Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2016,
16.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

Gorazd Penko maraton Franja

Torek, 24. 5. 2016, 16.26

6 let, 7 mesecev

35. maraton Franja je tik pred vrati, enako velja za oživitev kultnih koles Rog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Maraton Franja | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Tridnevni festival kolesarstva Maraton Franja, ki ponuja program, primeren za prav vse starostne skupine, letos praznuje svojo 35. obletnico. 35. Franja bo na sporedu od 10. do 12. junija 2016, družinska karavana Franje se bo letos prvič zapeljala do Domžal. Na predstavitvi dogodka so razkrili tudi težko pričakovano novico: Gorenje in BTC bosta oživila proizvodnjo koles Rog.

Ko sta strastna kolesarska navdušenca Zvone Zanoškar in Tone Fornezzi - Tof pred 35 leti organizirala prvi Maraton Franja BTC City, si nista predstavljala, da bo prireditev živela tako dolgo. Celo tako dolgo, da je preživela tudi enega od njenih ustanoviteljev, Zvoneta Zanoškarja.

Takrat je dogodek privabil 700 kolesarjev, danes številki mirno dodamo še eno ničlo, saj jih na enega od petih kolesarskih dogodkov (kronometer na 22 in 44 kilometrov, družinska Franja (28 kilometrov), otroški maraton (1.200 metrov), mala (97 kilometrov) in velika Franja (156 kilometrov)) zadnja leta redno prihaja več kot sedem tisoč – od najmlajših do rekreativcev in najbolj zagrizenih kolesarjev, ki bodo na svoj račun prišli v nedeljo, 12. junija. Nekoč so kolesarji štartali na nogometnem igrišču policijske akademije v Tacnu, zadnja leta je štart v BTC Cityju, ki je tudi glavni pokrovitelj dogodka.

Franja se je iz 700 kolesarjev, kolikor jih je štartalo pred 35 leti, preoblikovala v tridnevni kolesarski praznik, ki se ga udeležuje več kot sedem tisoč kolesarjev.  | Foto: Vid Ponikvar Franja se je iz 700 kolesarjev, kolikor jih je štartalo pred 35 leti, preoblikovala v tridnevni kolesarski praznik, ki se ga udeležuje več kot sedem tisoč kolesarjev. Foto: Vid Ponikvar

Ker prireditev letos praznuje 35. obletnico, so se organizatorji KD Rog nanjo še posebej skrbno pripravili. Glavna sprememba je spremenjena trasa družinsko-šolskega maratona, ki se bo letos peljal skozi mestno občino Domžale (ta je že lani gostila kronometriste), najhitrejši, ki se bodo zapeljali skozi leteči cilj pred poslovalnico Hofer na Kranjčevi ulici v Ljubljani, pa bodo nagrajeni.

Posebno čast so na današnji predstavitvi maratona doživele tudi legende maratona Franja – kar 13 kolesarjev, s Tofom na čelu –, ki so kolesarili na vseh 34 izvedbah Franje in to načrtujejo tudi letos.

Gorenje in BTC bosta skupaj oživila kolesa Rog

Ob tej priložnosti sta predsednik uprave BTC Jože Mermal in Franjo Bobinac, vodja uprave Gorenja, podpisala pismo o nameri ohranjanja blagovne znamke koles Rog in sporočila, da združujeta podjetniške moči in oživljata proizvodnjo koles Rog.

"Za sodelovanje v projektu smo se odločili zato, ker je Rog še vedno kultna blagovna znamka, ki jo še vedno pozna kar 92 odstotkov Slovencev. Spomladi leta 2017 bomo predstavili posodobljenega ponyja, sledila bodo gorska in tekmovalna kolesa, lotili se bomo tudi električnih," je napovedal Bobinac.

Prenovljeni kultni poniji bodo spomladi 2017 spet na voljo.  | Foto: Prenovljeni kultni poniji bodo spomladi 2017 spet na voljo.

Novo podjetje, imenovalo se bo Gor kolesa, s sedežem v Velenju bo v okviru skupine Gorenje delovalo kot start-up podjetje. Združilo bo tri blagovne znamke, vodil pa ga bo Rok Lesjak.  

Direktor maratona Franja Gorazd Penko se je ob tem zahvalil "doktorju" Bobincu, ker bo "ponovno oživil blagovno znamko Rog, ki je že 12 let v komi".

Priznal je, da sta vsakoletna novinarska konferenca pred dogodkom in Franja zanj zelo čustveni dogodek. "Ljudje ob trasi z njim živijo, pa tudi sicer je treba povedati, da je že zdavnaj prestopil slovenske meje," je prireditev pohvalil Penko.

