Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
22.45

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca Slobodan Kovač Tine Urnaut

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 22.45

4 leta, 7 mesecev

Informacija o tem, da lahko Slovenci spet zatresejo Evropo

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

Slovenija Srbija odbojka | Foto Sportida

Foto: Sportida

Priprav in pripravljalnih tekem je konec, čas je za odbojkarsko poslastico. V četrtek se na Poljskem začenja 30. evropsko prvenstvo, kjer bodo slovenski odbojkarji branili senzacionalno srebrno odličje iz Sofije 2015. Tudi na Poljsko odhajajo z visokimi cilji, a Slovencem ne bo prav nič prizaneseno.

Slovenska izbrana vrsta bo na najvišjih obratih že od samega začetka tekmovanja, saj ji je žreb namenil izjemno težke nasprotnike (Španija, Rusija, Bolgarija). Vseeno uvrstitev vsaj v razigravanje za uvrstitev v četrtfinale ne bi smela biti vprašljiva. Za to potrebujejo vsaj eno zmago v skupini, ki jo bodo izbranci Slobodana Kovača vsaj na papirju najlažje dosegli nad prvo nasprotnico na EuroVolleyju 2017, in sicer nad Španijo.

Na vso moč že na prvi tekmi

Slobodan Kovač opozarja že na Španijo: "Treba bo dobro servirati, da jih oddaljimo od mreže in jim podremo taktični načrt." | Foto: Sportida Slobodan Kovač opozarja že na Španijo: "Treba bo dobro servirati, da jih oddaljimo od mreže in jim podremo taktični načrt." Foto: Sportida A pozor. "Španija je nevarna ekipa, ki je ne bomo smeli podcenjevati. Zelo težko bo ugotoviti, kako igrajo, saj so svetovno ligo igrali z enim korektorjem, kvalifikacije za svetovno prvenstvo z drugim. Veliko igrajo po sredini, zato bo treba paziti na njihove srednje blokerje. Treba bo dobro servirati, da jih oddaljimo od mreže in jim podremo taktični načrt. Zagotovo bo Španija prišla na evropsko prvenstvo polna zagnanosti in elana, zato bo zelo nevarna. Zaigrati bomo morali na vso moč že na prvi tekmi. Najbrž bi bilo drugače, če bi se s Španijo pomenili na drugi ali tretji tekmi na prvenstvu," pred četrtkovo uvodno tekme Slovenije opozarja selektor Slovenije Slobodan Kovač.

Slovenci bodo pot do zmage iskali tudi nad favoriziranimi Rusi in Bolgari, ki na Poljsko odhajajo z izredno visokimi cilji. Za ruske odbojkarje šteje le odličje, Bolgari pa si želijo v polfinale, kjer so bili že pred dvema letoma pred domačimi gledalci. Vse tekme skupine C bodo odigrane v Krakovu v Areni Tauron, ki sprejme okoli 15 tisoč gledalcev.

Udeleženci EP na Poljskem:

Skupina A: Poljska, Srbija, Finska, Estonija
Skupina B: Italija, Nemčija, Slovaška, Češka
Skupina C: Rusija, Bolgarija, Slovenija, Španija
Skupina D: Francija, Belgija, Nizozemska, Turčija
 

Po skupini smrti še Poljska ali Srbija

Slovenijo po skupini smrti čaka nov hud zalogaj v izločilnih bojih, saj se skupina C križa s skupino A, v kateri sta domačinka Poljska in Srbija. Eno od teh bo morala Slovenija, če bo v skupini zasedla vsaj tretje mesto, najverjetneje premagati za vstop med osem najboljših, drugo pa za vstop v polfinale, kar bo vse prej kot lahek zalogaj. Pri napovedih in pričakovanjih je selektor zelo previden, a verjame, da se da ponovno zavihteti v sam vrh.

Srbija je bila na zadnjih dveh pripravljalnih tekmah v Beogradu obakrat boljša od Slovenije. | Foto: Sportida Srbija je bila na zadnjih dveh pripravljalnih tekmah v Beogradu obakrat boljša od Slovenije. Foto: Sportida

"Odličje pred dvema letoma je bilo presenečenje ne samo za Slovenijo, ampak za ves odbojkarski svet. Vsekakor tudi rezultati, ki smo jih dosegali v tej sezoni, kažejo, da ima Slovenija veliko kakovost. Naš prvi cilj je uvrstitev v četrtfinale, kar bo vse prej kot lahko. Že v skupini se bomo srečali z Rusijo in Bolgarijo, potem pa se križamo še s skupino s Poljsko in Srbijo. V Evropi se igra najboljša odbojka, zato je o medalji težko govoriti, a če se vse izide, se lahko Slovenija spet zavihti na zmagovalni oder," je o ciljih spregovoril slovenski selektor.

Spored slovenskih nastopov na EuroVolleyju 2017:

Skupina C - Krakov:

Četrtek, 24. avgusta:
20.30 Španija - Slovenija

Sobota, 26. avgusta:
17.30 Rusija - Slovenija

Ponedeljek, 28. avgusta:
17.30 Slovenija - Bolgarija

Alen Šket je hitro pokazal, da se ne boji prevzeti odgovornosti in da bo eno od močnih orožij Slovenije na EuroVolleyju 2017. | Foto: Sportida Alen Šket je hitro pokazal, da se ne boji prevzeti odgovornosti in da bo eno od močnih orožij Slovenije na EuroVolleyju 2017. Foto: Sportida

Brez Čebulja, a verjame v Šketa

Slovenija se na Poljsko podaja brez odličnega Klemna Čebulja, ki je obnovil poškodbo trebušne prepone. Njegovo mesto je zasedel Alen Šket, za katerim je vrhunska klubska sezona v Fenerbahčeju. Selektor se ne boji, da visokorasli Bistričan svojega dela ne bi opravil z odliko.

"Slovenija ima na tem položaju tri izjemne igralce. Eden je bil dani trenutek zapostavljen, zdaj pa ima priložnost, da vsej Evropi na velikem odru pokaže, kaj zna. Od njega veliko pričakujem in lahko se zgodi, da bo ravno Šket eden od odkritij tega evropskega prvenstva," je dodal Kovač.

Slovenija je v pripravah odigrala sedem tekem z močnimi Poljsko, Italijo in Srbijo. Dobila je le dve in petkrat izgubila, a jasno je, da je strokovno vodstvo resnično moč slovenske izbrane vrste zelo dobro skrivalo. To smo izvedeli iz prve roke in zdi se, da lahko fantje s svojimi vrhunskimi predstavami in nekaj sreče spet zatresejo Evropo.

Po vsem, kar se jim je dogajalo v letošnji naporni in čustveni reprezentančni sezoni, bi si to več kot zaslužili.

Kakšen rezultat na EuroVolleyju 2017 napovedujete slovenskim odbojkarjem?

  • Borili se bodo za odličja.
    66,44 %
    194 glasov
  • Uvrstili se bodo v četrtfinale.
    16,78 %
    49 glasov
  • Prišli bodo do izločilnih bojev - play-offa.
    13,70 %
    40 glasov
  • Obstali bodo v skupini.
    3,08 %
    9 glasov
Oddanih 292 glasov

 Slovenska reprezentanca na Poljskem (14 odbojkarjev):

Podajalca: Dejan Vinčić, Gregor Ropret

Sprejemalci: Tine Urnaut, Alen Šket, Žiga Štern, Jan Klobučar

Blokerji: Alen Pajenk, Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar

Korektorja: Mitja Gasparini, Tonček Štern

Prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman

Ne spreglejte