Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2014,
14.17

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Soči 2014

Torek, 4. 2. 2014, 14.17

2 leti, 2 meseca

Planiški delavci v Sočiju (tudi zgoraj brez) tlakujejo pot slovenskim orlom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Planiški delavci niso le vladarji doline pod Poncami, ampak kraljujejo tudi na olimpijskih skakalnicah v Sočiju. Njihov trud je zabeležil tudi fotograf Reutersa, največje tiskovne agencije na svetu.

Za zadnje podrobnosti na dveh skakalnih napravah v Sočiju skrbi 22 Slovencev, natančneje planiških delavcev, ki dobro vejo, kako se streže tem stvarem. Med njimi je tudi Iztok Pergarec, ki zaseda pomembno mesto vodje olimpijske skakalnice. Iz vasi Dovje blizu Mojstrane se je v subtropski Soči preselil že pred dvema letoma. Ruski jezik mu ne povzroča nobenih preglavic, o tem smo se lahko povsem naključno prepričali med telefonskim pogovorom, ko je ruskim delavcem na skakalnici v tekoči ruščini dajal zadnja navodila.

Podobnost med Planico in skakalnim središčem v Rdeči Poljani "Vse skupaj se je začelo leta 2010, ko je Planico obiskal Nikolaj Petrov, športni direktor skakalnega centra in centra nordijske kombinacije RusSki Gorki ter direktor nordijskih disciplin pri organizacijskem komiteju olimpijskih iger v Sočiju. Teden dni je spremljal naše delo, nato pa mi je čez nekaj časa po elektronski pošti poslal seznam svojih sodelavcev na skakalnici in med njimi se je znašlo tudi moje ime. Najprej je bilo dogovorjeno, da bom organiziral nekaj seminarjev za njihove delavce, nato pa me je oktobra 2011 zaradi ogromnih zapletov, ki so se pojavili zaradi zamud, prosil, naj jim pridem pomagat. V delo sem zagrizel zelo resno in od takrat sem pol časa v Rusiji, pol v Sloveniji," je zgodbo o sodelovanju z Rusi začel Iztok Pergarec, ki je v Soči zmamil še 21 planiških delavcev, s katerimi sodeluje že 35 let in na katere se lahko povsem zanese.

Skoraj spomladanske temperature "Planičarji" živijo v tako imenovani slovenski hiši, ki je le streljaj oddaljena od skakalnic, tako da se na tekmovališče lahko odpravijo peš. Slovensko hišo boste težko zgrešili, saj jo krasijo tri zastave, poleg ruske še slovenska in planiška. "Kar dolgo je trajalo, da sem si izboril, da so vzeli Slovence," je povedal Pergarec. Prepričan je, da so si posel v olimpijskem skakalnem središču priborili z odličnim delom, ki ga vsako leto opravijo pred tekmami in na tekmah svetovnega pokala v Planici, kjer marca vladajo podobne snežne in temperaturne razmere kot v teh dneh v skakalnem središču RusSki Gorki na območju Rdeče Poljane. Skoraj spomladanske.

Iztoku Pergarcu so se nekateri planiški delavci v Sočiju pridružili že lani na tekmah svetovnega pokala, glavnina pa na začetku letošnjega leta. Na prizorišču iger je tako že 22 Slovencev. Čeprav imajo v pogodbi pod opisom del in nalog zapisana predvsem dela na skakalnici, pa se lotevajo tudi drugih, na prvi pogled obrobnih, pa vendar sila pomembnih nalog, kot so postavljanje in pleskanje ograj in stopnic, tlakovanje poti itd. "Skratka, delamo vse, kar je nujno, da bosta skakalnici na olimpijskih igrah takšni, kot morata biti," je jasen Pergarec, ki medčloveške odnose v kolektivu ocenjuje kot odlične.

"Tukaj imam cel kup prijateljev, ki so me sprejeli za svojega, in podobno velja za moje fante, ki jim odpiram vsa vrata. Slovenska ekipa je v Sočiju res dobro sprejeta. Rusi vedo, da jim želimo pomagati in da jim želimo le dobro. No, zanesemo pa se lahko le sami nase," je iskren sogovornik, ki z nestrpnostjo pričakuje prihod slovenske skakalne ekipe, ki je proti Sočiju odrinila ravno včeraj.

"Skakalcem bomo pripravili optimalne razmere, oni naj le skočijo!" "Za vse slovenske skakalce pripravljamo vse najboljše. Pripravili jim bomo optimalne razmere za skoke, najboljše garderobe in najboljši prostor za pripravo smuči. Skakalnica bo brezhibno pripravljena, tudi pogoji bivanja, skakalci morajo le dobro skočiti!" pravi Pergarec, za katerega bi bila največja nagrada in zadoščenje za delo na ruskih skakalnicah olimpijska medalja okrog vratu katerega od slovenskih skakalcev, da o Zdravljici sploh ne govorimo.

Planiški delavci imajo delovni vizum veljaven le do konca iger, vendar se zaradi letalske povezave v domovino vrnejo že 21. februarja, medtem ko se Pergarec zaradi administrativnih opravkov vrača pozneje, a pravi čas za pripravo finala svetovnega pokala v Planici.

Slovenski orli bodo leteli že danes Slovenski orli bodo olimpijski skakalnici preizkusili že danes, s tekmovalnim delom na srednji skakalnici pa bodo začeli že to soboto, ko jih čakajo kvalifikacije. Tekma bo na sporedu v nedeljo. Kvalifikacije na veliki napravi bodo na sporedu v petek, 14. februarja, tekma dan pozneje, moštvena preizkušnja pa bo na sporedu v ponedeljek, 17. februarja.

Dogajanje bomo podrobno spremljali tudi na Sportalu.

Ne spreglejte