Slovensko zastavo bo vihtel Kauzer

Tri tedne pred dvajseto obletnico prvega samostojnega olimpijskega nastopa je OKS potrdil delegacijo za nastop na bližajočih se igrah. V London 64 slovenskih športnikov.

1 / 2

Foto: Ana Kovač

2 / 2

Foto: Ana Kovač

Olimpijsko odštevanje se je prevesilo v zadnjo fazo. Vsega 24 dni pred slovesnim odprtjem iger tridesete olimpijade v Londonu (27. 7. – 12. 8.) je izvršilni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije 64 športnikov iz olimpijskih kandidatov preoblikoval v olimpijske potnike. Londonsko sito, ki so ga oblikovali mednarodne norme, kriteriji ter odločitve panožnih zvez in naposled mnenje vodstva OKS, je bilo tokrat dovolj široko za 28 športnikov in 36 športnic, kar pomeni, da bo nežnejši spol prvič v samostojni slovenski zgodovini številčnejši od močnejšega. Seznam potnikov, s katerega sta kot zadnja odpadla atleta Boštjan Buč in Nina Kolarič, sicer še ni povsem dokončen. Atleti bodo namreč norme v posameznih disciplinah lahko lovili še do konca tedna, torej do osmega julija.

Žal v še drugi zaporedni slovenski odpravi, ki je za dva člana številčnejša od pekinške, ni predstavnikov ekipnih športov. Zato pa se bodo v londonski olimpijski areni predstavili tekmovalci iz kar sedemnajstih športnih panog, tokrat prvič tudi v triatlonu, za kar je poskrbela Mateja Šimic, ki si torej lahko v Londonu obeta olimpijski prvenec. Vse prej kot debitanta pa bosta na OI 2012 veslač Iztok Čop in strelec Rajmond Debevec. Oba sta bila namreč v vseh dosedanjih petih slovenskih odpravah po osamosvojitvi, slednji pa je dvakrat oblekel že jugoslovanski olimpijski dres. Oba sta v preteklosti na slovesnem odprtju že nosila tudi slovensko zastavo. Ta čast bo tokrat pripadla kajakašu na divjih vodah Petru Kauzerju.

Potrjevanje reprezentance je to pot minilo brez večjih prerekanj, kar je v dobro voljo spravilu tudi vodjo delegacije Bogdana Gabrovca. Predsednik judo zveze je prepričan o konkurenčnosti slovenske odprave na OI 2012. "Mešanica izkušenj in mladosti. V vsaki panogi lahko presenetimo z odličjem. Res pa je, da so olimpijske igre specifično tekmovanje. Veliko je odvisno tudi od sreče in dnevne forme. Za nas je pomembno, da imamo poleg športnikov tudi kakovostno spremljevalno ekipo. Vsi po vrsti dobro poznajo tekmovališča, " je po seji IO OKS dejal Gabrovec in z zvrhano mero optimizma dodal, da bo skušal s svojo odpravo v Londonu izboljšati celo pekinško bero s petimi kolajnami.

Kauzer: Najprej zastava, nato kolajna

"Navdušen sem. Gre za izjemno čast. Le malo ljudi se lahko pohvali s tem, da so na odprtju OI nosili zastavo svoje države. Ko mi je moje dekle sporočilo veselo vest, sem bil sprva kar nekoliko šokiran. No, nato sem se spomnil, da sem že nosil zastavo na odprtjih EP in SP. Tedaj sem vselej osvojil zlato odličje. Naj se to ponovi tudi tokrat," je po vrnitvi s treninga v Londonu obvestilo o nosilcu zastave komentiral Kauzer. Pred njim so slovensko trobojnico vihteli Rajmond Debevec (1992), Brigita Bukovec (1996), Iztok Čop (2000), Beno Lapajne (2004) in Urška Žolnir (2008).

Slovenska olimpijska reprezentanca 2012

Atletika Primož Kozmus Martina Ratej Marija Šestak Tina Šutej Rožle Prezelj Primož Kobe Matija Kranjc Marina Tomić Barbara Špiler Brent Larue Žana Jereb Sonja Roman Badminton Maja Tvrdy Gimnastika Saša Golob Jadranje Vasilij Žbogar Karlo Hmeljak Tina Mrak Teja Černe Judo Rok Drakšič Matjaž Ceraj Vesna Đukić Urška Žolnir Raša Sraka Vuković Lucija Polavder Ana Velenšek Aljaž Sedej Kajak-kanu/slalom: Peter Kauzer Luka Božič Sašo Taljat Eva Terčelj Benjamin Savšek Kajak-kanu/mirne vode: Špela Ponomarenko Janić Kolesarstvo - cestno: Jani Brajkovič Borut Božič Grega Bole Polona Batagelj Kolesarstvo – gorsko : Blaža Klemenčič Tanja Žakelj Lokostrelstvo Klemen Štrajhar Namizni Tenis: Bojan Tokić Plavanje: Anja Klinar Peter Mankoč Sara Isaković Tanja Šmid Damir Dugonjič Robert Žbogar Anja Čarman Tjaša Oder Tjaša Vozel Urša Bežan Mojca Sagmeister Strelstvo Rajmond Debevec Boštjan Maček Živa Dvoršak Taekvondo: Nuša Rajher Franka Anič Ivan Trajkovič Tenis: Polona Hercog Katarina Srebotnik Andreja Klepač Blaž Kavčič Triatlon: Mateja Šimic Veslanje: Luka Špik Iztok Čop

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano