Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2017,
23.30

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca Slobodan Kovač Slovenija Poljska

Sreda, 30. 8. 2017, 23.30

4 leta, 8 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija : Poljska

Slovenci s fantastično igro pokvarili domačinom pokvarili prvenstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Slovenija odbojka | Foto CEV

Foto: CEV

Slovenski moški odbojkarski reprezentanci je uspel nov podvig. V tekmi za uvrstitev v četrtfinale evropskega prvenstva je s 3:0 (21, 21, 19) premagala favorizirano Poljsko. V četrtfinalu se bo v četrtek pomerila z Rusijo.

Slovenska reprezentanca ni podlegla kritikom, ki so ji po dveh predtekmovalnih porazih pripisovali izpad v play-offu. Že sam pogled na dvorano, ki ni bila polna, je napovedoval, da se domačim ne obeta nič dobrega. Poljaki v predtekmovalni skupini A niso prikazovali dobre igre, a so si po porazu s Srbijo v uvodu prvenstva priigrali dve zmagi, a pri tem niso blesteli, da trenutno niso v evropskem vrhu pa jim je pokazala tudi vrsta Slobodana Kovača. Slovenija jih je nadigrala v vseh elementih, to je pokazala tudi statistika. Eno najboljših predstav v reprezentanci je pokazal Alen Pajenk, ki je bil najzaslužnejši, da je Slovenija dominirala v bloku, poleg tega pa je tudi odlično serviral in je bil zagotovo najbolj zaslužen za zmago, ki bo odmevala v odbojkarskem svetu.

Brez strahu že od samega začetka

Slovenski selektor je srečanje proti Poljski začel s pričakovano postavo, z Dejanom Vinčićem, Mitjo Gasparinijem, Alenom Pajenkom, Janom Kozamernikom, Alenom Šketom, Tinetom Urnautom in Janijem Kovačičem. Na začetku prvega niza smo spremljali izenačeno predstavo. Slovenski in poljski odbojkarji so zaključevali svoje napade in na 6. točki je bil izid še poravnan. Sledili sta dve napaki naše vrste in vodstvo gostiteljev z 8:6, po novi napaki pa je slovenski selektor reagiral s prvo prekinitvijo. Po njej so Slovenci prek Gasparinija in po napaki Kubiaka prišli na le točko zaostanka (10:11).

Slovenija odbojka | Foto: CEV Foto: CEV

Po točkah Urnauta in Gasparinija v napadu, tudi na račun dobrega bloka in obrambe ter asu Kozamernika so naši fantje prvič vodili, s 14:13 in zatem še s 15:14. Po napadih Šketa in Kozamernika so Kovačevi varovanci vodili z 19:18. Po sporni sodniški odločitvi, ko bi morala točka pripasti Sloveniji, so tekmeci prešli v ospredje (20:19). Po napaki Poljakov na začetnem udarcu in solo bloku Pajenka ter vodstvu naših z 22:21, je bil De Giorgi primoram poseči po prekinitvi. Po dobrem servisu Vinčića je Konarski žogo poslal izven igrišča (23:21). Pajenk, Gasparini in Urnaut so blokirali še enkrat (24:21), nato pa je slovenski korektor s protinapadom dosegel še točko za 25:21.

Poljaki zapretili, a ne za dolgo 

Slovenci so bolje odprli tudi drugi niz. Urnaut je dobro serviral, Pajenk blokiral in napadal (4:2). V nadaljevanju so naši fantje grešili pri začetnih udarcih, a so napake nizali tudi tekmeci, tako da so Kovačevi varovanci do prvega tehničnega odmora ohranili razliko (8:6). Za slovenske točke je z napadi skrbel Šket, po dobrem servisu Gasparinija pa je blok za 12:9 vknjižil Kozamernik. Poljska klop se je odločila za prvo prekinitev, a je po njej novo točko z napadom dodal Kozamernik, as pa je dosegel Šket (14:10). De Girogi je iz igre potegnil Kubiaka in vanjo poslal Buszeka, Po vodstvu Slovenije s 15:11 je točko dosegel Kurek, nato pa so Poljaki dvakrat blokirali in prednost povsem stopili (15:14), serijo je prekinil Urnaut z napadom.

Slovenija odbojka | Foto: CEV Foto: CEV

Po napaki Poljakov in še enem zaključku Urnauta so s tremi točkami zopet povedli naši odbojkarji (18:15). Gasparini je prinesel točko za 19:16, Urnaut pa po izjemnem napadu točko za 20:16. Za 21. točko Slovenije je Pajenk, zopet v solo bloku, ujel Lemanskega, za 22:17 je uspešno napadel Gasparini. Po še enem od vrste dobrih sprejemov Kovačiča in odlični podaji Vinčića je zaključil Šket (23:19), po dobrem napadu Poljakov pa se je Kovač odločil za polminutni odmor. Po njem je bil za prvo zaključno žogo (24:20) še enkrat prodoren Šket, Slovenci pa so prek Urnauta slavili s 25:21 in povedli z 2:0 v nizih.

Nič od preobrata, Slovenija gladko med osem najboljših

Urnaut z napadom in asom ter Šket z blokom sta prinesla tri točke Sloveniji za vodstvo s 3:1, a naši fantje nato niso izkoristili priložnosti v napadih ter tekmecem omogočili pot do izenačenja, nato še do vodstva s 6:5. Sledil je še as Kaczmareka, a je nato Vinčić prelisičil poljsko obrambo in za kratek čas prekinil nalet gostiteljev. Kovač je namesto Gasparinija v igro poslal Šterna, Šket je bil še enkrat uspešen v napadu, napaka Poljakov pa je botrovala izenačenju na 8. točki. Pajenk in Tonček Štern sta z napadi držala stik z domačini (10:10), po dobrem servisu Pajenka in napadu Kozamernika pa je Slovenija spet povedla z 12:11. Pajenk je prispeval še as za 13:11, Štern pa je po še dveh dobrih servisih Pajenka dodal dva bloka za 15:11.

Slovenija odbojka | Foto: CEV Foto: CEV

V protinapadu je bil uspešen še Urnaut in ob drugi tehnični prekinitvi je Slovenija vodila s 16:11. Prekinitev je bolj koristila Poljakom, ki so nanizali dve zaporedni točki, po še eni dobri podaji Vinčića pa je zaključil Šket. Sledila sta as Šterna in blok Kozamernika (19:13). Po napadu in asu Šketa je prednost naših fantov še narasla (21:14), po uspešnem zaključku Urnauta in napaki Poljakov je semafor pokazal že 23:15. Po še eni napaki gostiteljev so Slovenci prišli do prve zaključne žoge (24:16). Kovač je igralce poklical na klop, a so njegovi fantje tekmecem prepustili še dve točki (24:19). Usodo Poljakov je z napadom za 25:19 zapečatil Alen Pajenk.

Poljska : Slovenija 0:3 (-21, -21, -19)

Dvorana Tauron Arena, gledalcev 8681, sodnika: Adler (Madžarska), Gerothodoros (Grčija).

Poljska: Konarski 4, Kaczmarek 9, Kurek 3, Szalpuk 3, Lemanski 4, Wojtaszek, Dryzga, Lomacz, Kubiak 5, Kochanowski 1, Wišniewski, Zatorski, Bieniek 6, Buszek.

Slovenija: T. Štern 4, Pajenk 13, Ž. Šter, Kozamernik 5 , Šket 13, Gasparini 10, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 9.

Ne spreglejte