Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
15. 7. 2012,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 15. 7. 2012, 19.53

8 let

Zadnji zavesljaji Iztoka Čopa (video)

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z olimpijskimi igrami v Londonu se bo končala kariera enega najbolj uspešnih slovenskih športnikov. Iztok Čop pri štiridesetih po četrto odličje.

Pride čas, ko je treba vrhunskemu športu pomahati v slovo in se posvetiti drugim življenjskim potem. Nekateri svoj osnovni športni rekvizit v kot postavijo nekoliko prej, drugi pozneje. Med slednje pogosto spadajo veslači, kar potrjuje tudi slovenski šampion Iztok Čop. A tudi zanj se nezadržno bliža trenutek, ko bo zadnjič v svoji dolgi in izjemno uspešni karieri prečkal navidezno ciljno črto dvokilometrske proge. Nekdanji svetovni in olimpijski prvak srčno upa, da se bo to zgodilo drugega avgusta malo pred deseto uro, saj je za tedaj predviden veliki olimpijski finale med dvojnimi dvojci, v katerem mu družbo dela Luka Špik. Dolgoletno kariero bi si Čop kajpak želel skleniti z odločnim napadom na še četrto olimpijsko odličje, a pred odhodov v London oziroma Eaton svari pred močno konkurenco. ''V primerjavi z lanskoletno sezono sva s Špikom storila velik korak naprej. Žal pa konkurenca ni počivala. Ne pomnim, da bi bila konkurenca v katerikoli disciplini kdaj tako zelo zgoščena,'' razmišlja 40-letni član blejskega veslaškega kluba, ki je ob kompletu olimpijskih osvojil še kar ducat kolajn na svetovnih prvenstvih.

Pred dvajsetimi leti se je pripravljal na svoj krstni olimpijski nastop v Barceloni, na katerem je nato skupaj z Denisom Žvegljem mladi državi priboril prvo samostojno olimpijsko odličje. Na največjem športnem dogodku se je nato preizkusil še v enojcu, žal leta 1996 pristal na nehvaležnem četrtem mestu, nato pa v dvojnem dvojcu s Špikom osvojil zlato v Sydneyju leta 2000 in srebro v Atenah štiri leta zatem. Iz Pekinga je drugič domov pripotoval zgolj z akreditacijo okrog vratu, zato je nato poskušal sooblikovati nov šampionski čoln. A ko je uvidel, kakšno je notranje razmerje moči, je pred lanskoletnim svetovnim prvenstvom na Bledu znova združil moči s Špikom. Na domačem jezeru sta ostala brez tako želene kolajne, zato je motiviranost pred zadnjim velikim tekmovanjem v karieri še toliko večja. ''Osredotočiti se morava nase, odpraviti napake in se šele pred tekmo posvetiti konkurenci,'' pravi starejši člen edine slovenske veslaške posadke na igrah tridesete olimpijade, kar seveda – gledano skozi prizmo prihodnosti slovenskega veslanja – ni pretirano optimističen podatek. S to tezo se strinja tudi Čop. Več o tem v spodnjem videopogovoru …

Ne spreglejte