Proga jima je všeč, pomemben bo štart

V soboto bosta na progi Hadleigh Farm v Essexu nastopili dve slovenski gorski kolesarki, Blaža Klemenčič, ki bo na olimpijskih igrah nastopila drugič, in debitantka Tanja Žakelj.

1 / 2

Foto: alesfevzer.com

2 / 2

Foto: alesfevzer.com

Hitra in zahtevna proga je obema tekmovalka všeč, hkrati pa poudarjata, da bo pomemben dober začetek dirke. "Včeraj je bil šele prvi uradni trening, tako da smo bili včeraj prvič na progi. Proga je bolj kot ne ista, kot je bila aprila, nič kaj dosti je niso spreminjali," je sprva o progi dejala Klemenčičeva, ki je pred štirimi leti v Pekingu osvojila 21. mesto, Žakljeva pa je dodala: "Tisti vzponček po štartu bo odločilen za začetne pozicije, ampak se da vse nadoknadit. Je zelo hitra proga z vmesnimi, kar zahtevnimi skalnatimi objekti, ampak sem kar vse dobro osvojila. Zdaj me čaka še nekaj treninga, tako da se ne bojim proge, ampak grem pogumno na start, ker vem da lahko dobro speljem progo. Dejansko mi je všeč." "Tukaj bo veliko vlogo igrala taktika, pomemben pa je start. Start loop je kratek, ampak tam bo treba priti čim bolj v ospredje. Po start loopu so že prvi tehnični odseki in tam bo že vsaka zase, bo ena po ena. Ampak mislim, da bo kar dolgo časa ‘grupa’ ena po ena, potem pa bodo počasi odpadale. Start je tukaj pomemben," je o načrtu pred dirko povedala Klemenčičeva, letos najvišje uvrščena Slovenka v svetovnem pokalu olimpijskega krosa, o možnosti, da bi si z reprezentančno kolegico pomagale vsaj na začetku dirke pa je odgovorila: "Mislim, da bo vsaka zase, po svojih zmožnostih, ker tukaj je težko gledat na svoje sotekmovalke. Tukaj ni cesta, da bi si pomagali, tu je četica ena po ena, tukaj do taktik skoraj ne pride. Pri ženskah nikoli, pri moških pa tudi redkokdaj."

Organizatorji so na nekaterih mestih progo še razširili in dali tekmovalcem in tekmovalkam več možnosti za prehitevanje, kljub temu pa prostora za pridobivanje mest ne bo veliko. "Tam kjer so objekti, tam kjer ima proga zanke, tam možnosti za prehitevanje ni prav veliko. Vmes je veliko razteka oziroma prostora, kjer se lahko vrstni red še meša. Mislim, da se bo dirka odločila na tistih delih, kjer se bo pokazala fizična pripravljenost tekmovalke. Tehnično pa mislim, da so nekatere hitrejše, druge malo počasnejše, ampak ni nič takega, da se nebi dalo prevozit oziroma, da bi se izgubilo veliko časa," je povedala Žakljeva, a previdno dodala: "Seveda, če gre vse po načrtih. Če ni kakšne večje napake, kakšnega padca, ker padec lahko tukaj pomeni konec dirke, lahko pomeni okvaro kolesa. Težko je karkoli predvideti." Poleg prostora za prehitevanje pa bo potreben načrt kako nastopiti, kajti na progi je veliko pasti, nevarne bodo predvsem številne skale oziroma skalni odseki, kjer bi v primeru dežja lahko imele težave številne tekmovalke. "Posebnega načrta nimam. Grem kot na vsako večjo dirko, kot na vsak svetovni pokal. Vem, da moram biti maksimalno pripravljena in skoncentrirana na start, na svojo dirko, na vsako past, ki me čaka vmes. Trenutno se poskušam čim manj obremenjevat, sem že vseeno toliko izkušena in vem kaj me čaka," je samozavestno zaključila Žakljeva, ki je po prihodu v London doživela vzdušje v olimpijski vasi, ampak ob tem dodala, da ji veliko pomeni mir, ki ga imata na voljo slovenski predstavnici pred dirko. Gorsko-kolesarska ekipa sicer ne biva v olimpijski vasi, po prihodu Klemenčičeve in Roberta Pintariča so se preselili bližje progi, predvsem zaradi lažje dostopnosti do prizorišča. Ob tem je Idrijčanka pohvalila vodjo slovenske ekipe, ki se je ob tem zelo izkazal.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano