Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
1. 8. 2021,
15.16

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

2

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Vlatko Čančar Vlatko Čančar Klemen Prepelič Edo Murić Aleksander Sekulić olimpijske igre Tokio 2020

Nedelja, 1. 8. 2021, 15.16

2 leti, 9 mesecev

IZ SLOVENSKEGA KOŠARKARSKEGA TABORA

"Bilo bi neumno in žalostno, če bi padli na naslednjem testu"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

2

slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio | Klemen Prepelič napoveduje nadaljevanje niza | Foto Anže Malovrh/STA

Klemen Prepelič napoveduje nadaljevanje niza

Foto: Anže Malovrh/STA

"Igrati svojo igro," po žrebu, ki jim je pred četrtfinalom olimpijskega košarkarskega turnirja v Tokiu namenil Nemčijo (torek ob 3.00), v en glas poudarjajo v taboru slovenskih prvakov, trdno prepričani o tem, da lahko po Argentini, Japonski in Španiji na kolena spravijo še četrtega tekmeca v nizu ter se vključijo v boj za kolajne.   

Od našega poročevalca (sportal) | Foto:

slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio
Sportal Slovenski poletni pravljici ni videti konca

"Vem, da me boste vprašali, ali Italija ali Nemčija. Pa vam bom kar takoj povedal, da mi je vseeno. Pomembni smo mi. Naša igra," je po zmagi nad Španijo (95:87) in tik pred žrebom četrtfinalnih parov dejal Klemen Prepelič. Kmalu zatem je izvedel, da bo po nizu treh zmag ovira do polfinala oslabljena Nemčija (v torek ob 3.00). Pa se je znova vrnil k iztočnici. "Torkova tekma bo naša najpomembnejša na turnirju. Do leta 2017 so bile četrtfinalne tekme naša največja težava. Boj za kolajne ali pot domov. Bilo bi neumno in žalostno, če bi padli na naslednjem testu, " razmišlja izkušeni reprezentant, ki je bil s 15 točkami in odgovorno igro v končnici eden od junakov zmage nad Španijo.

Luka Dončić
Sportal Španci primerjali Dončića s šamanom

Ne pa edini. Hitro je prikimal oceni, da je bila to zmaga ekipe. Jasno, ekipe, v kateri se vse vrti okrog Luke Dončića. Tokrat se je okrog Ljubljančana vrtela predvsem španska obramba. "Jao, ste že kdaj videli kaj takšnega?! Conska obramba vseh 40 minut," je po tekmi pripomnil Luka. A specifika te conske obrambe je bila zgoščenost na prvem zvezdniku slovenske reprezentance. Doživel je marsikaj. Ne le podvajanja. Tudi tri tekmece je imel na sebi. In ob tem prejel prenekateri udarec. Vseeno je tudi to igro "prebral" in jo obrnil sebi v prid. Ob zase sicer skromnih 12 točkah je skakal in podajal prostim igralcem. To so s pridom izkoriščali Vlatko Čančar (22 točk), že omenjeni Prepelič, pa tudi Mike Tobey (16) in Jaka Blažič (10).  

slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

"Španski pristop priča o tem, da so se nas bali. Ko igraš na takšen način, je jasno, da se pripravljaš več dni. A to je dober znak. To je dokaz, da tekmeci spoštujejo našo igro. Luka pa … Tudi ko so ga pokrivali trije, je verjel v nas. Dal nam je žogo. Ekipo sestavljamo vsi skupaj. Ne le en posameznik. Res pa je, da nas je Dončić zrelo vodil do zmage," je o Dončiću razmišljal kapetan Edo Murić, medtem ko pa je Prepelič za prvega zvezdnika reprezentance dejal, da deluje kot Herkul. "Tudi tokrat je našel svojo čarovnijo. Bil je jeziček na tehtnici," je poudaril Prepelič, eden od najbolj zaslužnih, da je Slovenija po zaostanku v večjem delu tekme prav ob koncu prevzela pobudo in prišla do zmage.

Slovenci so pred tem tekmecu dolgo gledali v hrbet. "Španci so nam najprej namenili klofuto. Verjamem, da je marsikdo že pomislil, da je vsega konec. A nas je to še bolj motiviralo. Vedeli smo, da nimamo česa izgubiti. Če ne gre v napadu, je treba okrepiti obrambo. To smo tudi storili. S tem smo prišli do protinapadov in nekaj lahkih košev. S tem smo igro preselili v raketo, zunanji igralci pa so prišli do odprtih metov. Zadeli smo jih. A ključno je, da smo ostali skupaj tudi v trenutkih zaostanka. Nismo se prerekali. Še bolj smo grizli," je dogajanje na tekmi, na kateri se je Slovenija prvič na tem turnirju znašla v zaostanku, povzel Murić.

slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

In zdaj? Nemčija. "Tekmec, ki je odigral dober kvalifikacijski turnir v Splitu. Tam so v hudi konkurenci z Brazilci in Hrvati prišli do Tokia. Gre za dobro vodeno reprezentanco, ki je čvrsta in kakovostna. Čaka nas kratek čas za pripravo. Zavedamo pa se pomembnosti četrtfinalne tekme. Prav zato moramo biti v torek na vrhuncu svojih moči," proti četrti preizkušnji olimpijskih iger pogleduje selektor Aleksander Sekulić, ki je po zmagi nad svetovnimi prvaki žarel od navdušenja in ponosa. "Neverjetna predstava. Še ena v nizu. Svetovne prvake smo prisilili v to, da so 40 minut igrali consko obrambo. Na to smo lahko ponosni. Užival sem. Proti obrambni ekipi smo dosegli 95 točk," je dejal in hvalil odziv vseh.

Vsem slovenskim sogovornikom, ki stalno poudarjajo odlično vzdušje, pa je jasno, da bodo imeli odlična vtisa iz Kaunasa in Tokia ter pa še povsem sveža zmaga nad Španijo pravo veljavo ob torkovi zmagi proti Nemčiji in uvrstitvi v polfinale olimpijskih iger, kjer bi se nato pomerili z boljšim iz para Francija-Italija. "Ne le mi, tudi Nemci želijo v finale. Na papirju je to morda res najlažji tekmec, a to je treba potrditi na parketu. Najprej pa se moramo spočiti, odpraviti pomanjkljivosti, nadgraditi dobre stvari in igrati svojo igro," pravi Aleksej Nikolić, ki je del kariere igral prav v Nemčiji.

OI 2020

Četrtfinale (torek):

3.00, Slovenija – Nemčija
6.40, Španija – ZDA
10.20, Italija – Francija
14.00, Avstralija – Argentina

Polfinale (četrtek):
Ita/Fra – Slo/Nem
Špa/ZDA – Avs/Arg

Luka Dončić Klemen Prpelič
Sportal Junaška zmaga Slovenije proti Španiji, v četrtfinalu proti Nemčiji
Mark Cuban Luka Donči
Sportal Dončićev šef Mark Cuban v slovenščini čestital Slovencem
slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio
Sportal Slovenci po drami strli Špance in osvojili prvo mesto, atleta uspešna v kvalifikacijah
Lamont Marcell Jacobs
Sportal Jacobs olimpijski prvak v teku na 100 metrov
Ne spreglejte