Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2023,
21.38

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Gheorghe Cretu Bolgarija slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Torek, 5. 9. 2023, 21.38

8 mesecev

Evropsko prvenstvo v odbojki za moške, 9. dan

Slovenci v poslastici na kolena spravili še Bolgare. Zdaj jih čaka dobri znanec. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
slovenska odbojkarska reprezentanca : Bolgarija, evropsko prvenstvo | Slovenski odbojkarji so na zadnji tekmi skupinskega dela s 3:0 premagali Bolgare, vknjižili peto zmago in napredovali brez poraza, z maksimalnimi 15 točkami. Na petih tekmah so izgubili le en niz. | Foto Guliverimage

Slovenski odbojkarji so na zadnji tekmi skupinskega dela s 3:0 premagali Bolgare, vknjižili peto zmago in napredovali brez poraza, z maksimalnimi 15 točkami. Na petih tekmah so izgubili le en niz.

Foto: Guliverimage

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na zadnji tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva po hudem boju in dveh urah s 3:0 (29, 22, 30) premagala gostitelje Bolgare, vknjižila peto zmago in napredovala z maksimalnimi 15 točkami. Prvič ji je uspelo predtekmovanje končati brez poraza. V osmini finala se bo pomerila s Turčijo, ki jo vodi nekdanji selektor slovenske reprezentance Alberto Giuliani. Ta je Slovence (v letih 2019, 2021) popeljal do dveh naslovov evropskih podprvakov. Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bo zmagovalec slovenske skupine igral v petek, bodo Slovenci, kot kaže, igrali v soboto. Dan prej pa bodo na delu gostitelji in Francozi ter Hrvati in Romuni.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Bolgarija, evropsko prvenstvo
Sportal Slovenci z odliko opravili še zadnjo skupinsko nalogo

Slovenija : Bolgarija 3:0 (29, 22, 30)

Palača kulture in športa Varna, gledalcev 5200, sodnika: Zulfugarov (Azerbajdžan), Geukes (Nemčija).
* Slovenija: Pajenk 7 (2 bloka), Planinšič, Kozamernik 4 (1 blok), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž.. Štern, Ropret 1, Urnaut 14 (2 asa), Čebulj 12, Možič 22 (3 ase), Mujanović 1.
* Bolgarija: Bratojev, Kolev 6, Atanasov 12 (3 ase, 2 bloka), Gocev, Asparuhov, Seganov 1 (1 blok), Grozdanov 3, Salparov, Penčev, Sokolov 23 (2 asa, 3 bloke), Karjagin, Dobrev, Nikolov 13 (1 blok), Petkov 1 as.

Slovenski odbojkarji so na svojem desetem evropskem prvenstvu predtekmovanje prvič končali brez poraza. Za uvod so s 3:1 premagali Ukrajino, nato s 3:0 Finsko, Španijo, Hrvaško in za konec skupinskega dela brez oddanega niza še gostitelje Bolgare.

Klemen Čebulj po zmagi nad Bolgari:

Slovenci so si že pred srečanjem z Bolgarijo zagotovili prvo mesto v skupini, a odločeni so bili, da v polni dvorani v Varni ostanejo brez praske. To jim je tudi uspelo. Selektor Slovencev Gheorghe Cretu ni ničesar prepuščal naključju - točke z vsake tekme so lahko še kako pomembne v boju za olimpijske igre - in vso tekmo odigral z udarno postavo: blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem, Rokom Možičem na korektorskem mestu, podajalcem Gregorjem Ropretom in liberom Janijem Kovačičem. Nekajkrat je vstopil mladi korektor Nik Mujanović.

Veselje ob peti zmagi. | Foto: CEV Veselje ob peti zmagi. Foto: CEV Dobrih pet tisoč gledalcev je pospremilo pravo poslastico in izenačeno predstavo tekmecev, a v zaključku nizov so bili bolj zbrani branilci evropskega srebra. Slovenci so imeli v uvodnem nizu kar sedem zaključnih žog, šest jih je Bolgarom uspelo rešiti, sedme ne, tako da so Slovenci niz dobili z 31:29.

Tudi v drugem nizu se je nadaljevala izenačena bitka, vse do 16:16 je bilo povsem izenačeno, nato pa so se Slovenci po začetnih udarcih Možiča oddaljili. Povedli so za +4 (21:17) in prednost zadržali do konca niza, ki jim je pripadel s 25:22.

Še kako vroče je bilo tudi v tretjem nizu, ko so Bolgari poskušali vse, da bi se izognili četrtemu mestu in bitki z olimpijskimi prvaki Francozi v osmini finala. Imeli so kar sedem zaključnih zmag, da bi tekmo podaljšali vsaj še za en niz, a jim ni uspelo. Slovenci so rešili vseh sedem zaključnih žog, po asu kapetana Urnauta povedli z 31:30 in prek Čebulja takoj izkoristili zaključno žogo za peto zmago.

