Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2017,
17.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

alkohol nasvet zdravo življenje dobro počutje

Torek, 1. 8. 2017, 17.52

6 let, 6 mesecev

Alkohol – krivec za odvečne kilograme?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Alkohol. Kalorija. Debelost. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Eno izmed splošnih prepričanj je, da uživanje alkohola pripomore k povečanju telesne teže. Pa je res tako? 

Dolgo pričakovani dopust. Poletje! Čas, ko se osredotočimo na uživanje in ugodje, odklopimo stres ter pozabimo na skrbi – vsaj za določen čas. S temi občutki velikokrat povezujemo tudi alkohol. Prednost alkohola je še, da je družbeno sprejemljiv, legalen, preprosto dostopen, zato ne preseneča, da vedno najdemo razlog, da ga vključimo v svoje življenje.

Hitro se lahko zgodi, da naslednji dan obžalujemo vsak požirek, ki je pripomogel k današnjemu glavobolu. Ampak glavobol mine. Težava je, ko se poletje s svojimi zabavami približuje koncu in se nam vsakič, ko se pogledamo v ogledalo, dozdi, da smo malo zrasli. Ampak žal ne v višino. Stopimo na tehtnico. Osem kilogramov več od maja letos. Alkohol je kriv! Zaradi alkohola smo pridobili te kilograme!

Pa je res alkohol kriv za nastali položaj "škoda jeseni 2017"? Bomo za lepo postavo in dobro zdravje morali načrtovati akcijo "poletje 2018 brez alkohola"?

Telo najprej porabi maščobe, potem se osredotoči na alkohol

To je odvisno od več dejavnikov. Zavedati se moramo, da se zaradi nobene hrane ne bomo zredili, če smo v energijskem deficitu. Kaj to pomeni? Če naše telo porabi več, kot zaužijemo s hrano, ni možnosti, da bi se zredili. To je dejstvo. Ne sladkor, ne maščoba, ne alkohol tega ne morejo spremeniti. 

Najprej se moramo zavedati, da en gram alkohola vsebuje sedem kilokalorij in bi ga lahko prišteli med makrohranila (beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati). Za tiste, ki imajo cilj izgubiti odvečne kilograme, alkohol tako ni nujno zlo, če ga zamenjate s kalorijami iz maščob ali ogljikovih hidratov. Vedeti pa moramo, da telo obravnava alkohol kot toksin in se ga želi znebiti čim hitreje. Iz tega razloga se ob uživanju alkohola ustavi presnova drugih makrohranil.

Če smo torej uživali mastno hrano, se bo naše telo najprej osredotočilo na razgradnjo alkohola in se bo šele nato ubadalo s "kurjenjem" maščobe. In kot zanalašč alkohol stimulira določen del možganov, ki nas vzpodbudi k uživanju hrane. In po navadi v takih primerih najprej posežemo prav po slastni-mastni hrani.

pijača kalorije | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Študije: zmerno pitje ne povečuje telesne mase

Vendar iz študij izhaja, da zmerno pitje alkohola ne vpliva na povečanje telesne mase ali deleža maščobne mase. Kako je to mogoče? Eden izmed možnih mehanizmov je visok termični učinek alkohola. Telo porabi 22,5 odstotka zaužite energije iz alkohola za njegovo razgradnjo. Še enostavnejša razlaga: če zaužijemo 100 kcal energije iz alkohola, jih telo 22,5 porabi za njegovo presnovo. Še več, v študijah, kjer so osebam, ki so uživale količino energije za vzdrževanje telesne teže, dodali zmerne količine alkohola (dva kozarca vina na dan), to ni vplivalo na povečanje maščobne mase.

Na tem mestu bi vas pozval, da še enkrat preberete izraz "zmerno pitje alkohola". Govorim o enem ali dveh kozarcih alkoholne pijače. Če pa tej količini dodamo še pet kozarcev in vmes še tri kratke ... To je pa količina alkohola, ki jo povezujemo s tistim "nepričakovanim presenečenjem na tehtnici".

Pivo in žgane pijače: kdaj nam zraste trebuh

Slabše novice imam za vse, ki brezskrbno uživate na pivskih festivalih, in za pivoljubce. Ugotovitve kažejo, da obstaja verjetnost, da se ob uživanju več kot 500 mililitrov piva na dan poveča abdominalna (trebušna) debelost. 

Ljubitelji žganih pijač? Raziskave s tovrstnimi alkoholnimi pijačami so sicer v manjšini, vendar velja enako – dva kozarca 0,3 dcl žgane pijače ne bi smele negativno vplivati na spremembe na tehtnici.

Zmernost je lepa čednost

Najpomembneje se je zavedati, da se ljudje med seboj razlikujemo. Poznati moramo sami sebe in vedeti, kako se vedemo po dveh kozarcih alkoholne pijače. Za nekatere je to popoln konec gurmanskega kosila, drugi se pa ne morejo ustaviti niti ob tretji sladici po tem. Življenje je kratko, zato ga uživajte. Če to vključuje alkoholne pijače ali ne, je na koncu odvisno od vas. V vsakem primeru – zmernost je lepa čednost, ki jo je vredno upoštevati.

Aljoša Kuzmanovski je diplomirani kineziolog in idejni vodja projekta Spoznaj prehrano. Vsebina ni plačana in ni prikrito oglaševanje. 
Ne spreglejte