Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 6. 2017,
7.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

svetovna liga Slobodan Kovač slovenska odbojkarska reprezentanca

Nedelja, 4. 6. 2017, 7.03

6 let, 7 mesecev

Svetovna liga, druga kakovostna skupina – Turnir v Južni Koreji

Tudi Čehi niso mogli do živega Slovencem!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je na zadnji tekmi turnirja svetovne lige v Južni Koreji udarila še s Češko in jo, tako kot prva nasprotnika, premagala s 3:1. Z novo zmago so s stoodstotnim izkupičkom potrdili prvo mesto na turnirju v Seulu. Slovenija je poleg Slovaške in Turčije še edina neporažena ekipa v drugem kakovostnem razredu.


Slovenci so na prvih dveh tekmah prvega turnirja svetovne lige premagali Finsko in domačine Korejce, za konec pa so se v zgodnjih jutranjih nedeljskih urah udarili še s Čehi, ki so zanimivo v soboto premagali odlično Finsko.

A Čehi niso ogrozili slovenskega pohoda. Slovenci so prva dva niza dobili s 25:19 oziroma 25:21, tretji je pripadel Čehom, v četrtem pa so naši odbojkarji nasprotnikom dopustili le 16 točk in se veselili nove suverene zmage.

Kovač premešal postavo

Pred tekmo s Češko je slovenski selektor Slobodan Kovač močno premešal začetno postavo. Na mestu podajalca je Dejana Vinčića zamenjal Gregor Ropret, blokerja Jana Kozamernika Danijel Koncilja, kapetana Tineta Urnauta pa Alen Šket. Dva niza je na mestu korektorja namesto Mitje Gasparinija igral tudi mladi Tonček Štern. Prav vsi so svojo priložnost odlično izkoristili, Šket je bil z 21 točkami celo najučinkovitejši Slovenec.

Z najboljšo igro na turnirju Južno Korejo zapuščajo neporaženi

"Selektor se je odločil, da danes spočije nekatere igralce, mislim, da je tako prav. Odigrali smo dobro, stopili skupaj in mislim da smo pokazali najboljšo igro doslej. Tekma se je začela že ob 12. uri in to se nam je na začetku poznalo. Ni bilo pravega občutka, ampak potem smo odigrali zelo suvereno. Sicer smo naredili nekaj napak in v tretjem nizu nasprotniku pustili, da se razigra. V četrtem setu pa smo spet suvereno odigrali in zaključili tekmo," je bil po srečanju zadovoljen s 15 točkami drugi najbolj razpoloženi Slovenec Čebulj.

Gregor Ropret meni, da so prikazali najboljšo predstavo na turnirju. | Foto: FIVB Gregor Ropret meni, da so prikazali najboljšo predstavo na turnirju. Foto: FIVB

Soigralčevim besedam je prikimal tudi Ropret: "Mislim, da je bila to naša najboljša tekma na tem turnirju. Čehi so dober nasprotnik. Morda je škoda tretjega niza, ki smo ga po nepotrebnem izgubili. Ves niz smo bili v prednosti, imeli pobudo, pa potem na koncu nismo uspeli zaključiti napadov. Tega si ne smemo dovoliti. A že v četrtem nizu smo odigrali tako, kot je treba in tekmecem nismo dali nobene možnosti ter super zaključili tekmo."

Vesel priložnosti, ki mu jo je ponudil srbski strateg na slovenski klopi, je bil Koncilja: "Zadovoljen sem s svojo igro, lahko bi bila sicer še boljša. Vesel sem, da sem spet dobil priložnost. Odigrali smo dobro tekmo, razen v tretjem nizu, ko se nam je zalomilo. Ampak smo potem v četrtem nizu stvari spet postavili na svoje mesto. Tekmo smo sicer želeli dobiti s 3:0, a smo tudi s tem, kako se je vse skupaj končalo, zadovoljni."

Selijo se na Japonsko

Kovačeva četa je z osvojitvijo novih treh točk naredila velik korak k uvrstitvi na zaključni turnir v Avstraliji. Slovenci prav veliko časa za počitek ne bodo imeli, že od 9. do 11. junija jih čaka turnir v Takasakiju na Japonskem. Nasproti jim bodo stali gostitelji, Južna Koreja in Turčija.

Brez oddane točke in tremi zmagami se selijo na drugi turnir na Japonsko, ki jih čaka že konec prihodnjega tedna. | Foto: FIVB Brez oddane točke in tremi zmagami se selijo na drugi turnir na Japonsko, ki jih čaka že konec prihodnjega tedna. Foto: FIVB

Trije turnirji

Slovenci so v svetovni ligi prvič nastopili lani, ko so že v krstni sezoni osvojili prvo mesto v tretjekakovostni skupini in se uvrstili v drugi kakovostni razred. Tukaj jo čakajo trije turnirji. Po nastopu v Južni Koreji jo v naslednjih 14 dneh čakata še turnirja na Japonskem in v Egiptu.

Če se bodo Slovenci uvrstili med najboljše štiri reprezentance, jih čaka 24. in 25. junija zaključni turnir v Avstraliji. Samo zmagovalci turnirja se uvrstijo v prvo kakovostno skupino.

Turnir v Južni Koreji:

Nedelja, 4. junij:
Slovenija : Češka 3:1 (19, 21, -23, 16)
Šket 21, Čebulj 15, Pajenk 12; Finger 13, Michalek

Južna Koreja : Finska 3:2 (-24, 21, 23, -22, 13)
Park 24, Lee 17; Helenius 20, Krastins 18

Sobota, 3. junij:
Južna Koreja : Slovenija 1:3 (-23, 23, -14, -23)
Hong-Suk Choi 14, Jiseok Jung 12; Urnaut 23, Gasparini 16

Češka : Finska 3:1 (-16, 23, 22, 16)
Michalek in Hadrava 13; Krastins 17, Ropponen 14

Petek, 2. junij:
Finska : Slovenija 1:3 (-22, -15, 22, -23)
Ropponen 18, Krastins 12; Urnaut 18, Čebulj 14, Gasparini 10

Južna Koreja : Češka 3:2 (17, -23, -24, 20, 12)
Jung 19, K. W. Lee 17; Finger 22, Sobotka 10

Lestvica:
1. Slovaška  3 tekme - 9 točk 
2. Slovenija 3 - 9
3. Turčija 3 - 7
4. Kitajska 3 - 7
---------------
5. Južna Koreja 3 - 4 
6. Nizozemska 3 - 4
7. Češka 3 - 4
8. Japonska 3 - 4
9. Portugalska 3 - 3
10. Avstralija* 3 - 2
11. Finska 3 - 1
12. Egipt 3 - 0

* - kot gostiteljica je že uvrščena na zaključni turnir.
Po devetih krogih se na zaključni turnir v Avstraliji uvrstijo prve tri točkovo najuspešnejše ekipe. Če bo Avstralija po prvem delu zasedla prva tri mesta se bo na F4 uvrstilo četrtuveščena ekipa.

 

Ne spreglejte