Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 6. 2016,
19.09

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Slovenija svetovna liga odbojka

Sobota, 25. 6. 2016, 19.09

7 let, 10 mesecev

Slovenija : Portoriko 3:0 (16, 22, 12)

Andrea Giani: Težko je kaj pametnega reči, saj smo igrali proti izredno slabi reprezentanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Odbojka svetovna liga Slovenija Portoriko | Foto FIVB

Foto: FIVB

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca si je že zagotovila nastop na zaključnem turnirju tretje kakovostne skupine svetovne lige. To ji je uspelo krog pred koncem predtekmovanja, potem ko je v svoji peti tekmi zabeležila še peto zmago, v Solunu je s 3:0 (16, 22, 12) ugnala Portoriko.

Dvoboj je bil igra mačke z mišjo, Slovenci so bili za nekaj razredov boljši tekmec, mladi in nizki Portoričani so bili brez kakršnih koli možnosti. Slovencem se niti ni bilo potrebno posebej truditi, s servisi so tekmecem takoj nagnali strah v kosti, si že pred končnicami nizov priigrali prednost, ki so jo nato zlahka držali. Tudi zaradi številnih napak tekmecev, predvsem pri začetnih udarcih. Nekaj več so Portoričani nudili le v drugem nizu, a tudi v njem ni bilo nikakršnega dvoma, kdo ga bo dobil.

V prvem nizu so se s vsaj točko v statistiko vpisali skoraj vsi člani prve postave

Že do devete točke prvega niza so se s vsaj točko v statistiko vpisali vsi člani prve postave z izjemo libera, na koncu pa je bil z 12 točkami najučinkovitejši Mitja Gasparini, sicer najboljši izvajalec servisov v dosedanjem delu lige, tokrat je dosegel štiri ase.

Priložnost za igro je v drugem in tretjem nizu dobil tudi debitant in najmlajši reprezentant Sašo Štalekar, ki se priložnosti ni ustrašil, ob spodbudi izkušenejših kolegov je pokazal lepo predstavo. V tretjem nizu so v igro stopili tudi Alen Šket, Tonček Štern in Jan Klobučar.

V nedeljo še z Grki

V nedeljo se bodo Slovenci pomerili še z Grki, tekma pa ne bo odločala o ničemer pomembnejšem. Obe reprezentanci sta si že zagotovili mesto na zaključnem turnirju, ki bo konec tedna v Nemčiji, bolj ali manj pa je že jasno, da bosta v Frankfurtu tudi tvorili polfinalni par. V drugem se bosta pomerila Nemčija kot domačin ter Venezuela ali Črna gora (medsebojno tekmo je v petek s 3:2 dobila Venezuela).

Grki na turnirju sicer nastopajo brez svojega prvega zvezdnika Mitra Đurića, ki je tik pred turnirjem zbolel in je moral zaradi visoke telesne temperature celo poiskati pomoč v bolnišnici.

Andrea Giani, selektor Slovenije:
"Težko je kaj pametnega reči, saj smo igrali proti izredno slabi reprezentanci. Glavno je, da smo si zagotovili zaključni turnir, vse drugo bomo hitro pozabili. Prvi in tretji niz smo dobili z lahkoto, brez posebnega truda, v drugem pa smo tekmecem nekoliko pomagali z napakami. A nismo zašli v kakšno krizo, tako da smo gladko prišli do zmage. Vesel sem, da sem lahko ponudil priložnost tudi nekaterim igralcem, ki igrajo manj, njih lahko le pohvalim, še posebno Štalekarja. Jutri nas čaka drugačna tekma. Grčija je na višji ravni kot sta bila prejšnja dva tekmeca, čeprav bo najbrž igrala brez Mitra Đurića. Po mojem mnenju ga po bolezni ne bo v ekipi, saj ne bodo hoteli tvegati."

Jani Kovačič, libero Slovenije:
"Take tekme, ko že na začetku vidiš, koliko si boljši, je vedno težko igrati. Motivacija nekoliko pade, a tudi to je svojevrstna preizkušnja. Vseeno je treba ostati zbran, razmišljati le o igri in ne, koliko časa bomo potrebovali, da zlomimo odpor. Mi smo danes pri tem uspeli in z lahkoto prišli do zmage, odpora niti ni bilo. S servisi smo jim uničili vse upanje in se sprehodili do zmage. Jutri nas čaka težja preizkušnja, a bomo lahko povsem neobremenjeni. Uvrstili smo se na zaključni turnir, isto velja za Grke. Mislim, da si lahko privoščimo tudi malo slabšo tekmo, čeprav bomo šli na zmago, tudi poraz ne bi bil katastrofa. Z Grki se bomo namreč pomerili tudi v polfinalu v Nemčiji, takrat bo tekma pomembnejša. Jutrišnjo pa moramo vzeti za njeno pripravo."

Sašo Štalekar:
"Hvala selektorju za zaupanje, hvala soigralcem za spodbudo in podporo med tekmo. Bili so res enkratni. Čeprav smo že pred tekmo vedeli, da je Portoriko najslabša reprezentanca na turnirju, si nisem mislil, da bi lahko danes igral. A že v prvem nizu sem začutil, da bi zaradi slabih tekmecev lahko vstopil v igro. Na klopi sem rekel sosedom, da bomo danes igrali. Napovedi so se uresničile in ni bolj zadovoljnega človeka. Tudi zaradi igre, menim, da sem priložnost upravičil. Tu v reprezentanci se že kaže napredek, ki je posledica individualnega dela selektorja z mano, tega v Kamniku nisem doživel. Učinke tega napredka pa pričakujem predvsem v naslednji sezoni v dresu Calcita."

 

Ne spreglejte