Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2012,
18.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 31. 7. 2012, 18.49

8 let

"Ko Žolnirjevi steče, je kot terminator"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Je prva, ki je v samostojni Sloveniji osvojila olimpijsko odličje v judu in prva, ki je osvojila zlato olimpijsko judo medaljo. Njen uspeh so spremljali tako nekdanji kot tudi aktivni judoisti.

Kaj imajo skupnega Luka Špik, Iztok Čop, Rajmond Debevec, Primož Kozmus in Urška Žolnir? Odgovor se glasi zlato olimpijsko odličje. Slovenska šampionka se je namreč pridružila elitni družbi dobitnikov najžlahtnejše kovine v samostojni Sloveniji. Postala je sploh prva predstavnica ženskega spola v samostojni Sloveniji, ki je osvojila zlato medaljo, slednja pa je tudi prva za slovenski judo.

''Z eno besedo fenomenalno. Odličen dan za Urško, slovenski judo in šport. Od prve borbe naprej je pokazala, da si želi medalje. V finalu je bila suverena, veliko boljša od Kitajke, zato me čudi, zakaj niso sodniki dosodili namesto vazarija ipon. Brez kakršnekoli napake in slabega občutka bi lahko že takrat pokazali ipon. V zadnji akciji Kitajke, ko je bil dosojen juko, je bilo vidno, da je bila Urška že sproščena, saj je vedela, da je zlata medalja njena,'' je bil navdušen Štefan Cuk, nekdanji judost (član olimpijske odprave leta 1992 v Barceloni) in sedaj trener, nato pa nadaljeval: ''Če Urški steče, potem je kot 'terminator'. Ob vseh poškodbah, ki so jo pestile v zadnjih letih, je dokazala, da je zmožna največjih uspehov.''

Izjemna tehnika, vzvodi, meti ...

Članica JK Sankaku pa je prišla do olimpijskega odličja suvereno. Do finala je nasprotnice premagovala z iponi, v borbi za zlato odličje pa je zadostoval vazari. ''Brez dvoma največji uspeh za slovenski judo. Mislim, da sodniki ne bi naredili prav nobene napake, če bi že med borbo dosodili ipon v korist Žolnirjeve. Morda je tako bilo še bolje, saj je dokazala, kako dobra je, ko je z vazarijem mirno pripeljala borbo do konca suvereno brez ene samcate napake. Na koncu je bil sicer dosojen juko, ki pa ni odločal o ničemer več. Prav na vseh borbah je bila suverena, premagala je dve oziroma tri tekmovalke, katere v zadnjem času ni premagovala. Tudi če se vrnemo na zadnje evropsko prvenstvo, lahko vidimo, da ni imela večjega uspeha, ostala je brez medalje. Vendar pa se je na olimpijske igre pripravila odlično, zlata medalja pa je najboljši dokaz. Nekatere tekmovalke, na primer bronasta Emanejeva, so se vlekle, Žolnirjeva pa je pokazala izjemno tehniko, vzvode, mete … Prikazala je judo, katerega se gleda z užitkom. Niti enkrat danes ni bila v izgubljenem položaju,'' je bil zgovoren Sašo Jereb, ki je leta 2004 nastopil na olimpijskih igrah v Atenah, medtem ko je štiri leta zatem ostal brez tega tekmovanja, nastop mu je preprečila huda poškodba kolena.

Ne spreglejte