Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
4. 10. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Andrea Giani slovenska odbojkarska reprezentanca odbojka Metod Ropret

Torek, 4. 10. 2016, 19.00

6 let, 7 mesecev

O usodi Andree Gianija se bo odločalo čez 14 dni

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Metod Ropret | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Vse odkar je slovenskemu selektorju odbojkarske reprezentance Andrei Gianiju po svetovni ligi letos poleti, kjer so Slovenci zmagali in se uvrstili v drugi kakovostni razred, s slovensko odbojkarsko zvezo potekla pogodba, se vodilni možje OZS na čelu s predsednikom Metodom Ropretom trudijo, da bi se dogovorili za novo sodelovanje. V kratkem načrtujejo obisk v Veroni, po katerem naj bi bilo veliko več jasnega.

"Čez 14 dni bova s sekretarjem Gregorjem Humerco odpotovala v Verono, kjer bodo stekli pogovori za sklenitev nove pogodbe. Z Gianijem sva se v tem času večkrat slišala, pokomentirala sva tudi žreb svetovne lige v drugem kakovostnem razredu, za podaljšanju pogodbe pa se moramo usesti in pogovoriti. Kot sem že rekel, šel bom prek sebe, naredil bom vse, kar je v moji moči, da Giani ostane slovenski selektor," je v pogovoru za Sportal dejal prvi mož Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Več bo jasnega sredi tega meseca

"S strani sponzorjev imam zagotovljeno pomoč, če bo ta potrebna. Ali se bomo vse dogovorili v sredini tega meseca, še ne vem, zagotovo pa bomo dobil nekaj povratnih signalov, da bomo vedeli, kako stvari stojijo. Tudi Giani je izrazil željo po srečanju in upam, da bodo pogovori stekli po željah nas in tudi vseh slovenskih ljubiteljev odbojke," je besede s preteklosti ponovil Ropret, vprašanje pa je, če se bo dalo Italijana zadržati le z denarjem.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je pod Gianijem doživela neverjeten preporod. Rezultati govorijo sami zase. | Foto: FIVB Slovenska odbojkarska reprezentanca je pod Gianijem doživela neverjeten preporod. Rezultati govorijo sami zase. Foto: FIVB

Uspehi Gianija na slovenski klopi (od marca 2015 do julija 2016 ):

  • maj 2015: Uvrstitev na evropsko prvenstvo: Slovenija je bila v dodatnih kvalifikacijah boljša od Portugalske (3:0, 2:3)
  • julij/avgust 2015: 1. mesto: evropska liga 2015 – s tem je Slovenija prvič v zgodovini prišla v svetovno ligo
  • oktober 2015: 2.  mesto: evropsko prvenstvo 2015
  • junij/julij 2016: 1. mesto: svetovna liga 2016 (tretji kakovostni razred) – Slovenija se je že v krstnem nastopu med elito uvrstila v drugi kakovostni razred

Ubijalski urnik. Potrebne bodo spremembe.

V preteklosti je že večkrat poudaril, da denar pri njegovi odločitvi ne igral odločilne vloge. Težavo na OZS vidijo predvsem v usklajevanju klubskih in reprezentančnih obveznosti.

"Natrpan urnik je v primeru, da si na klopi kluba in reprezentance, v odbojki neusmiljen in za tiste bolj resne klube nesprejemljiv. Fantje in trenerji nimajo praktično nič časa za oddih, zato je na evropski (CEV) in svetovni odbojkarski zvezi (FIVB) naloga, da zadevo naredijo bolj sprejemljivo. Ideja je, da se reprezentančne akcije vrine med klubske sezone, tako kot je v nogometu ali rokometu," se težkega položaja zaveda Ropret, a je velik optimist.

Andrea Giani, ki je z drugim mestom na evropskem prvenstvu v Sofiji postal slovenski narodni heroj, je večkrat poudaril, da o njegovi odločitvi ne odločal denar. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Andrea Giani, ki je z drugim mestom na evropskem prvenstvu v Sofiji postal slovenski narodni heroj, je večkrat poudaril, da o njegovi odločitvi ne odločal denar. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Težave bi lahko povzročala Verona

Ni skrivnost, da bo imel pri sklenitvi novega poslal s Slovenijo veliko besede tudi Gianijev klubski delodajalec Verona, ki mu dolge reprezentančne akcije, te se v primeru velikih tekmovanj zavlečejo tudi v jesen, niso preveč všeč. Kako tudi ne, Verona za storitve Gianija letno odšteje veliko denarja in je glavni vir Italijanovih prihodkov. Zato je tudi logično, da si želi, da klubske obveznosti potekajo nemoteno.

V času vodenja Slovenije to ni povsem mogoče. V preteklosti so to težavo rešili s kompromisom, da se je slovenski selektor na evropsko prvenstvo s Slovenija pripravljal brez standardnih pomočnikov, ki so morali na zahtevo kluba nazaj v Verono. 

Bo Andrea Giani ostal selektor slovenske moške odbojkarske reprezentance?

  • Da.
    77,23 %
    441 glasov
  • Ne.
    22,77 %
    130 glasov
Oddanih 571 glasov
Ne spreglejte