Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
21. 2. 2019,
20.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Rok Kronaveter Stefan Savić Marco Da Silva Marcos Tavares Jucie Lupeta Semir Smajlagić Dino Hotić Tomislav Tomić Nino Kouter Prva liga Telekom Slovenije top 10

Četrtek, 21. 2. 2019, 20.00

5 let, 1 mesec

Top 10: najlepši zadetki Prve lige Telekom Slovenije 2018/19

Čarovnije, ki so glas o Sloveniji ponesle po vsem svetu #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Nino Kouter | Na 95 tekmah jesenskega dela je padlo 294 zadetkov. Najlepšega je dosegel zvezni igralec Mure Nino Kouter, ki je komaj verjel, kakšna mojstrovina mu je uspela proti Domžalam. | Foto Mario Horvat/Sportida

Na 95 tekmah jesenskega dela je padlo 294 zadetkov. Najlepšega je dosegel zvezni igralec Mure Nino Kouter, ki je komaj verjel, kakšna mojstrovina mu je uspela proti Domžalam.

Foto: Mario Horvat/Sportida

Nogometaši, zlasti pa njihovi trenerji, radi porečejo, da se nogomet igra za gledalce. In kaj je lepšega kot navdušenje gledalcev nad atraktivnimi zadetki? Jeseni so prišli na svoj račun, saj so nastopajoči v Prvi ligi Telekom Slovenije kar tekmovali med seboj, kdo bo lepše premagal vratarja. Pred začetkom spomladanskega dela, zares bo šlo v soboto, se spodobi, da si osvežite spomin in uživate ob desetih mojstrovinah, ki niso predramile le Slovenije, ampak so odmevale celo v tujini!

Ko bo v soboto ob 14.45 sodnik Asmir Sagrković označil začetek dvoboja med Celjem in Gorico, dveh izmed treh klubov, ki se lahko v obdobju državne samostojnosti pohvalita z neprekinjenem nastopanjem v prvoligaškem tekmovanju (tretji je Maribor), se bo začel spomladanski del Prve lige Telekom Slovenije. Takrat se bo tudi uradno končal zimski premor, ki bo trajal kar 76 dni. Nogometaši bodo končno nadaljevali zbiranje prvoligaških točk. Če jih bodo hoteli osvojiti veliko, bodo morali čim večkrat zatresti mreže tekmecev. V tej prvini je jeseni prevladoval Maribor, ki je prezimil na vrhu z ogromno prednostjo pred zasledovalci.

Andres Vombergar
Sportal Milijoni, ki pridno polnijo (slovenske) žepe

Zadetki so se med seboj razlikovali. Nekateri so izstopali po lepoti, drugi po pomembnosti, tretji po enostavnosti, četrti po napakah tekmecev, peti po spretnosti strelcev in tako naprej. Bili so različni, vsi skupaj pa dvigovali zadovoljstvo navijačev, ki komaj čakajo na začetek drugega dela sezone. Da boste lažje odštevali do začetka spomladanskih izzivov, vam ponujamo še svež spomin na deset najlepših zadetkov jesenskega dela Prve lige Telekom Slovenije. Največ simpatij in navdušenja je pobrala mojstrovina Nina Kouterja.

1. Nino Kouter (Mura)

To je bilo čarobno popoldne v Fazaneriji. Mura se je 5. avgusta 2018 znesla nad Domžalami. Rumena družina je v Prekmurje pripotovala potrta in v mislih še premlevala nesrečen izpad iz Evrope, nato pa proti črno-belim izkusila enega od najhujših porazov, odkar se dokazuje v prvi ligi. Mura je zaigrala tako navdihnjeno, da je v mreži Domžal počila petarda. Gostitelji so zmagali kar s 5:1, za najbolj atraktivno potezo dneva, tedna, meseca, jesenskega dela, morda pa kar vse tekmovalne sezone 2018/19 pa je v 77. minuti poskrbel Nino Kouter.

Nogometaš, ki je začel kariero v Tišini, je ponižal vratarja Domžal Dejana Milića s prefinjenim strelom, v nogometnem svetu poimenovanim rabona. Bilo je spektakularno, tako atraktivno, da je zadetek odmeval tudi po svetu. Španija, ena od najbolj razvitih nogometnih dežel na tem planetu, je tako navdušeno poročala o Kouterjevemu podvigu, o najlepšem zadetku v karieri, s tem pa je bila Prva liga Telekom Slovenije deležna najlepše promocije tudi v tujini.

