Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 4. 2020,
9.41

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

MOK olimpijske igre

Petek, 3. 4. 2020, 9.41

4 leta

Prestavitev OI tudi finančna nevarnost za mednarodne zveze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
olimpijske igre Tokio | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Prestavitev olimpijskih iger, odpovedi tekmovanj v letu 2020 in prestavitev dogodkov v koledarjih za leto 2021 predstavljajo tudi veliko finančno grožnjo posamičnim šibkejšim mednarodnim panožnim športnim zvezam, poroča francoska tiskovna agencija afp.

Za posamične zveze je življenjsko pomemben znesek, ki jim ga nameni Mednarodni olimpijski komite (Mok) vsaka štiri leta, že zdaj pa se postavlja vprašanje, ali bo Mok to kljub prestavitvi iger izpolnil v pričakovanem roku in zneskih oziroma ali na to lahko vpliva prestavitev iger in dodatni stroški.

Za igre v Riu dr Janeiru pred štirimi leti je Mok zvezam izplačal kar 520 milijonov dolarjev. Številne med 28 zvezami, ki sodelujejo na poletnih olimpijskih igrah, so v neprijetnem položaju, v kar nekaj zvezah pa poudarjajo, da so ogrožena tudi delovna mesta, če Mok spremeni plačilno politiko zaradi prestavitve, ali pa se odloči za začasno zamrznitev sredstev.

"Imamo številne mednarodne zveze z lastnimi denarnimi rezervami, spet v drugih pa je model poslovanja odvisen od OI, pa tudi od velikih lastnih dogodkov, ki pa so se jih nekatere zveze letos morale odpovedati, prihodnje leto pa zaradi spremembe koledarja prestaviti. Za številne se to lahko spremeni v občutne finančne težave," je novinarjem dejal predsednik Združenja zvez poletnih olimpijskih športov (Asoif) Andre Ryan, ki je soodgovoren za delitev sredstev.

olimpijske igre Tokio
Sportal Olimpijske igre v Tokiu se bodo začele 23. julija 2021

Pomembni zneski v proračunih

Pri zvezah gre za pomembne zneske v proračunih, razdeljeni pa so glede na širino in zanimanje na igrah. V prvi skupini so plavanje, atletika in gimnastika, ki so nazadnje v okviru OI pred štirimi leti prejeli okrog 40 milijonov dolarjev, kolesarstvo, košarka, odbojka, nogomet in tenis v drugi skupini prejmejo okrog 25 milijonov, sledi osem športov, med katerimi so tudi judo, veslanje in namizni tenis s po 17 milijoni, ter devet športov, med katerimi sta za Slovenijo zanimiva kajak-kanu in jadranje, s po 12 milijonov. V zadnji skupini so ragbi, moderni peteroboj in golf, ki prejmejo po sedem milijonov.

Ni skrivnost, da je znesek Moka takorekoč nepomemben za mednarodno nogometno in košarkarsko zvezo, za številne med omenjenimi zvezami pa gre za enega najpomembnejših prihodkov v olimpijskem ciklu. Ryan ocenjuje, da številne zveze brez sredstev Moka ne bi zdržale celo leto, ne da bi se to poznalo na zaposlitve in vsebino dela.

Plavalna in atletska zveza sta že prisiljeni prestaviti svoje svetovno prvenstvo 2022, kar za obe predstavlja tudi prestavitev načrtovanih prihodkov. Asoif Moku zato predlaga, da upošteva tudi zamik prihodkov mednarodnih zvez zaradi prestavitve Tokia 2020. Delno je Mok zato že pristal na to, da bo prestavitve prvenstev obravnaval od primera do primera.

Preberite še:

Andreas wellinger
Sportal Saj ni res, pa je: olimpijski prvak znova poškodovan
Alžirija
Sportal Sredozemske igre se prilagajajo olimpijskim igram
plavanje
Sportal Bodo olimpijske igre prestavile tudi SP v plavanju?
Ne spreglejte