Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2016,
16.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

olimpijske igre Olimpijske igre 2020 Tokio 2020

Sreda, 28. 9. 2016, 16.49

6 let, 6 mesecev

Tokio 2020: Zaradi nižanja stroškov selitev tekmovališč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tokyo 2020 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prireditelji prihodnjih poletnih olimpijskih iger 2020 v Tokiu so razkrili, da bodo morali v želji po nižanju stroškov z organizacijo iger nekaj tekmovališč preseliti na druge lokacije. Nekaj teh bo tako precej oddaljenih od športnega parka in olimpijske vasi.

Namesto predvidenih 435 milijonov evrov za izgradnjo nove proge za veslaška tekmovanja in kajak kanu na mirnih vodah v Tokiu, bodo ti športniki bržkone tekmovali precej izven mesta, po poročanju japonskih medijev kar 440 kilometrov severovzhodno od Tokia, v mestu Tome.

Spremenjeni načrti predvidevajo tudi drugačni plavalni bazen in dvorano za odbojko. Spremembe bodo prireditelji ekipi strokovnjakov predstavili v četrtek.

Tokio je leta 2013 dobil organizacijo iger 2020 in takrat obljubljal "kompaktnost" tekmovanja. Kar 28 od 31 tekmovališč naj bi po prvotnih načrtih ležalo znotraj osemkilometrskega območja okrog olimpijske vasi. A od tedaj je sledilo že precej sprememb.

Stroški izgradnje novih objektov naj bi bili med 17,7 in 26,5 milijarde evrov. | Foto: Reuters Stroški izgradnje novih objektov naj bi bili med 17,7 in 26,5 milijarde evrov. Foto: Reuters

Za košarkarska in kolesarska tekmovanja bodo prireditelji uporabili obstoječe objekte, ki so izven mesta. Stroški izgradnje novih objektov naj bi bili med 17,7 in 26,5 milijarde evrov, mestna oblast pa bo zdaj še enkrat podrobneje preučila predvidene izdatke.

To pa niso prve težave japonskih prirediteljev. Povsem je bilo namreč že treba prilagoditi gradbene načrte za novi glavni olimpijski stadion, saj je bil prvoten preveč potraten. Poleg tega so morali organizatorji zaradi očitkov po plagiatorstvu spremeniti logotip iger, francosko tožilstvo pa že preiskuje morebitni podkupovalni škandal ob dodeljevanju iger Tokiu.

Hkrati imajo prireditelji tudi težavo s selitvijo slovite ribje tržnice Tsukiji, kar bi lahko otežilo in podaljšalo izgradnjo novih povezovalnih cest med središčem mesta in drugimi prizorišči ter olimpijsko vasjo.

Ne spreglejte