Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 6. 2015,
1.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Red Bull Goni Pony Vršič

Nedelja, 7. 6. 2015, 1.47

8 let

Beli "štumfi", šumeče telovadne hlače, trma in poni: gremo na 1. Goni Pony!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Goni Pony je nova kolesarska pogruntavščina, ki je sprožila pravi lov za starimi poniji, združila dve kolesarski klasiki, Vršič in kolo iz prejšnjega stoletja, ter marsikomu polepšala dan.

Na najvišjem cestnem prelazu v Sloveniji, na 1.611 metrov visokem Vršiču, sicer rezerviranem za motorje in "specialke", se ne dogaja pogosto, da po njegovi glavni cestni žili drvijo legendarna 20-palčna kolesa iz 60., 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Število zagnancev – kar 286 se jih je 6. junija na ponijih lotilo Vršiča – je zato brez dvoma presenetilo.

Prav tako je presenetil tudi pogled na zloščene kolesarske primerke, še bolj pa na domiselne oprave, ki so jih kolesarji in kolesarke oblekli za simpatičen podvig. Ta je v soboto ugledal luč sveta, videti pa je bilo, kot da bi starši prav posebej za to priložnost hranili najbolj izstopajoča, pa tudi najbolj značilna športna oblačila tistega časa.

Različne metode lova na ponije

Ker poniji danes niso več stalnica vsake družinske garaže, je dirka Goni Pony sprožila pravo iskalno evforijo še ohranjenih primerkov ponijev.

Iskalne akcije ponijev so bile različne. Nekateri so se ponj zapeljali na sosednjo Hrvaško, nekateri so si ga izposodili pri sodelavcu, spet tretji so ga našli pri sosedih ali na zaprašenem podstrešju, četrti so poizvedovali po družabnih omrežjih.

Trpljenje bo nagrajeno

Tisti, ki jim ga je uspelo najti, so včeraj brez dvoma trpeli. Že z navijaškega vidika je bilo opaziti, da kolesarjem ni lahko, da celo trpijo – kolo brez prestav, ki mu dodate še visoke temperature in strmino, ne udari samo v noge, ampak pusti posledice tudi v glavi –, a na cilju so kljub prestanemu trpljenju vsi delovali zadovoljno. Tudi gospod, ki mu je ponija med dirko prelomilo in je moral do cilja pešačiti, in to s sprednjim delom kolesa v rokah, medtem ko ga je zadnji del počakal pri Ruski kapelici.

Lenart Noč je bil ekstremno hiter

Najhitreje – pravzaprav kar neverjetno hitro, glede na to, da poni nima prestav in da je kralj ponija večino proge cikcakal po cesti –, v času 47 minut in 47 sekund, je v cilj prikolesaril jeseniški gorski kolesar Lenart Noč. Že značilno porjavele noge in roke z belim pasom, ki označuje rob majice in kolesarskih hlač, so izdajale, da prihaja iz kolesarskih vod.

Minuto in pol za njim je v cilj prikolesaril gorski tekač Simon Novak, tretje mesto pa je pripadlo Tomažu Dolarju, specialistu za kolesarske vzpone.

Na štartu je bilo tudi 30 deklet, a jih je le 15 prikolesarilo do cilja. Najhitrejša med njimi je bila rekreativna triatlonka Jasmina Jelovšek, ki je 13,5 kilometra prevozila v eni uri, štirih minutah in 19 sekundah. Osem minut za njo je v cilj prikolesarila Barbara Benedik, za njo pa Saša Obranovič in Aleksandra Rusjan, ki sta si razdelili tretje mesto.

Razglasili so tudi stilska zmagovalca. Po mnenju komisije sta v retro smislu najbolj izstopala Tanja Kranj in Nejc Perko.

Ne spreglejte