Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 5. 2023,
11.20

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

1

Natisni članek

Goran Boromisa Albert Riera Joao Henriques Igor Barišić 1. SNL Prva liga Telemach NK Olimpija NK Olimpija

Ponedeljek, 22. 5. 2023, 11.20

11 mesecev, 3 tedne

Po Rieri na klop Olimpije Henriques

Trenerska sprememba v Olimpiji, pa igralci? "Črnega petka ne bo!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

1

NK Olimpija Igor Barišić Goran Boromisa | Igor Barišić in Goran Boromisa po rezultatsko zelo uspešni sezoni ne skrivata zadovoljstva. | Foto Vid Ponikvar

Igor Barišić in Goran Boromisa po rezultatsko zelo uspešni sezoni ne skrivata zadovoljstva.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski nogometni prvak Olimpija ima tudi uradno novega trenerja. Direktor Igor Barišić in športni direktor Goran Boromisa sta potrdila, da bo na vroči stolček, na katerem je v pred kratkim končani sezoni sedel Albert Riera in popeljal zmaje do dvojne krone, 1. junija sedel Portugalec Joao Henriques. Podpisal je dveletno pogodbo. "Z Riero nismo našli skupnega jezika o filozofiji dela, tudi finančno mu nismo mogli ustreči," pojasnjujejo pri Olimpiji. Spregovorili so tako o novem trenerju, igralskem kadru kot tudi bližajočem se prestopnem roku.

NK Olimpija prvak
Sportal Kako so šampioni zeleni zatresli Ljubljano #video

Zdaj ni več neznank. Olimpijo, najboljši slovenski klub, ki je v sezoni 2022/23 osvojil dvojno krono, bo v prihodnji sezoni vodil Joao Henriques. Španca Alberta Riero bo tako nasledil 50-letni Portugalec, ki je nazadnje deloval pri Maritimu, pri katerem pa je pogrešal zmage. Na enajstih tekmah je njeno slast okusil le enkrat.

Joao Henriques je v karieri vodil klube na Portugalskem in Bližnjem vzhodu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Joao Henriques je v karieri vodil klube na Portugalskem in Bližnjem vzhodu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Albert Riera od 30. 5. ne bo več trener. Novi trener Joao Henriques bo uradno predstavljen pred začetkom priprav, 11. ali 12. junija," je uradno prihod portugalskega trenerja potrdil športni direktor Goran Boromisa. Na pripravah za prvo ligo in evropske kvalifikacije bodo odigrali pet ali šest prijateljskih tekem, med temi bo 2. julija tekma proti Hajduku v Stožicah. "Nismo našli skupnega jezika okrog filozofije kluba. Zadnji resen pogovor smo imeli aprila. Z njim smo imeli daljši sestanek. Videli smo tudi, da ne moremo zadovoljiti njegovih finančnih apetitov, in zato smo se obrnili k drugi rešitvi," je pojasnil razloge, zakaj španski strateg zapušča Stožice.

Portugalec Henriques je z Olimpijo sklenil dveletno pogodbo.
"Trener je že 20 let. Šel je čez Sportingovo akademijo, kjer je bil glavni trener. V prvi ligi je vodil manjše klube. Razmišlja o uveljavljanju mladih igralcev. Dokazal je že, da zna vzgojiti neznane igralce," pričakuje, da bo novi trener nadaljeval poslanstvo Riere, ki je mlajšim igralcem tako zaupal, da so pri njem, če je bila kakovost temu primerna, uživali redno minutažo. Henriques se želi boriti za naslove, zato si želi na klop Olimpije. Nekaj dni je v Ljubljani že bil in si ogledal ekipo.

Kar zadeva igralski kader, ki ga bo imel novi trener na voljo v sezoni 2023/24, po besedah Barišića še vedno potekajo pogajanja z Mariem Kvesićem. Najboljši strelec zmajev je pred kratkim v pogovoru za Sportal poudaril, da bi želel ostati v Ljubljani, je pa na njegov naslov prispelo kar nekaj ponudb, tudi tista iz Celja.

Fotogalerija z novinarske konference v Ljubljani (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 18

Novi prvaki Slovenije | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Novi prvaki Slovenije Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Znan je prvi odhod. Šampionsko zasedbo zapušča Đorđe Crnomarković, izkušeni srbski branilec, ki se vrača v domovino. "Mi smo mu dali zelo dobro ponudbo, to je priznal tudi sam, a se želi vrniti v Srbijo, da bo bližje domu. Tudi od tam je dobil dobro ponudbo." Tako bo zadnja vrsta zmajev ostala brez igralca, ki si je s svojimi predstavami priigral uvrstitev v idealno enajsterico tekmovanja. Športni direktor Olimpije ne izključuje možnosti, da bi prodali nekatere (naj)boljše igralce, a obenem zagotavlja, da bo ekipa sestavljena do začetka nove sezone 1. SNL. "Vprašanj je veliko, a uradno nismo prejeli še nobene ponudbe," je s podatkom postregel Boromisa. "Če dobimo kakšno ponudbo za tri, štiri milijone ... Mogoče zato nihče ne pošlje ponudbe. Ko jim poveš ceno ... Za drobiž, za 200, 300, 400 evrov, ne bomo prodajali."

Olimpija Prvak
Sportal Kdo bi razumel Olimpijo?

