Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
30. 10. 2018,
17.48

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

18

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Darko Milanič Bojan Ban

Torek, 30. 10. 2018, 17.48

5 let, 5 mesecev

Pri NK maribor na izredni novinarski konferenci spregovorili o sojenju

Mariborčani glasno nad sodnike: Ne mislimo, da je Olimpija favorizirana! #video

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

18

"Ne mislimo, da je Olimpija favorizirana. Mislimo samo, da je človeških napak preveč," so na današnji novinarski konferenci, ki po njihovih besedah povsem naključno sovpada z dogodki na zadnjem derbiju, na njej pa so so na velikem platnu predvajali sodniške napake v korist Olimpije, govorili pri NK Maribor in pokomentirali zadnje dogajanje na slovenskih nogometnih zelenicah. S hudomušno objavo na Twitterju so se odzvali tudi pri Olimpiji.

NK Olimpija NK Maribor
Sportal ''Lukec'' Zahović poskrbel za zmedo #video

Pri NK Maribor so danes pred novinarje stopili poslovni direktor Bojan Ban in celotno strokovno vodstvo od trenerja Darka Milaniča navzdol, čeprav njegov pomočnik Saša Gajser in trener vratarjev Mitja Pirih sploh nista prišla do besede.

Še preden so spregovorili, so na velikem platnu predvajali serijo domnevnih sodniških napak, ki so se zgodile na tekmah slovenskega prvenstva v letu 2018.

"Naključno" so bile predvajane samo napake s tekem Olimpije, ki pa po Banovih besedah ni favorizirana.

NK Olimpija NK Maribor
Sportal V ponos, a tudi sramoto Sloveniji

Bojan Ban: Ne mislimo, da je kdo favoriziran, ampak ...

Bojan Ban | Foto: Vid Ponikvar Bojan Ban Foto: Vid Ponikvar "Če ste me dobro poslušali, sem govoril o tem, da je človeških napak preveč. Ne mislimo, da je kdo favoriziran, ampak se človeške napake vedno dogajajo na račun istih. Želimo samo opozoriti, da je treba sodniško organizacijo prevetriti," je Ban odgovoril na vprašanje enega izmed novinarjev, ali je v očeh sodniške organizacije Olimpija favorizirana.

Še pred tem se je skupaj s sodelavci postavil v položaj borca za pravice vseh slovenskih prvoligašev.

"NK Maribor se je v tej sezoni odločil, da sam dela analize sojenja in s tem prispeva k izboljšanju sojenja v slovenskem nogometnem prostoru. Izgubili smo upanje v človeške napake oziroma prosto sodniško presojo. Dogaja se prevečkrat. Ne samo na naših tekmah, ampak povsod. Preveč imamo konkretnih dokazov, da sojenje ni dobro. Sodniki so bili znani kot dobri sodniki, ampak v letošnjem letu je napak preveč. Sodniški kriteriji se po potrebi spreminjajo. Pravila so pri različnih klubih različno tolmačena. Želimo enak kriterij sojenja. Želimo enakost za vse. Posebej nas boli tudi nespoštljiv odnos v komunikaciji sodnikov z igralci in strokovnim vodstvom. To je nedopustno. Sodnike ne nazadnje plačujejo vsi slovenski klubi, vsi jih plačujemo enako. Želimo spoštovanje. Želimo, da so stvari jasne. Dejstvo je, da je Maribor tisti, ki opozarja na napake. Vemo, da se dogaja. Nihče ne govori, da so sodniki nezmotljivi, a ko se napake dogajajo v serijah, pri vedno istih zadevah, se vprašamo, kaj se s sojenjem dogaja. Isto mnenje deli večina slovenskih klubov, a se na žalost iz takih ali drugačnih razlogov o tem ne odločijo spregovoriti. Vsi delamo napake, to je jasno, ampak NK Maribor zaradi teh napak trpi. Mi jih skušamo popraviti. Na drugi strani se nam zdi, da sodniki za svoje napake ne odgovarjajo. Cilj današnje novinarske konference je, da dosežemo enake kriterije za vse," je v uvodnem nagovoru na izredni novinarski konferenci povedal Ban, ki trdi, da tokratno druženje s sedmo silo ni posledica dogajanja na sobotnem derbiju.

Spomnimo, tam je Mariborčane razburila predvsem nedosojena enajstmetrovka po prekršku Asmirja Suljića nad Luko Zahovićem.

Je NK Olimpija v slovenskem nogometu res favorizirana?

  • Da
    51,18 %
    805 glasov
  • Ne
    48,82 %
    768 glasov
Oddanih 1573 glasov

"Imeli smo pomisleke, kako boste mediji to vzeli, ampak ta novinarska konferenca ni povezana z derbijem. Gre za sojenje in za to, da opažamo, da nekatere stvari niso takšne, kot bi morale biti. Tako je že dolgo časa. Po zbranem materialu smo začutili potrebo, da to povemo. Derbi ni razlog," je pojasnil poslovni direktor vijoličastih Ban.

Darko Milanič: Napake v našo korist so posledica kompenzacije

Darko Milanič | Foto: Urban Urbanc/Sportida Darko Milanič Foto: Urban Urbanc/Sportida Veliko je o sojenju govoril tudi trener Milanič.

