Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2016,
18.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca odbojka

Petek, 16. 9. 2016, 18.06

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija : Belorusija

Slovenke kvalifikacije za EP začele s porazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
odbojka ženske reprezentanca | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Brnu izgubila proti Belorusiji z 2:3 (13, 20, -16, -25, -12). Izbranke Bruna Najdiča se bodo na turnirju skupine F pomerile še s Čehinjami v soboto ob 18. uri in Grkinjami v nedeljo ob 15. uri.

Slovenke so tekmo dobro začele, povedle z 2:0 v nizih, a na koncu morale priznati premoč Belorusinjam. Drugi turnir bo teden pozneje v Mariboru, na prvenstvo, ki bo v Gruziji in Azerbajdžanu, pa se bo uvrstila le prva ekipa z dveh turnirjev kvalifikacijske skupine, druga bo odšla v dodatne kvalifikacije.

Bruno Najdič, selektor: "Povedati moram, da smo skozi celotno srečanje igrali dobro in da tisti padci, ki so se morda videli, niso posledica naše slabe igre, ampak odlične igre Belorusinj. Te so v prvih dveh nizih sicer naredile veliko napak, medtem ko smo mi igrali na zares visokem nivoju. V naslednjih treh nizih pa so tekmice vsega skupaj naredile le pet napak, kar se na tej ravni redko dogaja, torej, da ekipa igra s tako malo napakami. Mi smo svojo igro držali na določeni ravni, imeli smo dovolj dober sprejem, dovolj dober napad in igro v obrambi in po moji oceni so danes prevladale izkušnje, ki jih imajo Belorusinje občutno več. In čeprav se po tem porazu mogoče to sliši smešno, sem zelo zadovoljen s tem, kar smo danes pokazali, in z dobro igro, ki smo jo kazali skozi vseh pet nizov. To je dober obet za nadaljevanje."

Slovenske odbojkarice so začele zbrano ter z dobrim sprejemom podajalki Sari Najdič omogočale organizacijo uspešnih napadov, ki jih je večinoma zaključevala Iza Mlakar. Ob tem so zelo dobro igrale tudi v bloku in obrambi ter si hitro zagotovile vodstvo s 6:3. V napadu je bila še naprej nezaustavljiva Mlakarjeva, točke sta dodajali Monika Potokar v napadu in Tina Grudina na začetnem udarcu. Prednost je zrasla na 12:6 in tudi v nadaljevanju Slovenke niso popuščale.

odbojka ženske reprezentanca | Foto: Sportida Foto: Sportida Začetek drugega niza je bil tako obetaven kot zaključek prvega, saj so slovenske odbojkarice z dvema dobrima napadoma Potokarjeve in na račun napak Belorusinj povedle s 4:0, prednost pa do prvega tehničnega odmora še povišale na 8:3. Tudi po prvi prekinitvi se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Z dobrimi začetnimi udarci, borbenostjo v obrambi, kjer je odlično igrala Katja Medved, ter uspešnimi varanji v protinapadih Marine Cvetanović in Potokarjeve nizale točko za točko ter povedle s 15:7. Tekmice niso mogle držati stika s slovenskimi odbojkaricami (21:11), Mlakarjeva pa je zaključila napad za zmago s 25:20.

Tretji niz so nekoliko odločneje začele Belorusinje (3:1) ter z asom Aksane Kavalčuk povedle s 6:3. Po novi točki tekmic je bil Najdič primoran svoje igralke, ki so prvič na tekmi nekoliko več grešile pri začetnih udarcih in tudi v napadu, poklicati na klop. Prednost tekmic se je znižala na tri točke, a je sledila nova serija. Tudi drugi polminutni odmor na zahtevo slovenskega stratega ni prinesel preobrata, razigrane Belorusinje so namreč odlično servirale, dobro pa so igrale tudi v bloku in predvsem v napadih in protinapadih ter se veselile prepričljive zmage s 25:16.

Začetek četrtega niza je pripadel Slovenkam, za vodstvo s 3:1 je poskrbela Cvetanovićeva. Naše so vodile še s 5:3, na šesti točki pa so jih beloruske odbojkarice prvič ujele. Novo izenačenje je, kljub vodstvu slovenskih odbojkaric z 9:6, sledilo na deveti točki. Najdič se je odločil za odmor, po katerem sta ekipi dosegali točko po točko in se izmenjevali v vodstvu, z dvema točkama naskoka pa so na drugi tehnični odmor odšle Belorusinje. Te so prednost, kljub preizkušeni dvojni menjavi Najdičeve z Mojco Božič in Mlakarjeve z Urško Igličar, še povišale, na 22:17. Še en polminutni odmor na zahtevo Najdiča ni prinesel preobrata, Belorusinje pa so z zmago s 25:20 izsilile peti niz.

Začetek tega je pripadel slovenskim dekletom, ki so na začetni udarec Najdičeve in z blokom Nadežji Malasajevi prišle do prednosti s 3:0, tudi z nekaj sreče pa so Belorusinje hitro poravnale na 5:5. Zatem so si tekmice, na račun napak naših odbojkaric, priigrale vodstvo z 8:6, pri 10:7, ko Slovenke niso izkoristile svojih napadov, pa je Najdič zahteval odmor. Pri 13:9 so naše igralke na servis Nike Blagne dosegle dve točki, Belorusinje pa so za zmago s 15:12 izkoristile drugo zaključno žogo.

Slovenija : Belorusija 2:3

Mestna dvorana, gledalcev 50, sodnika: Rydland in Bernström (oba Švedska).

Slovenija: Božič, Blagne, Medved, Igličar 1, Zdovc, Mlakar 31, Najdič 1, Ščuka, Cvetanović 14, Potokar 11, Planinšec 11, Založnik, Sobočan, Grudina 9.

Belorusija: Kavalčuk 20, Palčeuska, Malasaj 10, Kalinovska-Guengoer 15, Klimovič 12, Silancjeva 3, Kučko 5, Pavljukovska, Serik 1, Jonava, Markevič 14, Mihailenko 1.

Ne spreglejte