Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
15. 10. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Olimpijski komite Slovenije OKS Bogdan Gabrovec Janez Kocijančič 25 let Slovenije

Sobota, 15. 10. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Olimpijski komite Slovenije slavi 25 let

25 let: 38 olimpijskih kolajn in dva predsednika

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Slabe štiri mesece po tem, ko smo obeležili 25 let samostojne Slovenije, je četrt stoletja dočakala tudi krovna športna organizacija v državi – Olimpijski komite Slovenije. "Če kdaj čutimo slovenstvo, je to predvsem v športu," ob tem poudarja predsednik Bogdan Gabrovec.

OKS: po obisku predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha in nastopu na olimpijskih igrah v Riu zdaj še obeležitev 25. obletnice delovanja. | Foto: OKS: po obisku predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha in nastopu na olimpijskih igrah v Riu zdaj še obeležitev 25. obletnice delovanja.

Z mednarodno konferenca Etika v športu – boj proti korupciji v športu, redno sejo izvršnega odbora in predvsem večerno slovesnostjo v Ljubljani bo Olimpijski komite Slovenije obeležil 25 let svojega obstoja.

"Veseli smo lahko, da je naš šport tam, kjer je. Šport združuje. Če kdaj čutimo slovenstvo, je to predvsem v športu," ob tem poudarja Bogdan Gabrovec, šele drugi predsednik krovne športne organizacije v njeni četrtstoletni zgodovini. Na tem položaju je leta 2014 nasledil Janeza Kocijančiča, ki mu je takrat pripadla funkcija častnega predsednika OKS.


Video  predsednik OKS Bogdan Gabrovec:

Iz zgodovine
15. oktobra 1991 je bila v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani podpisana Slovenska olimpijska listina. Poleg olimpijskih prvakov Leona Štuklja in Mira Cerarja so podpisu prisostvovali delegati 29 strokovnih zvez olimpijskih panog in petih strokovnih zvez panog, ki jih priznava MOK. Tako je bila uresničena pobuda sedmih članov iniciativnega odbora (Miroslav Cerar, Janez Kocijančič, Ivo Daneu, Rajko Šugman, Janez Stele, Evgen Bergant in Milan Jerman). Za prvega predsednika je bil izvoljen Kocijančič. (vir: OKS)

Dosežki prvih 25 let

Slovenska olimpijska družina je po osamosvojitvi pod vodstvom OKS nastopila na sedmih zimskih in prav toliko poletnih igrah. Lahko se pohvali s kar 38 olimpijskimi kolajnami, med katerimi je tudi sedem zlatih. Zadnje so poskrbeli Tina Maze (2), veslaški dvojec Iztok Čop in Luka Špik, strelec Rajmond Debevec, atlet Primož Kozmus in judoistki Urška Žolnir ter Tina Trstenjak.

A še pred temi zmagami je morala mlada panožna zveza poskrbeti za diplomatsko zmago. OKS si je namreč že januarja leta 1992 izboril začasno priznanje,  s tem pa pravico nastopa na zimskih olimpijskih igrah v Albertvillu.

Danes je OKS stabilna športa organizacija s proračunom 6,5 milijona evrov, sodobnim sedežem in lastnim muzejem oziroma izobraževalnim središčem v poslovni stavbi BTC.

 


 

 

Ne spreglejte