Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2017,
19.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

Jožica Rogelj dm tek za ženske

Nedelja, 14. 5. 2017, 19.30

6 let, 7 mesecev

Jožica Rogelj, ekonomistka, ki je postala tekačica

70-letna Slovenka se ne da - Jungfrau maraton pretekla z mavcem na roki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Jožica Rogelj | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Mislite, da ste stari? Gospa Jožica pri 70 letih še vedno teče in tekmuje. In to zares! Enega najbolj znanih gorskih maratonov, Jungfrau maraton v Švicarskih Alpah, je pretekla celo z mavcem na roki.

70-letna Jožica Rogelj je ena tistih, ki ne izpustijo nobenega dm teka za ženske. Razlog? Zaradi najbolj ženskega teka v državi je pri 58 letih postala tekačica. Z veliko začetnico.

Jožica Rogelj je redna udeleženka dm teka za ženske. Tudi 27. maja letos bo stala na štartu. | Foto: Jožica Rogelj je redna udeleženka dm teka za ženske. Tudi 27. maja letos bo stala na štartu.

Jožica Rogelj iz okolice Novega mesta že od leta 2005 teče skoraj vedno in povsod. Seveda z izjemo trenutkov, ki jih preživi v gorah, kjer se spočije in utrudi hkrati, nabere novih moči in idej.

Udeležuje se tudi Istrskega maratona. | Foto: Osebni arhiv Udeležuje se tudi Istrskega maratona. Foto: Osebni arhiv Oglas, ki ji je spremenil življenje

"Pred 12 leti sem videla oglas za 1. ženski tek in se prijavila na desetkilometrsko traso. Za priprave sem imela samo osem dni časa, pa sem kljub temu osvojila 2. mesto v svoji kategoriji," se spominja gospa, ki se je po krajši tekaški epizodi v srednji šoli s tekom intenzivneje začela ukvarjati pri 58 letih. Takrat je na dm teku tekla v družbi 500 žensk, medtem ko jih danes lahko preštevamo že v tisoče. Tudi treningi so bili drugačni kot danes.

"Takrat so me ljudje postrani gledali, če so me videli teči, zato sem jo raje mahnila skozi gozd, daleč od oči," pripoveduje gospa, ki več kot odlično skriva sedem križev na plečih.

Tekmovalnost, ki ne zamre

Še vedno teče zares in ne za šalo. "Na tek se sicer odpravim sproščeno, a nikoli po načelu pomembno je sodelovati. Še vedno sem tekmovalna," priznava sogovornica, članica novomeškega društva Maratonec, ki rezultatov ne beleži, se pa še danes spominja tistega dm teka, na katerem je na razdalji 15 kilometrov med 105 udeleženkami osvojila 21. mesto. "Mislim, da sem bila takrat celo najstarejša," spomni ekonomistka, ki je pred upokojitvijo delala v računovodstvu.

Najbolj je uživala na gorskem maratonu Jungfrau, kjer je tekla pod vznožjem Švicarskih Alp. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Najbolj je uživala na gorskem maratonu Jungfrau, kjer je tekla pod vznožjem Švicarskih Alp. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons V 12 letih pretekla 25 maratonov, od tega 12 gorskih

V tekaških krogih si je ustvarila veliko prijateljstev. Ni čudno, tekmuje zelo veliko in v različnih delih Slovenije. "V preteklih letih sem se udejstvovala v dolenjskem, primorskem in slovenskem pokalu, leta 2008 pa sem nastopila na kar 42 tekmovanjih," je ponosna …. V 12 letih je tako pretekla 25 maratonov, od tega kar 12 gorskih. Uspešno je končala tudi ultramaraton Celja – Logarska dolina, za pasom ima tudi 31 polmaratonskih skalpov.

Od 1200 do 1400 tekaških kilometrov

Na hitro preračuna, da na leto preteče med 1200 in 1400 kilometri, nekajkrat se je poskusila tudi na teku na Grintovec, a najbolj jo je navdušil gorski tek na Jungfrau, ki ga je pretekla celo z mavcem na roki. "Pridelala" ga je tri tedne prej na teku okrog Bohinjskega jezera, kjer jo je eden od neprevidnih tekačev zrinil s proge.

Redna gostja na zmagovalnem odru dm teka za ženske | Foto: Mediaspeed Redna gostja na zmagovalnem odru dm teka za ženske Foto: Mediaspeed

Asfaltnih površin se izogiba, tam teče le na tekmovanjih. | Foto: Osebni arhiv Asfaltnih površin se izogiba, tam teče le na tekmovanjih. Foto: Osebni arhiv Pomembnejše od rezultatov: tek brez poškodb

A ob tem je bolj kot na kilometre ponosna na dejstvo, da teče brez poškodb, da je zdrava in zadovoljna, poudarja. "Mislim, da je recept v tem, da vedno poslušam svoje telo. Tečem brez merilnih naprav in se izogibam asfalta. Večinoma tečem na mehki podlagi, ali gre za peščene površine ali gozdne steze … in pazim, da nosim ustrezno obutev."

Ne spreglejte