Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 8. 2012,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Božič

Sreda, 1. 8. 2012, 8.45

8 let

Božič: Brajkovič se lahko uvrsti zelo visoko

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sobotna proga je bila pisana na njegovo kožo, zato ga 46. mesto ni zadovoljilo. ''Storil sem napako. Razočaran sem,'' je potožil Borut Božič. Janiju Brajkoviču pripisuje danes odlične možnosti.

Londonska zgodba se je za 31-letnega Idrijčana zaključila že v nedeljo. Dan po nastopu cestnih kolesarjev, ko je odpotoval v domovino z nič kaj prijetnim občutkom. ''Zelo sem razočaran. Pričakoval sem veliko več. Naredili smo napako, ko nismo šli zraven. Kar veliko se nas je uštelo, saj smo čakali šprint,'' je Borut Božič opisal nelagodje po zdaj že znameniti zamujeni priložnosti, ko skupaj z Grego Boletom in še številnimi tekmeci nista sledila napadu dvajsetih kolesarjev v zadnjem kilometru sobotnega vzpona. ''Škoda za priložnost. Takšne čez štiri leta verjetno ne bo v Riu de Janeiru, saj mi je proga v Londonu zelo odgovarjala. Tisti dan sem se res zelo dobro počutil.'' Poleg tvegane poteze, ki se v zadnjem kilometru vzpona ni izkazala za posrečeno, pa je bil na uvodni kolesarski preizkušnji na olimpijskih igrah jezen še na nekaj. Spremljevalne table so večino vrhunske kolesarske karavane, ki se je le nekaj dni po francoski pentlji preselila na drugi stran Rokavskega preliva in potegovala za olimpijske medalje, spravljale ob živce. Tudi Božiča. ''To je bila definitivno ena izmed težav. Celotna dirka je bila zelo slabo organizirana, table so kazale napačne podatke o zaostankih ter o tem, koliko pobegov je. Zato nobeden ni točno vedel, kaj se v resnici dogaja. Pisalo je, da jih je spredaj 24, a jih je bilo 32, v predzadnjem krogu se je izpisala številka 12, a jih je bilo spredaj 16. Kot da bi table napadel računalniški virus (smeh). Ne vem, zakaj se je to dogajalo.'' Poleg težav s spremljevalnimi tablami pa ga je motilo tudi ''obnašanje'' nekaterih gledalcev. ''Morali smo paziti in nepotrebno trošiti energijo še za to. Tega na olimpijskih igrah res ne bi smelo biti.''

''Jani se lahko na kronometru uvrsti zelo visoko''

Bodo prireditelji po nepopolni sobotni uvodni preizkušnji kos današnjemu kronometru? Po mnenju kolesarja Astane velja danes, ko bo slovenske barve branil Jani Brajkovič, pričakovati boljšo organizacijo. ''Ne bo velikih težav. Več bo zaščite, vsekakor pa ljudje ne bodo hodili na cesto. Tako kot v soboto, ko nekateri izmed njih niti niso vedeli, za kaj sploh gre. Hoteli so le posneti fotografijo s čim boljšega mesta. Stali so v 'piramidi'. Ponavadi je na kolesarskih dirkah tako, da ko gremo mimo, se pomaknejo notri, tukaj pa so nekateri še vedno stali sredi ceste. Meni se je tako zapletla britanska zastava okoli vratu. Imel sem kar nekaj sreče, da jo je gledalec takoj spustil iz rok. Če je ne bi, bi zagotovo padel, saj sem vozil blizu 50 km na uro,'' je opisal pripetljaj, ki bi se lahko končal s črnim scenarijem, Božič pa bi moral predčasno zaključiti dirke.

Ob 14. uri se bodo za medalje začeli potegovati kronometristi. Brajkovič bo štartal poldrugo uro kasneje. ''Jani ima možnost za lepo uvrstitev. Kar nekaj tekmovalcev, ki so specialisti, v soboto niso bili briljantni. Če bo Jani tako dober kot je bil v soboto, se lahko uvrsti zelo visoko. Na olimpijskih igrah ni tako kot na svetovnem prvenstvu, ko se nekateri pripravljajo za cestno tekmo, drugi pa za kronometer. Tu vsi vozijo oboje. Švicar Cancellara in Britanec Wiggins sta res dobra in sta v mojih očeh prva favorita, ne verjamem pa, da bo kaj naredil Nemec Tony Martin.'' Božič bo dogajanje spremljal v družbi najbližjih. V Idriji, kjer bo izkoristil nekajdnevno priložnost za počitek, nato pa ga čakajo novi izzivi. Nova dirka bo na sporedu že čez dva tedna.

Ne spreglejte