometrske ograje in ob zadnjih metrih proge postrojili vojake s puškami ali pa postavili živi zid iz vrste '120-kilašev', ki bodo zadnjih 200 metrov stali v strnjeni vrsti," je še povedal tekač, ki se že ozira proti amsterdamskemu maratonu, kjer bo sodeloval v vlogi spremljevalca, in ljubljanskemu, s katerim bo postavil piko na i svoji šesti bosonogi sezoni.

Ne spreglejte