Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2012,
7.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 7. 2012, 7.31

8 let

MOK z Londonom in Vancouvrom do 7 milijard dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zimske olimpijske igre v Vancouvru 2010 in poletne v Londonu 2012 bodo Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (MOK) prinesle kar 7 milijard ameriških dolarjev dobička.

Izračun, ki ga je pripravila nemška tiskovna agencija DPA, prikazuje, da je dobiček večji kot z iger v Torinu 2006 in Pekingu 2008, ko je MOK prišel do prihodka v višini 5,45 milijarde dolarjev. Denarni promet MOK-a prihaja iz štirih večjih virov: televizije, mednarodnih in državnih sponzorjev, televizijskih pravic ter prodaje vstopnic in licenciranja. Denar od TV pravic in mednarodnih sponzorjev gre neposredno do MOK-a, preostali denar pa MOK prejme preko organizacijskih odborov. Samo TV pravice za posamezne OI prinesejo MOK-u 3,91 milijarde dolarjev. Enajst tako imenovanih TOP sponzorjev, ki lahko reklamirajo svoje izdelke s simboli, povezanimi z olimpijskimi igrami, pa prinese skoraj milijardo dolarjev. MOK od celotnega zaslužka zadrži približno deset odstotkov denarnih sredstev, kar v tem primeru znaša približno 700 milijonov dolarjev. Ta denar ima rezerviran za različne nepredvidene scenarije, kot je na primer odpoved OI.

Mesto, ki gosti OI, dobi od prihodkov MOK-a največji del, v primeru letošnjih iger bo London prejel približno milijardo dolarjev. Organizatorji bodo po ocenah prejeli še 1,6 milijarde dolarjev od domačih sponzorjev, okrog 600 milijonov dolarjev pa bodo zaslužili na račun prodaje vstopnic in prodaje spominkov. London bo s prejetim denarjem skoraj povsem pokril olimpijski proračun, ki znaša 3,7 milijarde dolarjev, z investicijami britanske vlade v infrastrukturo pa ta znesek naraste na približno 14,6 milijarde dolarjev.

V Londonu bo 26 mednarodnih športnih zvez, ki so zastopane na igrah, prejelo skupno 350 milijonov dolarjev, toliko pa bo MOK razdelil tudi med 205 sodelujočih nacionalnih olimpijskih komitejev.

Ne spreglejte