"Zdi se mi pomembno, da se pogovarjamo o tem in na anomalije, ki se dogajajo v letu 2018, opozorimo. Sami dobro veste, v katerih delih sezone so se napake dogajale. Serije napak, ki so tekme peljale v določeno smer. Vprašali boste, kaj pa napake, ki se dogajajo v našo korist? Seveda, tudi te se dogajajo, ampak so prevečkrat posledice kompenzacij. Zgodi se napaka, sodniki se med sabo pogovorijo in skušajo odpraviti napake tako, da naredijo še drugo, tretjo … Kriteriji za različne stvari so drugačni. Problem je tudi odnos sodnikov, na katerega me igralci opozarjajo že dlje časa. Sodniki se do nas postavljajo, kot da so naši nasprotniki, pa ne bi smelo biti tako. Govori se, da se na koncu z napakami vse izenači, ampak to v letošnjem koledarskem letu nikakor ne drži. Ne govorimo o majhnih, ampak velikih, odločilnih napakah, ki jih je preveč. Tukaj je treba nekaj ukreniti. Dejansko morajo pri sodniški organizaciji poskrbeti, da bodo pravila fantom bolj jasna. Na vseh seminarjih je preveč razdvojenosti. Pravila so preveč nejasna. Tukaj nekaj ni dobro. Moramo nekaj popraviti in se znebiti občutka, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti. Treba je opozoriti tudi na to, da se nekaterim sodnikom napake ponavljajo," se je uvodoma razgovoril Milanič, ki o imenih sodnikov (derbi je sodil mednarodni sodnik Matej Jug) ni želel govoriti.

NK Olimpija NK Maribor
Sportal V Mariboru ostaja vroče: Pavlin verjame sodniku, Maribor sklical konferenco

"Ne bom o imenih, govorim o organizaciji. Sicer pa hitro lahko ugotovite, kdo sodi na katerih tekmah. Napake se ne dogajajo samo v našo škodo, ampak tudi v škodo drugih klubov, ki pa pač nimajo možnosti oziroma hrabrosti, da se izpostavijo. Pa sem prepričan, da se bodo v tej zgodbi prepoznali tudi drugi," je nadaljeval Milanič, ki prav tako ni želel potrditi tega, da se favorizira Olimpijo.

Ob očitku enega izmed novinarjev, da je bilo kar nekaj sodniških napak, med drugim tudi ob prekršku Denisa Klinarja nad Suljićem za enajstmetrovko, ki je sodnik Jug ni dosodil, tudi v škodo Olimpije, je povedal, da je to posledica kompenzacije.

Navijači Olimpije na derbiju v Mariboru
Sportal "Vzdušje je bilo fantastično, zmagal je nogomet" #video

"To je to, o čemer sem govoril. Kompenzacija. Sodnik je naredil napako pri Klinarju, bil ob polčasu opozorjen in potem pri jasnem prekršku za enajstmetrovko zadevo kompenziral. O tem govorim. Napak je preveč. Ne sme jih biti, ker nam ne dopustijo, da enakopravno tekmujemo," je odgovoril Milanič.

Želijo samo opozoriti na napake, ki jih nočejo več

Na vprašanje, ali je Maribor v prejšnji sezoni prvenstvo izgubil zaradi sodniških napak, ni želel odgovoriti. "Želimo samo apelirati na to, da je napak preveč. Nočemo jih več videti," je odgovoril.

Na zadnjem derbiju v Ljudskem vrtu je pravico delil Matej Jug. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Na zadnjem derbiju v Ljudskem vrtu je pravico delil Matej Jug. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Tudi pri odgovoru na vprašanje, ali Mariboru prepogosto sodijo sodniki, ki prihajajo iz Ljubljane ali njene okolice, ni bil konkreten.

"Mene zelo moti, da nekateri sodniki delajo napake v korist našega tekmeca oziroma v našo škodo. Niso težava majhne napake, ampak velike, ki so ključne. To me moti. Večinoma pa na tekmah NK Maribor krožijo isti sodniki," je povedal in tudi sam potrdil, da je odnos mož v črnem do strokovnega vodstva vijoličastih neprimeren.

Sportal "Ta derbi ima vse, kar si Slovenija lahko želi" #video

"Sodniki imajo zelo negativen odnos do našega kluba. Na derbiju je stranski sodnik poleg mene prestrašeno govoril in dejal, da se z mano ne pogovarja. To pomeni, da mi z njim ni uspelo vzpostaviti stika. Vem, da me nekateri sodniki vidijo kot nasprotnika. Toda tisti, ki me vidijo v drugačni luči, bodo znali povedati, da znam vzpostaviti komunikacijo, ki je na pravi strani," je pojasnil Milanič, ki ga sicer jutri v Domžalah čaka povratna tekma četrtfinala pokalnega tekmovanja.

Prejšnji teden je vrsto Simona Rožmana, ki je zaradi vremena ostala brez prvenstvene preizkušnje ob koncu prejšnjega tedna, v Ljudskem vrtu premagal z 1:0.

NK Olimpija NK Maribor
Sportal Bilo je vroče, policija preprečila spopad navijačev Maribora in Olimpije

Maribor je kljub porazu na derbiju, ki je bil njegov drugi prvenstveni v tej sezoni, ostal na vrhu lestvice. Pred Olimpijo ima dve točki prednosti. Prihodnji konec tedna ga v prvenstvu, v katerem bo do konca jesenskega dela odigral še pet tekem, v nedeljo čaka gostovanje v Celju.

Pri NK Olimpija so se javili s hudomušno pripombo

Današnjo novinarsko konferenco so očitno z zanimanjem spremljali tudi pri NK Olimpija, tole pa je njihov hudomušen odgovor na to, kar so videli:

Preberite še:

NK Olimpija NK Maribor
Sportal Maribor se je opravičil pretresenemu predsedniku Olimpije
Milan Mandarić
Sportal Mandarić, ki je bil morda zadnjič v Mariboru, se opravičuje dečku #video
NK Olimpija NK Maribor
Sportal Mandarića napadli v Mariboru, trener Olimpije zgrožen
Ne spreglejte