Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 11.20

8 let

Kitajski predsednik pozval novinarje, naj ne politizirajo OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kitajski predsednik Hu Jintao je v današnjem redkem pogovoru tuje novinarje v Pekingu pozval, naj ne politizirajo poletnih OI, ker je to v nasprotju z njihovim duhom.

"Neizogibno je, da prebivalci različnih držav in regij v svetu različno razumejo različna vprašanja. Politizacija olimpijskih iger po mojem mnenju na to ne bo pomagala najti odgovora," je dejal Hu na srečanju s predstavniki več kot 20 tujih medijev v Palači narodov. Pri tem je opozoril, da je politizacija olimpijskih iger "v nasprotju z olimpijskim duhom".

Sredi vročih polemik zaradi cenzure svetovnega spleta, ki so je deležni na OI akreditirani novinarji, jih je še pozval, naj se prilagodijo kitajski zakonodaji in pripravljajo objektivna poročila.

Kitajska je medtem v novinarskem središču olimpijskih iger v Pekingu za kakih 5600 novinarjev danes odpravila cenzuro več spletnih strani, med drugim mednarodne nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International in Novinarjev brez meja. Mnoge strani pa ostajajo cenzurirane, med drugim servis britanske BBC v kitajščini, kitajskih oporečnikov, protibetanskih organizacij in duhovnega gibanja Falun Gong, ki je na Kitajskem prepovedano, poroča AFP.

Tiskovna predstavnica Mednarodnega olimpijskega komiteja Giselle Davies je delno odpravo cenzure danes pozdravila. MOK je ob tem v sporočilu za javnost potrdil, da je pozval organizacijski komite OI in kitajske oblasti k omilitvi cenzure svetovnega spleta.

Tiskovni predstavnik organizacijskega komiteja Sun Weide pa je danes znova obljubil "zadosten in sprejemljiv" dostop akreditiranim novinarjem do svetovnega spleta, ni pa mogel potrditi, ali bodo odpravili cenzuro tudi drugih, za Kitajsko spornih spletnih strani. Kitajska je sicer v četrtek potrdila, da se med olimpijskimi igrami ne bo odpovedala nadzoru svetovnega spleta.

Hu je v pogovoru tujim novinarjem še dejal, da bo Kitajska s pripravo olimpijskih iger "pokazala svetu, da je kitajski narod miroljuben". "Kitajska že dolgo vodi obrambno vojaško politiko. Nikoli si ne bo prizadevala za nadvlado... Razvoj Kitajske v nobenem primeru ne bo ogrozil interesov drugih držav," je še dejal Hu.

Ne spreglejte