Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

2

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Milan Mandarić

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 4.00

5 let, 3 mesece

Intervju s predsednikom NK Olimpija

Milan Mandarić odprl dušo: Kako bi se počutili vi, če …

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

2

Kaj bo naredil Milan Mandarić? | Milan Mandarić je znova napovedal odhod iz kluba in namignil, da mu je žal, ker je sploh prišel. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Milan Mandarić je znova napovedal odhod iz kluba in namignil, da mu je žal, ker je sploh prišel.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Med pripravami državnih in pokalnih nogometnih prvakov v Turčiji smo se pogovarjali z njihovim predsednikom Milanom Mandarićem. Prvi mož Olimpije je bil ob s soncem obsijanem dopoldnevu dobre volje, a je povedal marsikaj, kar mu leži na duši. Bogati ameriški poslovnež srbskih korenin je ob tem še enkrat namignil, da se njegov čas na čelu ljubljanskega kluba izteka.

V treh letih in pol, odkar je pompozno prišel na čelo Olimpije, ji je prinesel dva naslova državnega in enega pokalnega prvaka, ob tem pa zamenjal kar enajst trenerjev in štiri športne direktorje, a tokratni zasuk kadrovske politike je drugačen. Olimpija ni več jama brez dna. Odločil se je, da bo močno racionaliziral klubske stroške in stavil na mlade, zato bi lahko ponudili celo drzno misel in dejali, da bosta Robert Pevnik in Fabijan Komljenović zdržala nekoliko dlje od njunih predhodnikov, a ne bomo. Zasukov, ki so se zgodili čez noč, je bilo v Stožicah v zadnjih letih pač preveč. Tudi zaradi tega je njegov ugled v očeh javnosti močno upadel, kar ga zelo boli. To je v dobre pol ure trajajočem pogovoru poudaril večkrat. Kot tudi to, da je na izhodnih vratih kluba, a je ob tem spet ponovil besede, ki jih ponavlja, vse odkar je prišel: "Klub bom pustil v dobrem stanju."

NK Olimpija Priprave Robert Pevnik
Sportal Nov Mandarićev človek na posebni misiji

Pravi, da zaupa v nov strokovni štab. | Foto: Sportal Pravi, da zaupa v nov strokovni štab. Foto: Sportal Na pripravah v Turčiji ste že deset dni. Občutili ste, kako diha prenovljeno moštvo, v katerem mrgoli mladih nogometašev. Kakšno se vam zdi?
Vzdušje je fantastično. Vse je na visoki ravni. Zelo sem zadovoljen s tem, kako se dela. S tem, kakšna je organizacija in kako delajo fantje. Tako mladi kot stari. Zgradili smo homogeno ekipo, v kateri se spoštujejo mladi in stari. Moram reči, da sem redkokdaj videl, da bi se delalo tako resno.

Je Robert Pevnik torej prava izbira? Je to trener, ki bo na klopi Olimpije zdržal nekoliko dlje, kot so prejšnji?
Gre za resnega trenerja, ki se je v preteklosti že izkazal. Svojo vlogo je sprejel zelo resno. Z velikim entuziazmom želi dokazati, iz kakšnega testa je. S pomočjo Fabijana Komljenovića si je prislužil spoštovanje igralcev in preostalih. Verjamem, da bo uspešen. V nogometu je uspeh težko napovedati, a sem optimist. Cilj je začrtan. Za delo je zagrabil z obema rokama in vse bo naredil, da bo uspešen. Najpomembneje je to, da se ne boji ponuditi priložnosti mladim igralcem in jih razvijati. Na mladih svet stoji, to sem govoril vedno. Oni so kapital kluba. Moramo jih razvijati in jim stati ob strani. Veseli me, da smo uredili delo z mladimi. Navdušen sem, ko me kličejo starši in hvalijo, kako dobro se dela. Da so stvari zdaj take, kot bi morale biti. Da fantov ne učimo samo nogometa, ampak še marsičesa drugega. Da se naučijo reda in dela.

Po novem stavi na mlade. | Foto: Sportal Po novem stavi na mlade. Foto: Sportal Na pripravah v Turčiji je kar deset nogometašev, mlajših od 20 let.
Da. To je neka nova Olimpija, v kateri se dela povsem drugače. Organizacija je drugačna. Vsak spoštuje vsakega in to tudi kaže. Od trenerja do predsednika in navzdol. Vsi se morajo spoštovati, vsi morajo delati pošteno. Mora biti red, mora biti disciplina. Mora se vedeti, kje spi pes in kje mačka.

