Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
18. 6. 2015,
14.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boštjan Maček Jasmina Maček trap

Četrtek, 18. 6. 2015, 14.10

7 let, 12 mesecev

Vstane ob treh zjutraj, prevaža kruh, nato pa strelja golobe

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Družina Maček iz Bodoncev obožuje streljanje glinastih golobov. Družinsko zabavo resno jemlje Boštjan, ki želi nastopiti na OI 2016 v Braziliji, v domovini pa se preživlja kot dostavljavec kruha.

Z nastopom v konkurenci mešanih parov se je Boštjan Maček, v zadnjih letih sopomenka za streljanje glinastih golobov v Sloveniji, poslovil od evropskih iger v Bakuju. Skupaj s sestro Jasmino sta osvojila osmo mesto.

Prehitela sta le dva para, a tudi malo zaostala za najboljšimi šestimi, ki so napredovali v polfinale, tako da je bilo po dvoboju prisotno veliko razočaranje. Pripadnica nežnejšega spola družine Maček je potočila tudi nekaj solz, a jo je devet let starejši brat, ki je v sredo praznoval 43. rojstni dan, znal pravočasno potolažiti in spraviti v dobro voljo. Tako kot znajo starejši bratje.

Vse je potekalo prehitro

Boštjan prihaja iz Bodoncev in obožuje streljanje glinastih golobov. Danes ga je v Bakuju presenetil močan veter. Na koncu se je ubadal bolj z njim kot pa s svojo tehniko, kar je bila napačna odločitev.

Zmedla ga je tudi odločitev prireditelja, da med drugo in tretjo serijo omogoči le 40-minutni premor, ne pa nekajurni, kot je navada na običajnih tekmah. Več počitka bi izčrpanemu Prekmurcu med serijama prišlo zelo prav.

"Vse je potekalo prehitro. Kot da bi bil na šprintu," je priznal najboljši slovenski strelec glinastih golobov. Na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu je osvojil sedmo mesto, pred šestimi leti je osvojil zlato odličje na sredozemskih igrah v Pescari, v Bakuju pa je osvojil 20. mesto.

"Glede na to, da so v Bakuju druge ekipe sestavljali najboljši posamezniki in posameznice, je bilo težko priti med najboljše. Podobno je tudi v konkurenci posameznikov, kjer je prvih 15 strelcev nedotakljivih. Vsi so profesionalci," je dejal Prekmurec, ki lahko o takšnem statusu v Sloveniji le sanja.

V Bakuju je na športnem dopustu, saj sta se po dveh letih prizadevanj Strelska zveza Slovenije in njegovo podjetje uskladila, da mu plačata nadomestilo. "V službi me razumejo. Škoda, da nisem mogel dobiti zaposlitve v vojski. Imel sem uspehe, a sem bil prestar, ker so spustili mejo pod 35 let," je potožil. S svojim strelskih znanjem bi ministrstvu za obrambo prišel zelo prav.

Ko preživi ves dan za volanom tovornjaka, se rad spočije v naravi

Če kot športnik strelja glinaste golobe, ki roko na srce z razdalje niti niso preveč podobni pernati živali, pa v prostem času z orožjem nikoli ne strelja pravih golobov. To pa še ne pomeni, da so lahko živali pred njim "varne".

Prav nasprotno, saj je Boštjan navdušen lovec in svoji družini rad pomaga pri uresničitvi ciljev s streli, pa tudi krmljenjem divjadi. "Pri nas so golobi zaščiteni, je pa jeseni dovoljen lov na fazana. Seveda to ni primerljivo s športom. Živali nimajo take hitrosti. Začetna hitrost glinastega goloba je sto kilometrov na uro," je dejal Boštjan, ki kar pogosto spravi nase lovsko obleko in potrebno opremo.

"Ko si ves dan za volanom tovornjaka, ti poleti, jeseni ali pozimi zelo prija, če si lahko takole dve uri odpočiješ v naravi, za vsak primer pa imam s seboj še puško," je ob tej priložnosti pozdravil prijatelje in znance iz lovske družine Radovci.

Ko se bo vrnil v Slovenijo, se bo še ta mesec udeležil nekaterih tekmovanj, za tem pa bo napočil čas za kratek dopust. Sredi julija sledi nov vrhunec sezone, evropsko prvenstvo na domačem Pragerskem.

Ne spreglejte