Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
29. 6. 2017,
18.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

OZS FIVB svetovna liga Metod Ropret slovenska odbojkarska reprezentanca

Četrtek, 29. 6. 2017, 18.30

6 let, 6 mesecev

Pogovor s predsednikom OZS Metodom Ropretom

Počasi ima tega že dovolj

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Slovenija odbojka | Foto FIVB

Foto: FIVB

Potem ko je slovenska moška odbojkarska izbrana vrsta osvojila zaključni turnir druge kakovostne skupine svetovne lige, se žal ne govori le o novem velikem uspehu za slovensko odbojko. Še vedno je namreč odprto vprašanje, kako se bo po koncu tega tekmovanja Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) odločila glede spremembe tekmovalnega formata, ki je vse prej kot pravičen in prav nič športen.


Spomnimo, še pred zaključnim turnirjem v Avstraliji, kjer so Slovenci dokazali, da so premočni za drugi kakovostni razred, so številni mediji z javnostjo delili pravilnik, o katerem naj bi se vodilni možje FIVB dogovorili na enem izmed sestankov v Lozani.

Ta pravi, da v prihodnji sezoni v svetovni ligi ne bo več treh kakovostnih razredov, ampak le eden s 16 reprezentancami. Med temi bi imelo 12 največjih in najbogatejših držav mesto v tekmovanju ne glede na rezultate zagotovljeno sedem let, preostale štiri pa bi se menjale vsako leto.

Ekipe, ki naj bi po novem formatu nastopale v prihodnji sezoni svetovne lige, so: ZDA, Brazilija, Argentina, Italija, Poljska, Srbija, Francija, Nemčija (ta je obstala v tretjem kakovostnem razredu), Rusija, Iran, Kitajska in Japonska, poleg njih pa še Bolgarija, Kanada, Avstralija in Južna Koreja.

V prihodnji sezoni naj bi tako v svetovni ligi nastopilo 16 reprezentanc. Med temi naj bi bila tudi Italiji, ki bi po zdajšnjem pravilniku morala izpasti v drugi kakovostni razred, ne bi pa bilo Slovenije, čeprav si je ta z zmago v Avstraliji mesto med elito priborila na igrišču.

Zahtevajo obrazložitev

Metod Ropret in sodelavci so takoj po zmagi FIVB s pismom prosili za obrazložitev. | Foto: Vid Ponikvar Metod Ropret in sodelavci so takoj po zmagi FIVB s pismom prosili za obrazložitev. Foto: Vid Ponikvar Slovenska odbojkarska zveza (OZS) na čelu s predsednikom Metodom Ropretom je takoj po zmagoslavju v Avstraliji na sedež FIVB naslovila pismo, v katerem zahteva obrazložitev.

"Na FIVB smo že naslovili pismo, da nam pojasnijo okoliščine. Čeprav obstajajo številne govorice, mislim, da bo mnogo več jasno po zaključnem turnirju šesterice v Braziliji (od 4. do 8. julij), kjer bodo vsi najpomembnejši člani FIVB. Mislim, da se bodo tam pogovarjali tudi o tem, ne glede na vse pa smo zaprosili za sestanek v Lozani. Druga možnost je tudi, da nas oni obiščejo v Ljubljani," je uvodoma dejal predsednik OZS.

Uspehi Slovenije (od marca 2015 do junija 2017):

Maj 2015: uvrstitev na evropsko prvenstvo, Slovenija je bila v dodatnih kvalifikacijah boljša od Portugalske (3:0, 2:3).

Julij/avgust 2015: 1. mesto v evropski ligi 2015 – s tem je Slovenija prvič v zgodovini prišla v svetovno ligo.

Oktober 2015: 2. mesto na evropskem prvenstvu 2015.

Junij/julij 2016: 1. mesto v svetovni ligi 2016 (tretji kakovostni razred).

Maj 2017: zmaga na kvalifikacijskem turnirju v Stožicah in zgodovinska uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018.

Junij 2017: 1. mesto v svetovni ligi 2017 (drugi kakovostni razred).

Ropret: Tukaj smo zaradi športa

Sloveniji se že drugič dogaja, da se mora po uspehu boriti in zahtevati tisto, kar si zasluži, še zunaj igrišč. Začelo se je pred dvema letoma, ko so Slovenci kot zmagovalci evropske lige skoraj ostali brez mesta v svetovni ligi, zdaj pa jim bodo, vsaj tako kaže, tako rekoč čez noč odvzeli še mesto med najboljšimi v svetovni ligi.

"Počasi imam že dovolj tega, da se moram ob praktično vsakem uspehu še za zeleno mizo pregovarjati in zahtevati tisto, kar nam tako ali tako po pravilniku pripada. Ko se to zgodi enkrat, si rečeš, dobro, to je bil nesporazum, a ko se zadeva zgodi drugič, občutek ni več dober in o vsem skupaj se pojavijo določeni dvomi. Tukaj smo zaradi športa in želim si, da bi zadeve v športnem duhu tudi potekale. Ko ni več tako, se odprejo številna vprašanja," je nad položajem vidno razočaran Ropret in žalosten, da so fantje, ki navdušujejo na igrišču, deležni take obravnave.

Po novem pravilu Slovenije ni med elito, je pa tam Nemčija, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani. Nemčija je v tej sezoni obstala v tretji kakovostni skupini. | Foto: Vid Ponikvar Po novem pravilu Slovenije ni med elito, je pa tam Nemčija, ki jo vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani. Nemčija je v tej sezoni obstala v tretji kakovostni skupini. Foto: Vid Ponikvar

Čestitka z manjkajočim stavkom

Kako se bodo zaplet končal, je težko reči, predsednik OZS meni, da je najbolje še malce počakati. "Počakajmo na kakšen uraden odgovor. Upajmo, da bomo tega dobili vsaj tako hitro kot čestitko ob zmagi v Avstraliji. Lahko dodam, da je bila ta brez stavka v slogu, da se prihodnje leto vidimo v prvi skupini," je cinično dodal Ropret.

FIVB se igra z ognjem

Format tekmovanja, ki je vodilnim FIVB ušel v javnost, ob veljavnih pravilih praktično ni izvedljiv. | Foto: FIVB Format tekmovanja, ki je vodilnim FIVB ušel v javnost, ob veljavnih pravilih praktično ni izvedljiv. Foto: FIVB

"Če bo to pravilo res obveljalo, mi ni niti malo jasno, kako bodo to spremembo vodilni možje razložili nam in drugim. Glede na to, da svetovna liga šteje tudi za točke na svetovni lestvici, to ne bi bilo več pošteno. Najbrž veste, kako malo točk nam je zmanjkalo, da bi se po drugem mestu na evropskem prvenstvu 2015 uvrstili v kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah.

Če pride do tega zaključnega kroga ekip, jim bo to zagotavljalo mesto tudi na olimpijskih igrah, zato bo treba močno razmisliti o vsem skupaj," je še sklenil Ropret.

Vse kaže, da je FIVB prej skočila, kot rekla hop, a kot rečeno, zadeve še niso uradne, zato je časa za bolj pametno in športno rešitev še dovolj. Seveda, če želi odbojka, ki je po množičnosti takoj za nogometom, še ohraniti status resnega športa.

Bo Slovenija v prihodnji sezoni igrala med elito?

  • Da.
    72,47 %
    987 glasov
  • Ne.
    27,53 %
    375 glasov
Oddanih 1362 glasov
Ne spreglejte