"Polna dvorana, kaj lepšega bi si želel kot premagati domačine." | Foto: CEV "Polna dvorana, kaj lepšega bi si želel kot premagati domačine." Foto: CEV

"Uživali tako gledalci kot igralci"

"Moram reči, da je bila zelo lepa tekma. Menim, da smo vsi skupaj uživali, tako gledalci kot mi na igrišču. Polna dvorana, kaj lepšega bi si želel kot premagati domačine. Vedeli smo, da ne bo preprosto, kar se je pokazalo že v prvem setu. Bolgari so začeli zelo odločno, predvsem na servisu, nekaj napak je bilo v naši igri, a smo se hitro vrnili, pokazali svojo kakovost in težke žoge, o katerih vedno govorimo, odigrali odlično. Morda je bilo v tretjem setu malo nezbranosti, kar tekmeci takoj kaznujejo. Sem pa vesel, da je bila ena taka tekma, ker smo jo zagotovo potrebovali. Naprej gremo z veliko samozavesti," je po zmagi v izjavi za RTV Slovenija dejal najboljši današnji posameznik v slovenski vrsti Možič.

"Videli smo dve vrhunski ekipi in tekmo, ki je bila na trenutke podobna finalu velikega tekmovanja. Bolgari so res igrali dobro, tudi mi. To je bila reklama za odbojko. Veseli me, da smo imeli pred izločilnimi boji možnosti igrati tako tekmo, prišla bo prav tako nam kot Bolgarom. Začutili smo lahko nekakšen pritisk, ki bo na izločilnih tekmah. Nasproti so nam stali izredno kakovostni posamezniki," pa je misli strnil Cretu.

Sprejemalec, ki se je ob odsotnosti Tončka Šterna uspešno prelevil tudi v korektorja, se je ustavil pri 22 točkah, bolgarski veteran Cvetan Sokolov pa pri 23.

Slovenci za četrtfinale proti nekdanjemu selektorju 

Slovenci se bodo za četrtfinale v petek pomerili s Turčijo, ki jo vodi nekdanji selektor slovenske reprezentance Alberto Giuliani. | Foto: CEV Slovenci se bodo za četrtfinale v petek pomerili s Turčijo, ki jo vodi nekdanji selektor slovenske reprezentance Alberto Giuliani. Foto: CEV

Slovenski odbojkarji so v osmino finala v Varni napredovali s prvega mesta, kar pomeni, da se bodo v njej pomerili s četrtouvrščeno reprezentanco skupine D iz Tel Aviva. Za četrto mesto sta se zvečer pomerila gostitelj Izrael in Turčija. Ta je zmagala s 3:0 in si kot zadnja iz skupine priigrala osmino finala.

To pomeni, da se bodo Slovenci za četrtfinale pomerili z zasedbo trenerja Alberta Giulianija, ki je med letoma 2019 in 2021 vodil slovensko izbrano vrsto in z njo osvojil dve srebrni odličji na prvenstvih stare celine.

Slovenci bodo tako osmino finala kot morebitni četrtfinale igrali na prizorišču skupinskega dela v Varni.

Ukrajinci so prvenstvo odprli s tremi porazi, na koncu pa vknjižili dve zmagi, tudi odločilno nad Španijo, in si zagotovili osmino finala. | Foto: CEV Ukrajinci so prvenstvo odprli s tremi porazi, na koncu pa vknjižili dve zmagi, tudi odločilno nad Španijo, in si zagotovili osmino finala. Foto: CEV

Ukrajincem po slabšem štartu na koncu le uspelo

Po Slovencih, Hrvatih in Bolgarih so si kot zadnji v skupini B vstopnico za izločilne boje priigrali Ukrajinci. Na tekmi proti Španiji so potrebovali zmago s 3:0 ali 3:1, kar jim je uspelo. Zmagali so brez izgubljenega niza in pokopali španske upe na napredovanje.

Že znani pari osmine finala:


Slovenija - Turčija (Varna)
Portugalska - Ukrajina (Varna)
Francija - Bolgarija (Varna)
Hrvaška - Romunija (Varna)

 

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Skupinski del

Torek, 5. september

Lestvice:

 

Cilj Slovencev je bil tudi z zadnje tekme skupinskega dela iztržiti čim več, saj prav vsaka prinaša ali odvzema točke na svetovni jakostni lestvici. Če Slovencem na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, ki bo konec septembra v Tokiu, med osmerico ne bi uspelo osvojiti enega izmed prvih dveh mest, ki bosta vodili na olimpijske igre v Pariz, si prvo uvrstitev tja še vedno lahko zagotovijo z dobro uvrstitvijo na jakostni lestvici.

Zadnjih pet vozovnic v francosko prestolnico bo namreč razdeljenih med pet najboljših držav, ki si predhodno ne bodo zagotovile ene izmed šestih razpoložljivih vstopnic skozi kvalifikacije, pri čemer bo prvi kriterij obarvan celinsko, drugi pa glede na uvrstitev na lestvici. Na njej Slovenija trenutno zaseda osmo mesto. Z dosedanjimi nastopi v Bolgariji je pridobila 7,68 točke. Od Argentine, nove južnoameriške prvakinje, na sedmem mestu jo loči dobrih 26 točk in pol.

EP odbojka finale Turčija Srbija
Sportal Odločal peti niz, Turkinje prvič prvakinje
Ne spreglejte