Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2017,
21.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Portugalska kvalifikacije za svetovno prvenstvo Slobodan Kovač Stožice slovenska odbojkarska reprezentanca

Petek, 26. 5. 2017, 21.43

6 let, 6 mesecev

Kvalifikacijski turnir za SP v Stožicah, 3. krog

Slovenijo ločita le še dva koraka do zgodovinskega trenutka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Klemen Čebulj | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski odbojkarji so na tretji tekmi kvalifikacijskega turnirja za nastop na svetovnem prvenstvu v Stožicah s 3:0 v nizih premagali zelo razpoložene Portugalce. Slovenci tako ostajajo v odličnem položaju, da se prvič uvrstijo na odbojkarsko svetovno prvenstvo.

Začetek dvoboja, ki ga je slovenski selektor Slobodan Kovač začel v pričakovani postavi Pajenk, Kozamernik, Čebulj, Urnaut, Vinčić, Gasparini, Kovačič, je postregel z nervozno igro na slovenski strani in Portugalci so mehka kolena Slovencev tudi izkoristili. Povedli so z 8:6, a se je Kovačeva četa po prvem tehničnem odmoru zbrala in Portugalcem vrnila z delnim izidom 5:1 in prešla v vodstvo, ki ga do konca niza ni več izpustila iz rok (25:21).

Gostov zaostanek ni šokiral in tudi v drugi niz so vstopili izjemno odločno. Z dobrim začetnim udarcem so povzročali veliko težav slovenskemu sprejemu in polovico niza tudi vodili. Nazadnje pri 16:14, potem pa so vajeti v svoje roke spet prevzeli domačini in po zaslugi dobrega bloka in odličnega servisa ujeli in hitro prehiteli Portugalce. Ekipi sta bili še skupaj pri 20:19, nato pa so igrali le še Slovenci in niz mirno pripeljali do konca (25:20).

Pretili vse tri nize

Slovenci so na tretji tekmi pred tisoč gledalci s 3:0 premagali tudi Portugalce. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci so na tretji tekmi pred tisoč gledalci s 3:0 premagali tudi Portugalce. Foto: Vid Ponikvar Čeprav so v tretji niz odlično vstopili slovenski odbojkarji (8:4), so bili gledalci v dvorani Stožice priča najbolj izenačenemu nizu.

Portugalci so ob koncu ves čas vodili za točko ali dve, tudi pri 22:23, a Slovenci kljub težavnemu položaju niso dovolili, da bi se gostje veselili vsaj častnega niza (27:25).

Vse bo odločeno v nedeljo

Že zdaj je jasno, ne glede na razplet sobotnih tekem, da bo o potniku na svetovno prvenstvo odločala nedeljska tekma med Slovenijo in Belgijo. Slednji so z gladko zmago nad Izraelom skočili celo na prvo mesto v skupini.

Kaj sta po tekmi povedala slovenski kapetan in selektor:
 

"A zmaga je vse, kar šteje, mislim pa, da so Belgijci še močnejši od Portugalcev. Dati bomo morali bomo dati vse od sebe, če se bomo želeli neposredno uvrstiti na svetovno prvenstvo." | Foto: Vid Ponikvar "A zmaga je vse, kar šteje, mislim pa, da so Belgijci še močnejši od Portugalcev. Dati bomo morali bomo dati vse od sebe, če se bomo želeli neposredno uvrstiti na svetovno prvenstvo." Foto: Vid Ponikvar ''Pričakovali smo težko tekmo. Portugalci veliko dlje od nas igrajo v svetovni ligi in imajo za sabo veliko več težkih tekem. Imajo tudi nekaj odličnih posameznikov, ki igrajo v Italiji in okrog po Evropi. Videlo se je, da nimajo kaj izgubiti, s tvegano igro so nas nekajkrat spravili v težave. Čeprav so gladko izgubili proti Belgiji, smo vedeli, da nam ne bo lahko in res nam ni bilo. A zmaga je vse, kar šteje, mislim pa, da so Belgijci še močnejši od Portugalcev. Dati bomo morali bomo dati vse od sebe, če se bomo želeli neposredno uvrstiti na svetovno prvenstvo. Ne smemo pozabiti, da nas v soboto čaka še Izrael, kjer bomo morali izgubiti čim manj moči,'' je po tretji tekmi in tretji zmagi v Stožicah povedal kapetan Tine Urnaut.

''Vedeli smo, da se tekma proti Portugalski po kakovosti ne more primerjati s prvima dvema. Po eni strani je bilo dobro, da se je iztekla, kot se je, da ne bi igralci morda pomislili, da je ta turnir slab. Portugalci so bili veliko boljši kot na uvodni tekmi turnirja proti Belgiji. Igralcem sem povedal, da jih Portugalci gledajo po televiziji, zato bodo še toliko bolj motivirani in nas bodo hoteli premagati. Zavedam se, da smo sposobni odigrati mnogo bolje, a gremo korak za korakom in menim, da smo na dobri poti. Ne smemo pozabiti na Izreal in ne smemo dopustiti, da nam pade koncentracija. Nič še nismo dosegli. Pred nami sta še dva koraka, da pridemo do cilja,'' pa je kapetanove besede dopolnil še selektor Slobodan Kovač.

Do zdaj so poskušali petkrat

Slovenski odbojkarji so na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo do zdaj nastopili petkrat, in sicer za prvenstva v letih 1994, 2002, 2006, 2010 in 2014.

Poleg turnirja v Ljubljani se za vstopnice za svetovno prvenstvo potegujejo še v Franciji, na Nizozemskem, v Estoniji, na Hrvaškem in Češkem.

Od evropskih reprezentanc so na SP že uvrščene gostiteljici Italija in Bolgarija ter branilka naslova Poljska.

Kvalifikacijski turnir za SP v Stožicah, 3. krog:

Petek, 26. maj:
Gruzija : Latvija 0:3 (-9, -17, -14)
Nutsubidze 8; Buivids 16, Kudrjašovs 14, Svans 10

Slovenija : Portugalska 3:0 (21, 20, 25)
Urnaut 16, Čebulj in Gasparini 13; Martins in Ferreira 10

Izrael : Belgija 0:3 (-13, -18, -21)
Goldrin 10; Deroo 14, Lecat 12

Lestvica:
1. Belgija 3 tekme - 9 točk
2. Slovenija 3 - 9   
3. Latvija 3 - 4
4. Portugalska 3 - 3
5. Izrael 3 - 2
6. Gruzija 3 - 0

Slovenska reprezentanca (14):

Podajalci: Dejan Vinčić (Czarni Radom, Pol), Gregor Ropret (Afyon, Tur)

Sprejemalci: Tine Urnaut (Modena, Ita), Klemen Čebulj (Lube Civitanova, Ita), Alen Šket (Fenerbahče, Tur), Matej Kök (Bedzin, Pol)

Blokerji: Alen Pajenk (Fenerbahče, Tur), Danijel Koncilja (Lausanne, Švi), Jan Kozamernik (Trentino, Ita), Sašo Štalekar (Calcit Volleyball)

Korektorja: Mitja Gasparini (Korean Air Jumbos, JKr), Tonček Štern (Verona, Ita)

Liberi: Jani Kovačič (ACH Volley), Urban Toman (Astec Triglav)

Spored slovenskih tekem:

Sobota, 27. maj:
17.30 Izrael – Slovenija

Nedelja, 28. maj:
17.30 Slovenija – Belgija

Na SP se neposredno uvrsti le prvouvrščena reprezentanca, drugouvrščeno pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Ne spreglejte