"Ali sem res videl, kar mislim, da sem pravkar videl," se je čudil komentator srečanja Dani Bavec in ni bil edini. ''Fantu lahko samo čestitam za takšen gol. Uspel mu je v vseh pogledih. Izjemno,'' je takrat povedal vratar Domžal Milić, strelec atraktivnega zadetka, ki se je naposlušal čestitk, pa je strnil občutke z besedami: ''Prišlo je spontano. Bile so sekunde. Ne vem, kako mi je to prišlo na pamet. V tistem trenutku sem se tako odločil. Moj cilj je bil, da zadenem gol. In dal sem ga,'' je o zadetku, ki je hitro postal spletna senzacija, povedal zvezni igralec Mure. V soboto ga čaka derbi v Ljudskem vrtu.

2. Tomislav Tomić (Olimpija)

''Kakšna bomba Tomića. Neverjetno, trije vratarji tega ne bi ubranili,'' je bil med prenosom večnega derbija v Mariboru vzhičen komentator Planet TV Dani Bavec. Navdušil ga je čudežen projektil Tomislava Tomića, enega izmed številnih tujcev v vrstah Olimpije, ki je z izjemnim strelom z razdalje v 64. minuti odločil zmagovalca velikega derbija v Mariboru in poskrbel za silno veselje privržencev zmajev.

Da je bilo zadovoljstvo še večje, je poskrbel podatek, da je bil to njegov prvi zadetek v dresu Olimpije. "Moram priznati, da je občutek fantastičen. Ni šlo lepše, kajne? Gol na derbiju, hkrati odločilen. Vesel sem, a nikoli se nočem izpostavljati. Pomembno je, da smo odigrali odlično tekmo, predvsem drugi polčas, in da smo zmagali. Tokrat sem ga dal jaz, naslednjič ga bo nekdo drug," je takrat povedal nogometaš iz Hercegovine. Takrat je poskrbel, da se je Olimpija približala Mariboru na dve točki zaostanka, v spomladanski del pa vstopa z malce večjim zaostankom devetih točk.

3. Dino Hotić (Maribor)

Pisal se je konec septembra. Takrat je bil Dino Hotić v najboljši formi. Čeprav ne igra v napadu, je dosegal zadetke kot po tekočem traku. Proti velenjskemu Rudarju je dvakrat zatresel mrežo in s sedmimi goli prevzel prvo mesto na lestvici najboljših strelcev. Po lepoti je izstopal zlasti njegov drugi gol. Blaž Vrhovec ga je v 74. minuti zaposlil z domiselno globinsko podajo, Ljubljančan pa se je znašel sam z oči v oči z Markom Pridigarjem in ga premagal z elegantnim strelom.

Jesen je končal z osmimi goli, a tudi dolgim prisilnim premorom, saj je zaradi nespametne poteze na večnem derbiju z Olimpijo moral počivati na šestih tekmah. V soboto bi lahko tako proti Muri nastopil prvič v prvenstvu po 27. oktobru 2018!

 4. Semir Smajlagić (Gorica)

Ko sta se 27. julija v Celju pred maloštevilnim občinstvom pomerila Celje in Gorica, je bil dosežen eden od najlepših zadetkov jesenskega dela Prve lige Telekom Slovenije. Igral se je šele drugi krog, sončna stran Alp pa je z občudovanjem zaploskala redko videnemu projektilu, ki ga je sprožil Semir Smajlagić. Dvajsetletni mladenič iz Maglaja v Bosni in Hercegovini je skoraj razparal mrežo mlademu vratarju Metodu Jurharju.

Vrtnice so po prvem polčasu zaostajale z 0:2, a je Smajlagić z edinstvenim evrogolom, ustrelil je z ogromne razdalje, okrog 30 metrov od vrat, nekaj minut pred koncem zagotovil gostom veliko točko.

5. Dino Hotić (Maribor)

Mariborčani so v jesenskem delu dosegli največ zadetkov. Učinkoviti so bili tudi na gostovanju v Kranju, kjer so 2. septembra 2018 zmagali s 5:1. Na začetku drugega polčasa je nase opozoril Dino Hotić. Podajo je prispeval Amir Dervišević, mladi zvezni igralec pa se je z razdalje odločil za drzen strel.

Načrt je izpeljal tako dovršeno, da je bil vratar gorenjskega prvoligaša Darjan Curanović nemočen. Hotić je snel pajčevino z desnega vratarjevega kota in imeniten jesenski del kronal še z enim lepotcem v nizu vroče strelske forme.

Maribor Kairat
Sportal Konec je pripravljalnih tekem: Triglav boljši od Bleda #video

6. Jucie Lupeta (Olimpija)

Škarjice imajo v svetu nogometa posebno mesto. So eden od najbolj zahtevnih, a tudi atraktivnih udarcev, ki se vedno bolj pogosto znajde na ''jedilnem listu'' strelcev. Ko ga je v začetku septembra izvedel Joaquim Manuel Welo Lupeta, oziroma krajše in bolj prepoznavno Jucie Lupeta, je poskrbel za prekrasen zadetek. Temnopolti Portugalec si je najprej spretno pripravil priložnost, si dvignil žogo, nato pa skočil v zrak, obrnjen s hrbtom proti vratarju knapov, in s popolno izvedbo škarjic spravil na noge privržence branilcev naslova.

