Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
31. 7. 2012,
18.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 31. 7. 2012, 18.24

7 let, 12 mesecev

Tekmice zlate Urške na tleh, Slovenija na nogah

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija se je znašla na seznamu držav s kolajnami olimpijskih iger v Londonu. Vlogo junakinje prevzela zlata Urška Žolnir.

V Sloveniji je po letu 2008 znova skokovito naraslo zanimanje za ogled prenosa judoističnih tekem, športni zanesenjaki, ki med štiriletno olimpijado bolj bežno spremljajo borce na rumenih blazinah, pa so s hitrim tečajem osvežili spomin na osnove tega borilnega športa. Tokrat si lahko ''krivdo'' za to ponosno pripiše Urška Žolnir, ki je v velikem slogu prišla do zlate kolajne v kategoriji do 63 kg. V odločilni borbi je zadoščal vazari proti Xu Lili, ki je bila zadnja Urškina ''žrtev'' ob skoku iz bronaste v zlato olimpijsko dobo slovenskega juda. V Londonu je torej zadonela Zdravljica, Slovenija pa se je po Iztoku Čopu, Luki Špiku, Rajmondu Debevcu in Primožu Kozmusu veselila novega naslova olimpijskega prvaka pod svojo zastavo.

''Sem brez besed! Zlata olimpijska kolajna so sanje vsake tekmovalke. Olimpijska prvakinja? Nor občutek. Vse se je lepo poklopilo. Ritem se je stopnjeval. Sprva nisem imela občutka, v kakšni formi sem. A iz borbe v borbo sem bila boljša,'' je po petih nepozabnih borbah dejala 30-letna slovenska junakinja dneva in dosedanjega dela OI, ki je bronu iz Aten ter štirim kolajnam s svetovnih in evropskih prvenstev dodala še najbolj želeno kolajno na OI 2012.

Hitro pokazala zobe

V nasprotju z londonskim vremenom, ki je tokrat postreglo z znanim deževno-oblačnim obrazom, je Žolnirjeva že v jutranjih urah pokazala veliko več vedrine ter tako napovedala pot k uspehu. Čeprav je dejala, da se sicer ne počuti povsem tako, kot bi na zanjo tako zelo pomemben dan v dvorani mogočnega londonskega kompleksa ExCel želela, pa je bila na svojem bojnem polju prepričljiva, suverena in dominantna. To so druga za drugo spoznavale tudi njene dopoldanske tekmice. Najprej Nemka Claudia Malzahn, pred katero so v slovenskem taboru svarili in opozarjali na njen nadvse neugoden pristop. A po uvodnem klasičnem ''otipavanju'' je svetlolasi Žalčanki kmalu uspel prvi vazari, nato pa je po dobrih dveh minutah tekmico prijela v neugoden položaj in jo z vzvodom roke prisilila v predajo in avtomatični ipon. Še bolj nebogljena je bila na rumeni blazini Estefania Garcia, ki je tekmico potrepljala in tako izobesila belo zastavo že po manj kot minuti in pol. Bolj trd je bil izraelski oreh v četrtfinalu, ki pa se je prav tako končal krepko pred iztekom 5 minut. Alice Schlesinger, ki je imela precej glasnejšo podporo s tribun, je klonila po slabih štirih minutah borbe. Žolnirjeva si je prednost najprej ustvarila z vazarijem, nato pa vztrajala v napadalnem ritmu in po nekaj poskusih dvoboj končala z iponom.

V polfinalu se je Žolnirjeva preselila na sosednjo blazino in si nadela modri kimono. A sprememba in selitev je nista zmedli. Tudi 26-letna Mongolka Munkhzaya Tsedevsuren ni našla pravega prijema, s katerim bi tokrat odlično razpoloženo Slovenko vrgla na bok, hrbet ali zadnjico. Zato pa je članica JK Sankaku po nekaj poskusih preprijemanja na partnerju skorajda natančno na polovici borbe prišla do ugodnega trenutka za spektakularni ipon, ki je v tistem trenutku že prinesel kolajno. Vprašanje je bilo le še, kakšne barve.

Odgovor je sledil po dolgotrajnem čakanju na razplete ostalih borb. A Žolnirjeva je ostala osredotočena in mirna, nato pa se je znova spremenila v levinjo. Po minuti finalne borbe je navijačem, med katerimi so bili predvsem ostali slovenski judoisti na OI, zastal dih, saj se je Žolnirjeva znašla na boku, a na srečo ne račun Kitajkine poteze. Zato pa je Slovenka že kmalu zatem izpeljala lep vazari ter si ustvarila prednost, ki jo je nato modro ohranila do konca.

V ognju še nekaj želez

Z Urškinim podvigom se slovenski judo veseli že svoje tretje olimpijske kolajne, toda najbolj žlahtnega sijaja doslej. Prvo je pred osmimi leti v Atenah priborila prav Žolnirjeva, ki je bila tedaj le nekaj dni pred začetkom iger uvrščena na seznam nastopajočih. Že štiri leta zatem, v Pekingu 2008, je Urški pripadla čast nosilke slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti, v tekmovalni areni pa je vlogo junakinje prepustila svoji klubski sotekmovalki Luciji Polavder v kategoriji nad 78 kg. Tudi ''Luca'' je osvojila bronasto odličje, v Londonu pa na svoj nastop še čaka. Poleg nje bodo svojo priložnost iskali še Ana Velenšek, Raša Sraka in Matjaž Ceraj. Predsednik panožne zveze in vodja slovenske odprave Bogdan Gabrovec ob tem poudarja, da slovenski judoisti v ExCelu prav gotovo še niso rekli zadnje besede.

Ne spreglejte