Če boste stavili na mlade, boste morali trpeti tudi napake, ki jih bodo delali. Boste kakšno spregledali tudi trenerju?
Bom. Kot sem že rekel, imata tako Pevnik kot Komljenović izkušnje pri delu z mladimi. Verjamem, da jih bosta tukaj unovčila. Morala bosta trpeti napake, ki jih bodo delali mladi. Bodo pa seveda tudi mladi morali narediti vse, da se iz napak kaj naučijo. Ugotoviti, zakaj so jih delali in kako jih popraviti.

Pa se lahko takšna Olimpija postavi po robu Mariboru?
Na predzadnji tekmi, ko so zaigrali številni mladi, so pokazali, da lahko igrajo zelo dobro. Entuziazem, ki ga prinašajo, nam lahko da veliko. Fantje komaj čakajo, da dobijo priložnost. Napake, ki jih bodo delali, bodo nadoknadili z željo in entuziazmom. Proti Mariboru bo težko, to je jasno, a z njim se ne smemo obremenjevati. Moramo gledati nase, Maribor pa je Maribor. Treba ga je spoštovati ne glede na to, kakšno ekipo imamo. To je klub, ki si zaradi vsega tega, kar počne v zadnjih letih, zasluži spoštovanje. Ko bomo igrali proti njim, ga bodo tudi dobili.

Upa, da bo Andresa Vombergarja prodal. | Foto: Sportal Upa, da bo Andresa Vombergarja prodal. Foto: Sportal Lahko nadoknadite devet točk zaostanka, ki ste si jih nabrali proti Mariborčanom v prvem delu sezone?
Verjamem, da lahko. Mogoče kdo misli, da sem prevelik optimist, ampak ko vidim, kako delajo fantje in kako se obnašajo trener, pomočniki, športni direktor in preostali, sem lahko. Verjamem, da se bodo tega entuziazma nalezli vsi. Če se bodo, potem je uspeh zagotovljen.

Kako je s kadrovanjem? Je zdaj pri koncu?
Imamo še nekaj časa, do petka, ko je konec prestopnega roka v Sloveniji. Moramo videti, kaj bo z Andresom Vombergarjem. Če bo on šel, se bomo še okrepili na njegovem igralnem mestu. Če ne, ga bomo vključili nazaj v ekipo.

Ni skrivnost, da ga želite prodati. Zanj se zanimata Videoton (na Madžarskem je zimske tržnice konec v četrtek) in Ufa (v Rusiji prestopni rok traja do 22. februarja). Bo, če ne bo sprejel ponudb, ki jih ima, kaznovan ali ga boste normalno priključili ekipi?
Priključili ga bomo, a se bo moral boriti, da si izbori mesto v novi ekipi. Nič se ne bo zgodilo samodejno. Mesto v ekipi si bo moral prislužiti z obnašanjem na treningih, s trdim delom. Ne bo pa izključen iz ekipe. Normalno bo zraven, saj ima pogodbo še za leto in pol.

NK Olimpija Priprave Robert Pevnik
Sportal Pevnik čestital Ilki in odgovoril Zahoviću

Zakaj ste se znebili Branka Ilića in kaj se je pozimi dogajalo z Rokom Kronavetrom?
Naredili smo to, kar bi naredil vsak klub, ko pride čas, da se spremeni ekipa in postavi novo delovno vzdušje. Pogledali smo, kaj potrebujemo in česa ne. Glede Kronavetra pa res ne vem, zakaj se je dvigovalo toliko prahu. Ni se zgodilo nič posebnega. Vseskozi je bil naš član, z Olimpijo ima pogodbo do konca sezone. Govoril je z nami in rekel, da bi odšel, če se kaj pojavi. Čudi me, da se glede na njegovo kakovost ni, a očitno so se razmere na nogometnem trgu spremenile. Vsi hočejo samo še mlade nogometaše. Zdaj je tukaj. Priključil se je ekipi na fantastičen način. Vrnil se je, da bi spet postal stari, dobri Kronaveter. Je zelo kakovosten nogometaš, ob tem pa zelo pozitiven. Veliko pomaga mladim. Tako na igriščih kot tudi ob njih. Sicer se še lahko zgodi tudi to, da odide, a če bi moral staviti, bi stavil, da bo ostal.