V 35. minuti je popeljal Olimpijo v vodstvo proti Rudarju z 2:0. Sezono je začel v dresu Celja, nato pa se preselil v Ljubljano, kjer ga v spomladanskem delu čaka pomembna vloga, saj je Stožice zapustil prvi napadalec Olimpije Andres Vombergar

7. Marcos Tavares (Maribor)

Priljubljeni kapetan Maribora je rojen strelec. V Sloveniji nastopa že desetletje, v tem obdobju pa je dosegel tako veliko zadetkov, da ni postal le klubski rekorder, ampak je postavil tudi novi mejnik, kar zadeva vse tekmovanje. Prejšnji rekord Štefana Škaperja (130 zadetkov) je romal v pozabo, Brazilec z vijoličnim srcem pa se pri tem ni ustavil, ampak je še naprej neumorno polnil mreže tekmecev. V spomladanski del vstopa s 146 zadetki!

Najlepši zadetek v jesenskem delu je dosegel 10. novembra 2018, ko je Maribor doma nadigral Triglav s 4:1. Sprva je kazalo, da bodo imele vijolice ogromne težave. Gostje so povedli, a je nato prevzel stvari v svoje vajeti Brazilec. V 35. minuti je mojstrsko preigraval, se sprehodil med igralce Triglava in se otresel spremstva, nato pa z izvrstnim strelom z razdalje izenačil na 1:1. To je bil trenutek mojstrstva, kot ga v 1. SNL premore le Marcos Tavares

8. Marco da Silva (Krško)

Francoz portugalskih korenin Marco da Silva je bil ena od redkih svetlih točk jesenskega dela, kar zadeva učinek Krškega. Dosegel je štiri zadetke, enega lepšega od drugih, prave mojstrovine. Krčani so vseeno končali na zadnjem mestu. Dosegli so zelo malo zadetkov. Tako malo, da so Posavci zaostali za vsemi tekmeci in jim prede trda, kar zadeva obstanek.

Na lestvici so jim najbližje Kranjčani. Razmerje bi bilo lahko obratno, če bi Krčani 4. novembra zadržali prednost. Čeprav so v Kranju po zaslugi imenitnega zadetka da Silve vodili z 2:0, so na koncu v eni izmed poslastic aktualne sezone ostali praznih rok (3:4). Francoz je v 11. minuti poslal žogo z leve strani tako čarobno, da je preletela vratarja Luko Čadeža in se od vratnice odbila v gol. Bilo je za 2:0. 

9. Stefan Savić (Olimpija)

Ko sta se 23. novembra 2018 v Stožicah srečali Olimpija in Mura, so imeli gledalci marsikaj videti. Bilo jih je ogromno. Zbralo se jih je kar 8.800, od tega skoraj četrtina iz Prekmurja. Domača navijaška skupina Green Dragons je proslavljala 30-letnico delovanja, v 67. minuti pa jo je v dodatno dobro voljo spravil Stefan Savić. Mladi Avstrijec srbskih korenin je z redko videnim mojstrskim strelom podvojil prednost Olimpije na 2:0. ''Delpierovsko'' se je odločil za strel in z roba kazenskega prostora prisilil soboško obrambo k predaji.

Veselje po enem izmed najlepših zadetkov zmajev v jesenskem delu je bilo nepopisno, a ni trajalo dolgo. Gostje so v zadnjih minutah prek Tomija Horvata vrnili udarec, dosegli dva zadetka in izenačili na 2:2. Takrat je barve Mure branil tudi Nino Kouter, strelec najlepšega jesenskega gola po izboru bralcev in bralk Sportala. Povedal je, da bi sam, če bi izvzeli njegovo nepozabno mojstrovino proti Domžalam, za naj gol jeseni izbral prav dosežek Savića. 

10. Rok Kronaveter (Olimpija)

Izkušeni Mariborčan je v prvem delu sezone izstopal z zadetki. Dosegel jih je kar 10 in prezimil na vrhu lestvice najboljših strelcev. Najlepšega je dal v Celju, ko je v sodnikovem podaljšku tlakoval pot zmagi Olimpije (3:1).

Zadel je s prostega strela in sprožil proti vratom Celja tako močno in natančno, da je bil mladi čuvaj mreže Metod Jurhar brez moči. Roku Kronavetru so stekli v objem soigralci. Mu bodo tudi v nedeljo, ko bo Olimpija igrala v Krškem? To bo zadnja tekma uvodnega spomladanskega kroga. Začela se bo ob 17.30.

Ne spreglejte