"Ne bomo dovolili, da pride v Olimpijo črni petek"

Kapetan Timi Max Elšnik želi v tujino, a klub za glavne igralce pričakuje večmilijonsko odškodnino. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kapetan Timi Max Elšnik želi v tujino, a klub za glavne igralce pričakuje večmilijonsko odškodnino. Foto: Grega Valančič/Sportida Ko se bo začel poletni prestopni rok, bo verjetno drugače, ne nazadnje ima Slovenija v svojih vrstah tudi dva članska slovenska reprezentanta, kapetana Timija Maxa Elšnika in najboljšega vratarja tekmovanja Matevža Vidovška. "Naš cilj je, da nekaj naredimo v Evropi. Ne bomo prodajali igralcev, kot so jih nekoč. Razprodaje ne bo! Ko mi govorimo, da bomo koga prodali, pišete o razprodaji. Ko Maribor prodaja Vipotnika, pa govorite o prodaji. Ne bomo dovolili, da pride v Olimpijo črni petek. Igralcev ne bomo podarjali. Naši igralci so veliko vredni. Kdor jih želi, bo moral plačati visoko ceno." Želijo vsaj v skupinski del konferenčne lige.

"Olimpija bo pripravljena tudi, če koga prodamo. Ne bo se ponavljalo, da ne bi vedeli, kdo pije in kdo plača. Do 20. 6. bomo imeli popolnjeno ekipo," zatrjuje Boromisa. Če so imeli v pretekli sezoni 20 igralcev in tri vratarje, želijo novo začeti s 23 igralci in tremi vratarji, ker bodo poleti igrali na dveh frontah, po dve tekmi na teden. Ena glavnih želja je 22-letni bosanski napadalno usmerjeni vezist Dal Varešanović. "Prizadevamo si za to, smo v zadnji fazi pogovorov. V nekaj dneh bomo videli, ali bo izvedljivo, sicer se bomo obrnili na druge tarče. Mislimo, da je velik potencial. Sam želi priti." A prevelikega zneska zanj Sarajevu niso pripravljeni odšteti. Pogovarjajo se tudi o prihodu igralca iz enega od klubov iz slovenske prve lige, z nasmeškom prizna Boromisa.

"Negativnost je povsem nepotrebna"

Zanimanje za Olimpijo je vse večje, novinarska soba je bila skoraj polna. | Foto: Vid Ponikvar Zanimanje za Olimpijo je vse večje, novinarska soba je bila skoraj polna. Foto: Vid Ponikvar Direktor kluba Barišić se je v daljšem uvodnem monologu obregnil ob negativne zapise o Olimpiji v nekaterih slovenskih medijih, ki so se pojavljali od takrat, ko je Adam Delius postal novi predsednik. Meni, da ti niso primerni. "Negativnost je povsem nepotrebna. Mi smo tukaj leto in pol. Potrebovali smo čas, precej potrpljenja. In zdaj smo prvaki Slovenije, osvojili smo pokal, akademija je za malo zgrešila cilj, druga je. Mislim, da smo pošteno, odgovorno delali. In tako bomo tudi naprej. Delamo samo za uspeh kluba, ne za osebne interese."

Trdi, da so rešili težave, ki so nastale v obdobju predsedovanja Milana Mandarića. "Vse dolgove smo plačali. Bili so veliko večji, kot so nam bili prikazani ob prevzemu. Dejstvo je, da je bil klub pred bankrotom. In dejstvo je, da smo mi prišli kot investitorji iz Nemčije in dvignili klub do dvojne krone. To so dejstva. Naše odločitve so bile v 95 odstotkih pravilne." Omenil je 220 tisoč evrov dolgov do nekdanjih igralcev, rešili so tudi dolg do nekdanjega trenerja Save Miloševića. "Bili smo tiho in delali. Plačali smo dolgove in registrirali igralce. Plačali smo stare dolgove, dolgove Milana Mandarića." Pravi, da si uprava zato zasluži več spoštovanja.

Barišić: Pred letom dni ste se nam vsi smejali

Igor Barišić je javnost spomnil na to, kakšni so bili odzivi po odhodu Roberta Prosinečkega. | Foto: Vid Ponikvar Igor Barišić je javnost spomnil na to, kakšni so bili odzivi po odhodu Roberta Prosinečkega. Foto: Vid Ponikvar Na višjo raven so dvignili tudi samo organizacijo kluba, še trdi Barišić. Spomnil je, da so na uvodni novinarski konferenci zaradi nezadovoljstva s predsednikom kluba navijači poskušali spoditi novega trenerja Riero in da so bili proti menjavi Roberta Prosinečkega tudi nekateri novinarji. "Pred letom dni ste se nam vsi smejali. Mislili ste, kakšne neumnosti govorijo ti Nemci. Spomnite se, kako je bilo, ko je prišel Albert Riera. Kakšni so bili komentarji novinarjev, ko smo ga najavili. Mi smo z Riero osvojili dve lovoriki. Kje pa je zdaj Robert Prosinečki? Kje so zdaj prejšnji športni direktorji? Dejstvo je, da nimajo kluba."

NK Domžale Simon Rožman
Sportal Otroški vrtec prigaral Evropo, na zadnji tekmi padla klofuta
NK Olimpija
Sportal Veliko slavje Olimpije, Domžale pa zadnji potnik v Evropo
Mario Kvesić
Sportal Negotova usoda zvezdnika Olimpije, ki bo vedno hvaležen Rieri
Joao Henriques
Sportal Novi trener Olimpije potrdil, da bo nasledil Riero. V Sloveniji se mu bodo uresničile sanje.
Albert Riera
Sportal Albert Riera brez dlake na jeziku: Zdaj razumem navijače Olimpije
Ne spreglejte