Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 8. 2012,
21.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

olimpijske igre

Sobota, 4. 8. 2012, 21.30

6 let, 6 mesecev

Kozmus do srebra, Bolt šprinterski kralj z 9,63!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za nami je zelo zanimiva atletska nedelja na olimpijskih igrah v Londonu. V metu kladiva je bil Primož Kozmus srebrn. Spektakularen šprint na 100 metrov je dobil Usain Bolt.

Po zlati medalji iz Pekinga je Primož Kozmus, ki je bil še pred nekaj tedni močno oddaljen od svetovnega vrha meta kladiva, prišel do srebra. Že s prvim metom, dolgim 78,97 metra, se je prebil do drugega mesta, ki ga do konca finala ni več izpustil iz rok. V drugem, tretjem in četrtem metu je imel tehnične težave, vsi trije poizkusi so bili neveljavni. V četrto je še malce izboljšal finalni dosežek z 79,36, v peto pa vrgel 78,59. Madžar Kristian Parzs je bil z 80,59 tokrat premočan nasprotnik. Slovenski atlet je seveda dosegel svoj najboljši izid sezone, medalja iz Londona pa je že njegova peta z največjih tekmovanj po olimpijskem zlatu iz leta 2008, zlatu s SP 2009, srebru s SP 2007 in bronu z lanskega SP.

Atletski vrhunec, finale šprinta na 100 metrov, je za nami. Čeprav so ga mnogi odpisali, je zanesljivo zmagal Usain Bolt in tako ubranil olimpijsko krono iz leta 2008. Zmagal je z daleč najboljšim časom sezone na svetu, rezultat 9,63 je drugi najboljši vseh časov. Drugi je bil njegov rojak, pred finalom v očeh mnogih celo favorit, Yohan Blake (9,75), do brona pa je pritekel Američan Justin Gatlin (9,80).

Na atletskem štadionu sta nastopila še dva slovenska reprezentanta. Marija Šestak, slovenska rekorderka v troskoku, je v finalu najdlje skočila 13,98, kar ni bilo dovolj za dodatne tri skoke. Tekmovanje je končala na enajstem mestu.

V kvalifikacijah skoka v višino je bil neuspešen Rožle Prezelj. V prvem poizkusu je preskočil 216 centimetrov, 221 je preskočil šele v tretje, na 226 pa bil trikrat neuspešen.

Velika pričakovanja je imel tudi jadralec Vasilij Žbogar, ki se je s finnom uvrstil v boj za kolajne. Finalni plov, ki se je začel ob 15.00, ni prinesel nove slovenske medalje. Žbogar je ostal na 6. mestu. Izolan je bronasto medaljo v končnem seštevku zgrešil za 14 točk ali sedem mest, zlato in srebro pa za 17 točk.

Debitantka Žana Jereb je na ulicah Londona nastopala v maratonu in skozi cilj prišla kot 88. (nastopilo je 109. maratonk).

Strelec Boštjan Maček je v disciplini trap odlično opravil s prvim tekmovalnim dnem. Ostaja v stiku z najboljšim.

Jadralki Tina Mrak in Teja Černe sta nadaljevali z nastopi v razredu 470. Slovenki, ki sta bili po drugem dnevu na 13. mestu (48 točk), sta izgubila pet mest. Evropski podprvakinji imata pred ponedeljkovim prostim dnevom 64 točk, za desetim mestom pa zaostajata 15 točk.

Ne spreglejte