Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
22. 2. 2014,
8.02

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mitja Valenčič Klemen Kosi Žan Kranjec Žan Kranjec slalom Soči 2014

Sobota, 22. 2. 2014, 8.02

2 leti, 3 mesece

Avstrijsko slavje na Kostelićevem "pokopališču"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mario Matt in Marcel Hirscher sta Avstriji prinesla dvojno zmago na moškem slalomu kot zadnji smučarski preizkušnji olimpijskih iger v Sočiju. Mitja Valenčič soliden enajsti.

Slalomska preizkušnja v Rozi Hutor je na trenutke spominjala na dramo iz Lillehammerja leta 1994. Tedaj sta po slabšem prvem nastopu v drugem na lestvici poskočila Alberto Tomba in Jure Košir, tokrat sta na vlak napredovanja sedla Marcel Hirscher in Henrik Kristoffersen, oba jezna po ponesrečenem prvem teku. Avstrijec je napredoval z devetega na drugo mesto, mladi Norvežan pa je skočil s petnajstega na tretjega. V vlogi Thomasa Stangassingerja iz omenjenega 20 let starega slalomskega finala pa je bil tokrat njegov rojak Mario Matt, novi olimpijski prvak.

Na dodobra načeti progi, na neugodni podlagi in predvsem na izjemno zahtevni postavitvi hrvaškega trenerja Anteja Kostelića, ki je z zanj značilnim neritmičnim sejanjem količkov pokopal številke slalomske mojstre (Andre Myhrer, Felix Neureuther, Alexis Pinturault …), je zdržal pritisk. Čeprav se je njegova prednost topila iz zavoja v zavoj, pa je ciljno črto vendarle prečkal slabe tri desetinke sekunde hitreje od rojaka Hirscherja, ki ni mogel skriti velikega razočaranja. Manj si je Avstrijčev nastop k srcu gnal kar 15 let mlajši Kristoffersen, ki je bil vesel svoje prve kolajne na velikih članskih tekmovanjih.

Valenčičevo olimpijsko slovo

V množici smučarjev, ki so že ob ogledu druge proge s Kostelićevo postavitvijo zmajevali z glavo, je bil tudi Mitja Valenčič, po odstopu Žana Kranjca in Klemna Kosija edini Slovenec s končno uvrstitvijo. Potem ko se mu je prvi nastop dobro posrečil in je bil na enajstem mestu vpet med poznejša dobitnika kolajn, pa v drugem poskusu nikakor ni našel pravega občutka. Vseeno je po pravem festivalu odstopov na koncu pristal na enajstem mestu, kar je najboljši rezultat v sezoni.

"Zelo težka tekma. S prvim tekom sem sicer lahko zadovoljen, v drugem pa sem se mučil od štarta do cilja. Smučal sem brez občutka. Kot kaže, se je trener Kostelić znova malo preveč sprostil. Verjamem, da to tudi ni bila paša za oči. Rezultat sicer ni slab, a bi lahko iztržil več," je dejal 36-letni veteran v slovenski ekipi, ki se je s tem slalomom poslovil od olimpijskih iger, čez slab mesec pa bo tudi uradno sklenil svojo tekmovalno kariero. Do takrat ga čaka še slalom v Kranjski Gori, kjer si bo skušal izboriti vozovnico za veliki finale svetovnega pokala v Lenzerheideju.

Ne spreglejte