Dodal je, da je največja pridobitev sodelovanja v takem procesu to, da spoznaš ljudi z vizijo, ki opazijo in cenijo delo prostovoljcev.

V pripravo tridnevnega dogodka jih je vključenih kar 1.800 in brez njih maratona ne bi bilo, jih je pohvalil Mermal. "To je eden najlepših mednarodnih maratonov in to ve že vsa Evropa. Glede na to, da so to tudi kvalifikacije za nastop na amaterskem svetovnem prvenstvu v kolesarstvu, organizatorji pričakujejo udeležence iz 14 držav.

Direktor maratona Franja je vesel, ker bo "zdravnik" Bobinac iz kome obudil pacienta, blagovno znamko Rog. | Foto: Direktor maratona Franja je vesel, ker bo "zdravnik" Bobinac iz kome obudil pacienta, blagovno znamko Rog.

Tof za trajen spomin na Zanoškarja in uvedbo kategorije S ponyjem na Franjo

Za živahen del predstavitve je znova poskrbel Tone Fornezzi - Tof, ki je pri Franji prisoten že vse od njenih začetkov.

"Imam samo dve skromni ideji," je začel. "Želim si, da Zvone Zanoškar ne bi zapadel v pozabo, zato bomo letos podelili 1. Zvonetov memorial, ki ga bo prejela najhitrejša kolesarka v kategoriji nad 50 let. Prihodnje leto bo nagrado dobil kolesar. Prav tako pa predlagam, da prihodnje leto tudi na Franji uvedemo kategorijo S ponyjem na maraton Franja, tako kot to počnejo na Vršiču. Zakaj pa ne? Če pomislim, s kakšnimi kolesi smo se na Franji vozili na začetku, potem lahko rečem, da je bil pony za tiste čase že specialka."

 

Kje vodijo trase?

Maraton Franja BTC City, 156 kilometrov
Proga maratona Franja (156 kilometrov) poteka od štarta v BTC Cityju levo na Šmartinsko cesto, zavije levo na Kajuhovo, nadaljuje po Zaloški, Litijski in Poljanski cesti čez Zmajski most mimo kavarne Evropa na Slovensko cesto. Prva kontrolna točka malega in velikega maratona je na Zmajskem mostu. S Slovenske ceste zavijemo na Aškerčevo in naprej po Tržaški cesti. 


Mali maraton Franja, 97 kilometrov
Trasa in časovnica malega maratona Franja je zasnovana tako, da poteka po isti poti kot originalni Maraton Franja. Oba se začneta v BTC Cityju; pot je enaka prvih sedem kilometrov, do Dolgega mostu. Tam se Mala Franja odcepi in nadaljuje po cesti na Ključ skozi Kozarje, Dobrovo, kjer se začne tudi uradni štart maratona, čez Horjul do Vrzdenca. Proga nato vodi skozi Lučine do Gorenje vasi, kjer se spet priključi Veliki Franji in skupaj z njo poteka po enaki časovnici ter progi do cilja v BTC City. 

Vožnja na čas, 22 oz. 44 kilometrov
Štart kronometra je na Ameriški aveniji pred Kristalno palačo v BTC Cityju. Trasa poteka po Ameriški aveniji do Šmartinske ceste, kjer zavije desno na Šmartinsko cesto. Po  Šmartinski cesti se nadaljuje dobre štiri kilometre naravnost do križišča s Snebersko/Zadobrovško cesto, kjer na semaforju zavije levo proti Šentjakobu. Na semaforju v Šentjakobu se usmeri naravnost skozi Podgorico, Dragomelj do Domžal, kjer je obrat na Ljubljanski cesti in po isti trasi nazaj v BTC City. Na Šmartinski cesti se preide na nasprotni pas dvopasovnice, ki bo razmejena s stožci. V cilj se prihaja po nasprotnem voznem pasu.

Hofer družinsko-šolski maraton za vsakogar, 28 kilometrov
Družinsko-šolski maraton za vsakogar je namenjen družinam z otroki, šolski mladini ter kolesarjem začetnikom. Proga je dolga 28 kilometrov in je popolnoma nezahtevna, brez vzponov. Poteka ob popolni zapori cest, tako da se lahko sproščeno podate na vožnjo po Ljubljani in okolici. V želji, da bi se vas udeležilo kar največ, štartnine ni. Ob tem vam bomo poklonili še okrepčilo ob progi ter malico in spominsko kolajno na cilju.

Vzajemna otroški maraton, 1.200 metrov
Krožna vožnja po BTC-ju.

 

 

Ne spreglejte