Slovensko zastavo bo vihtel Kauzer

Tri tedne pred dvajseto obletnico prvega samostojnega olimpijskega nastopa je OKS potrdil delegacijo za nastop na bližajočih se igrah. V London 64 slovenskih športnikov.

1 / 2

2 / 2

Olimpijsko odštevanje se je prevesilo v zadnjo fazo. Vsega 24 dni pred slovesnim odprtjem iger tridesete olimpijade v Londonu (27. 7. – 12. 8.) je izvršilni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije 64 športnikov iz olimpijskih kandidatov preoblikoval v olimpijske potnike. Londonsko sito, ki so ga oblikovali mednarodne norme, kriteriji ter odločitve panožnih zvez in naposled mnenje vodstva OKS, je bilo tokrat dovolj široko za 28 športnikov in 36 športnic, kar pomeni, da bo nežnejši spol prvič v samostojni slovenski zgodovini številčnejši od močnejšega. Seznam potnikov, s katerega sta kot zadnja odpadla atleta Boštjan Buč in Nina Kolarič, sicer še ni povsem dokončen. Atleti bodo namreč norme v posameznih disciplinah lahko lovili še do konca tedna, torej do osmega julija.

Žal v še drugi zaporedni slovenski odpravi, ki je za dva člana številčnejša od pekinške, ni predstavnikov ekipnih športov. Zato pa se bodo v londonski olimpijski areni predstavili tekmovalci iz kar sedemnajstih športnih panog, tokrat prvič tudi v triatlonu, za kar je poskrbela Mateja Šimic, ki si torej lahko v Londonu obeta olimpijski prvenec. Vse prej kot debitanta pa bosta na OI 2012 veslač Iztok Čop in strelec Rajmond Debevec. Oba sta bila namreč v vseh dosedanjih petih slovenskih odpravah po osamosvojitvi, slednji pa je dvakrat oblekel že jugoslovanski olimpijski dres. Oba sta v preteklosti na slovesnem odprtju že nosila tudi slovensko zastavo. Ta čast bo tokrat pripadla kajakašu na divjih vodah Petru Kauzerju.

Potrjevanje reprezentance je to pot minilo brez večjih prerekanj, kar je v dobro voljo spravilu tudi vodjo delegacije Bogdana Gabrovca. Predsednik judo zveze je prepričan o konkurenčnosti slovenske odprave na OI 2012. "Mešanica izkušenj in mladosti. V vsaki panogi lahko presenetimo z odličjem. Res pa je, da so olimpijske igre specifično tekmovanje. Veliko je odvisno tudi od sreče in dnevne forme. Za nas je pomembno, da imamo poleg športnikov tudi kakovostno spremljevalno ekipo. Vsi po vrsti dobro poznajo tekmovališča, " je po seji IO OKS dejal Gabrovec in z zvrhano mero optimizma dodal, da bo skušal s svojo odpravo v Londonu izboljšati celo pekinško bero s petimi kolajnami.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano
{{headline}}
{{display_url}}
{{description1}} {{description2}}