Takole je predsednik Olimpije lani poljubljal Roka Kronavetra, ko je ta Ljubljančanom prinesel naslov. | Foto: Vid Ponikvar Takole je predsednik Olimpije lani poljubljal Roka Kronavetra, ko je ta Ljubljančanom prinesel naslov. Foto: Vid Ponikvar

Samo do konca sezone, do takrat ima namreč pogodbo, ali tudi dlje?
Najprej končajmo to zgodbo, potem pa bomo videli. Najprej se mora potruditi, da opravi svoje naloge na igriščih in zunaj njih, kot je treba in kot je tudi sposoben, potem bomo lahko pametnejši. Za takšne igralce, kot je on, se, če imajo svoj klub radi, vedno najdejo prave rešitve. V nogometu so vedno mesta tudi za starejše.

Kaj pa vprašanje, ki navijače zagotovo zanima še bolj. Kako kaže z vašo prihodnostjo v Olimpiji?
Ni se spremenila. Ne govorim iz glave, ampak iz srca. Ali bom tukaj še eno leto ali pet, bomo še videli, a iskreno razmišljam, da bi se septembra, ko bom praznoval 81 let, poslovil. Če nam uspe priti do cilja, osvojimo naslov in v Evropi pridemo do skupinskega dela, bi na najlepši mogoč način zaokrožil štiriletno obdobje v Ljubljani. Takrat bi s ponosom lahko rekel: "I did it my way." To je moja velika želja. Če bi nam to uspelo, bi klub nasledniku prepustil v odličnem finančnem stanju in ga pustil takega, kot sem obljubil, da ga bom. Kaj bo, bomo pa videli. Ne zagotavljam ničesar.

Je kaj interesentov za nakup Olimpije?
Da, obstajajo, a ne smejo pokazati denarja (smeh, op. a.).

Za koliko denarja pa bi Olimpijo prodali?
Želim si, da bi bila številka čim bližja investicijam, ki sem jih vložil v klub. Iz svojega žepa sem v ta klub vložil približno 13, 14 milijonov evrov, ki sem jih zaslužil na staromoden način, plačeval davke in jih nisem skrival. Denar sem dal v Olimpijo. Ponudil sem ji denar, izkušnje, zdravje … Če bi si lahko vse to povrnil, super. Če ne, ne bo konec sveta. Dolgove bom odpisal. Naredil bom dokapitalizacijo, tako kot sem zdaj vložil dva milijona evrov, in na tak način balansiral klub.

V Olimpijo je po svojih besedah do zdaj vložil 13, 14 milijonov evrov iz lastnega žepa. | Foto: Grega Valančič/Sportida V Olimpijo je po svojih besedah do zdaj vložil 13, 14 milijonov evrov iz lastnega žepa. Foto: Grega Valančič/Sportida

Vam je ob vsem denarju, ki ste ga vložili, in predvsem ob vseh kritikah, ki ste jih deležni, kdaj žal, da ste prišli v Olimpijo?
Ko sem se pogovarjal z lastnikom športnega časopisa Ekipa, s katerim sem bil na sodišču, me je vprašal, kaj lahko naredi zame. Rekel sem mu, da samo eno stvar. Naj si prebere članke, ki so jih njihovi novinarji pisali o meni, in namesto mojega imena vstavi svojega. Potem naj to prebere in mi pove, kako se ob tem počuti. Ne boli me, če me kdo kritizira zaradi nogometnih napak, ki sem jih naredil in so seveda bile. Delamo jih vsi, saj smo ljudje. Če pa o meni govorite in pišete, da sem budala, idiot, ter se norčujete iz mojega priimka, pa je to druga zgodba. Dogajalo se je, da me je klicala hčerka iz ZDA, jokala v telefonsko slušalko in se spraševala, kaj delam tukaj in komu se dokazujem. Bil sem predsednik treh angleških klubov. Sheffield Wednesdaya, Portsmoutha in Leicester Cityja, povsod so me spoštovali, potem pa to. Kaki bi se vi počutili, če bi bili v mojem položaju?

Verjetno ne najbolje.
No, odgovorili ste si na svoje vprašanje.

