Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2017,
15.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

OFEM Erzurum Anja Mandeljc Žiga Ozebek

Ponedeljek, 13. 2. 2017, 15.10

6 let, 6 mesecev

Olimpijski festival evropske mladine 2017 (1. dan)

Mladi slovenski upi navdušujejo v Turčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Slovenska mlada olimpijska reprezentanca je na olimpijskem festivalu evropske mladine v turškem Erzurumu prvi dan tekmovanja osvojila dve odličji. Za prvo zlato je poskrbela smučarska tekačica Anja Mandeljc, ki je bila v klasični tehniki na pet kilometrov najhitrejša, deskar Žiga Ozebek je bil tretji na paralelnem veleslalomu.

Danes se je v Turčiji v Erzurumu začel Olimpijski festival evropske mladine in že prvi dan postregel s slovenskimi odličji. Zlato kolajno je osvojila 17-letna tekačica na smučeh Anja Mandeljc.

V klasični tehniki je članica ŠD Gorje pri 12 stopinjah pod ničlo gladko opravila z vso konkurenco in drugouvrščeno Rusinjo Jeleno Kučevo premagala za 15,6 sekunde, bronasta Rusinja Aleksandra Trofimova je zaostala že 28 sekund.

Anja Mandeljc najhitrejša na pet kilometrov

Mandeljčeva ni skrivala veselja po odmevni zmagi v Turčiji. | Foto: OKS Mandeljčeva ni skrivala veselja po odmevni zmagi v Turčiji. Foto: OKS Slovenka je bila najhitrejša že v prvem krogu, dolgem 2,5 km, ko je imela slabih šest sekund naskoka pred Kučevo, tudi takrat je tretje mesto že zasedala Trofimova.

"V cilju sem bila res zelo vesela. Po tihem sem dvomila, da mi lahko uspe, in ko sem zmagala, sem bila res vesela. Proga je bila težja, kot sem pričakovala, na začetku ni bila videti tako zahtevna, kot se je potem izkazalo, da je bila. Kolajna je še ena od mnogih, a je ena večjih in sem vesela, da sem jo dobila," je dejala Mandeljčeva.

Šestnajstletna Maja Kerštajn je bila 18., Neža Žerjav 30., Špelca Zorjan pa 35.

Fantje so tekli na 7,5 km. Zlata se je veselil Finec Miska Poikkimaki, najboljši Slovenec je bil Blaž Perša na osmem mestu z zaostankom 58,1 sekunde. Vili Črv je osvojil 12. mesto, Miha Jan 32., Žiga Špelič pa 46. V torek čaka tekače 7,5 oziroma 10 km v prosti tehniki.

Ozebek tretji na paralelnem veleslalomu

Slovenci so prvi dan tekmovanja bogatejši še za eno kolajno, saj je bron med deskarji osvojil Žiga Ozebek, zmagal je Rus Dimitrij Loginov, medtem ko je bila Sara Goltes med deskarkami peta.

V alpskem smučanju so tekmovale veleslalomistke, na četrtem mestu je bila najboljša Slovenka Živa Otoničar, zmagala je Rusinja Rinata Abdulkajumova. Nika Tomšič je bila deveta, Mišel Marovt 14., Anja Žibert pa 34. V torek nastopijo veleslalomisti.

Tudi v nadaljevanju ima Slovenija veliko možnosti za zmagovalne stopničke. V torek, drugi dan festivala, je na sporedu sedem končnih odločitev, in sicer v alpskem smučanju, biatlonu, smučarskem teku in skokih.

V Erzurumu nastopa 650 športnikov in športnic iz 34 držav, od tega 41 slovenskih. Tekmovalni del se bo končal v petek, ko bo na sporedu deset končnih odločitev.

Ne spreglejte