Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 8. 2017,
20.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Dejan Vinčić Tonček Štern Slobodan Kovač evropsko prvenstvo odbojka

Sobota, 26. 8. 2017, 20.08

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Rusija : Slovenija

Slovence pokopale končnice nizov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Slovenija Rusija odbojka evropsko prvenstvo | Foto CEV

Foto: CEV

Slovenska moška reprezentanca je na evropskem prvenstvu doživela prvi poraz. S 3:0 jo je premagala Rusija, ki pa ni imela lahkega dela. Slovenci so pokazali odlično igro, a niso izkoristili svojih priložnosti in vse tri nize izgubili v dramatični končnici.

V prvem nizu so Slovenci, ti so spet igrali brez prvega korektorja Mitje Gasparinija, zapravili dve, v drugem pa štiri zaključne žoge, uničil jih je predvsem ruski blok, ki je bil tudi odločilen element, zaradi katerega so se na koncu veselili olimpijski prvaki leta 2012 in evropski prvaki leta 2013. V tretjem nizu so vse do končnice zaostajali, v končnici pa povedli, zadnjič so vodili z 21:20. Toda končnica je predvsem zaradi odličnih servisov Maksima Žigalova pripadla tekmecem.

Poraz zagotovo ne bo usoden za cilje slovenske reprezentance. Prvega mesta in neposredne uvrstitve v četrtfinale ne bodo dosegli, a kolajna je še vedno dosegljiva. Tudi tokrat so dokazali, da lahko igrajo z vsakim, mogoče se bodo malenkosti, ki so tokrat odločile v prid Rusom, obrnile v slovensko korist v bolj pomembnih obračunih.

Zapravili dve zaključni žogi

Slovenci, ki so spet začeli s Tončkom Šternom na mestu korektorja, kot organizator igre pa je svojo mesto zasedel Dejan Vinčić, so tekmo odprli odlično. Z zbrano igro so bili dolgo časa v prednosti, v katero jih je po rezultatu 4:4 z asom popeljal Jan Kozamernik, prvo ime začetka tekme, ki je točke dosegal s prvim tempom, servisom in blokom.

Slovenija Rusija evropsko prvenstvo | Foto: CEV Foto: CEV

Vinčić je odlično vodil igro, podajal soigralcem, ki so zbrano zaključevali in prišli do vodstva s 13:10. Da prednost ni bila še višja, so zaslužni predvsem ruski centri, Rusi so namreč večino točk dosegali s prvim tempom. In prav blokerji so bili tisti, ki so na koncu niza tehtnico tudi nagnili na stran olimpijskih prvakov iz leta 2012. Slovenci so imeli dve zaključni žogi za vodstvo 1:0, tekmeci so prvo zaključno žogo zanesljivo ubranili, nato pa "pipe" Alena Šketa ni zadel cilja. Po izenačenju je na sceno stopil Aleksander Volkov, z blokoma Tinetu Urnautu in Šternu je svojo ekipo popeljal v vodstvo, njegovo delo pa je z asom dokončal Maksim Žigalov, ki je na igrišče stopil le za servis.

Slovenija Rusija odbojka evropsko prvenstvo | Foto: CEV Foto: CEV

Deja vu

Drugi niz je bila kopija prvega. Izbranci Slobodana Kovača so hitro povedli s 6:3, as Urnauta je pomenil vodstvo 11:7. Še pri izidu 19:16 ni kazalo na dramo, a na 19. točki sta bili ekipi izenačeni. Slovenci so še enkrat ušli, razpoloženi Alen Šket je poskrbel, da je imelo njegovo moštvo spet dve zaključni žogi, vendar pike na i spet ni bilo. Po mnenju Slovencev tudi zaradi napačne odločitve sodnikov, ki so Vinčiću dosodili napako na mreži, po kateri so tekmeci izenačili na 24:24. Rusi so za tem ubranili še dve zaključni žogi, po izidu 28:28 pa je prišlo do odločitve. Najprej je Šket naredil napako, Ilja Vlasov pa je z blokom Alenu Pajenku Rusijo popeljal v vodstvo z 2:0.

Rusi ostajajo neporaženi. | Foto: CEV Rusi ostajajo neporaženi. Foto: CEV

Po asu konec slovenskih upov

Ko so Rusi v tretjem nizu povedli s 6:3, je bilo videti, da je po dve nesrečnih izgubljenih nizih Slovencem padel motiv. A selektor jih je znal zbuditi, tudi z menjavo podajalca, v igro je vstopil Gregor Ropret. Z asom Pajenka so izenačili na 17:17, po napaki Rusov pa tudi do prvega vodstva. Na 22. točki sta bili ekipi poravnani, pri izidu 23:22 pa je za servisno črto prišel Žigalov. Po sprejemu njegovega prvega začetnega udarcu je prišlo do nesporazuma v slovenski vrsti, žoga je padla med Urnautom in Ropretom, sledil je še as, ki je pomenil konec slovenskih upov.

Rusija : Slovenija 3:0 (25, 28, 22)

Dvorana Tauron Arena, gledalcev 2772, sodnika: Gerothodoros (Grčija), Maroszek (Poljska).

Rusija: Vlasov 7, Volvič 10, Grankin 1, Volkov 12, Berežko 8, Aščev, Butkov, Feoktistov, Žigalov 4, Mihajlov 15, Kliuka, Kurkajev 1, Golubjev, Martinjuk.

Slovenija: T. Štern 14, Pajenk 7, Ž. Štern, Kozamernik 7, A. Šket 13, Gasparini, Vinčić 2, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret 2, Urnaut 10.

Ne spreglejte