Nesporazume z Green Dragons je zgladil. | Foto: Vid Ponikvar Nesporazume z Green Dragons je zgladil. Foto: Vid Ponikvar S transparenti in grafiti, naperjenimi proti vam, so vas žalili tudi najzvestejši navijači Olimpije, Green Dragons. V kakšnih odnosih ste z njimi danes?
Ni težav. Z navijači sem v dobrih odnosih. Seveda jih je več vrst, a naši so odlični. Težave smo rešili tako, kot se jih rešuje. Z dialogom. Če ignoriraš težave, to ni dobro. Če pa jih upoštevaš, se usedeš, vprašaš, v čem je težava, potem se da rešiti vse.

Je dialog z njimi potekal?
Da. Zdaj smo v redu, drugače tudi ni moglo biti. Ne morem biti jaz grob do vas, če vi do mene niste. Z njimi ni težav. Mislim, da je bila storjena neka neumnost okoli prejšnjega trenerja Igorja Bišćana. V to zgodbo so se vpletli nekateri ljudje s strani. Za to se niso odločili sami, a o tem ne bi govoril. Lahko povem le, da težav z Green Dragons ni več.

Težav z navijači potem ni več, boste pa ob štadionu v Stožicah kmalu dobili dve igrišči za trening, ki ju bo zgradila Mestna občina Ljubljana.
To je super. Olimpija tak športni center potrebuje. To je velik projekt. Župan Zoran Janković mi je to obljubil že pred časom, a ga bomo dobili šele zdaj. Verjamem, da zato, ker prej preprosto ni šlo. Na koncu je držal obljubo, zaradi česar smo mu zelo hvaležni. Še letos naj bi bili igrišči zgrajeni. Ob tem moram poudariti, da smo imeli že prej zelo dobre pogoje za trening v Spodnji Šiški. V Ljubljani so nam šli precej na roko. Če nam ne bi, bi bil verjetno v to naložbo prisiljen sam.

Kaj in kam po Olimpiji?
V Sloveniji imam še nekatere investicije v nepremičnine, s katerimi se prav tako mučim. Težko odgovorim na to vprašanje. V Angliji sem vedno zaželen. Tam sem bil 18 let, z Angleži imam prav poseben odnos. Anglija je nekaj posebnega. Kjerkoli sem bil, si nisem zaprl vrat. Bomo videli. O tem zdaj ne razmišljam. Trenutno ni nobene možnosti. Najprej se bom osredotočil predvsem na Olimpijo in delo v Ljubljani dokončal tako, kot ga moram.

Sportal Zlatko Zahović opozarja: Olimpiji se dela krivica #video

Zlatko Zahović je pred dnevi dejal, da je zdajšnja Olimpija odlična. Mislite, da je bil iskren, ali so to besede starega lisjaka?
Jaz ga zelo spoštujem kot nogometnega človeka, ki je naredil veliko za Maribor. Tega mu nihče ne more vzeti. Dobro vem, da je on človek, ki ima svoj cilj, in dobro ve, kaj in kdaj je treba govoriti. Njegove besede je treba dodobra preučiti, da na koncu sestaviš sestavljanko. Ne bom rekel, da mu ne verjamem. Hvala za pohvale. To je lepo. Sploh od njega, ki je naredil toliko v nogometu. Kakorkoli že misli, pa ga spoštujem. Prav tako ne morem biti jezen nanj, ker pač samo želi najboljše za svoj klub. Ampak trojanskega konja se moramo paziti …

Mariborčane in Zlatka Zahovića zelo spoštuje. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčane in Zlatka Zahovića zelo spoštuje. Foto: Vid Ponikvar

Kakšen je vaš odnos z njim?
Poznam ga že dolgo časa. Pet minut ga je ločilo od tega, da bi prišel k meni v Portsmouth. Bila sva že dogovorjena, ko me je poklical in mi povedal, da ne bo prišel, ker mu je menedžer našel klub z boljšo pogodbo. Pozneje sva se videla. Ne vem, kje točno je bilo. Verjetno prej v gostilni kot v cerkvi. Pozdravil me je in me vprašal, ali se ga še spomnim. Seveda sem se ga. Zanj bom imel vedno čas.

Ste se z njim pogovarjali tudi v zadnjih letih?
Nisva se, saj nisva imela razlogov, da bi se. On pošteno opravlja svoj posel, jaz svojega. Vsak ima svoje težave.

Maribor Kairat
Sportal Konec je pripravljalnih tekem: Triglav boljši od Bleda #video

 

Ne spreglejte