Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 10. 2023,
17.42

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Simon Božič Lena Gabršček Odbojkarska zveza Slovenije odbojka sede

Nedelja, 15. 10. 2023, 17.42

6 mesecev, 2 tedna

CAORLE, EVROPSKO PRVENSTVO V ODBOJKI SEDE (Ž)

Slovenske odbojkarice srebrne na EP v Caorleju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Odbojka Sede | Foto ParaVolley Europe

Foto: ParaVolley Europe

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je na evropskem prvenstvu v italijanskem Caorleju osvojila srebrno medaljo. Slovenija je v finalu izgubila proti gostiteljicam Italijankam z 1:3 (-17, 22, -16, -22). Bron je pripadel Ukrajini.

odbojkarice sede
Sportal Slovenske odbojkarice sede na pragu velikega uspeha

Slovenke so v finalu doživele šele prvi poraz na tekmovanju. Pred tem so v predtekmovalni skupini dobile vse štiri tekme s 3:0, brez izgubljenega niza pa so preskočile tudi četrtfinalno oviro, ko so bile tekmice Hrvatice. Šele v polfinalu so oddale prvi niz, a so na koncu zanesljivo s 3:1 (15, -23, 19, 19) odpravile Nemčijo.

Slovenija finala ni najbolje začela in se je hitro znašla v zaostanku. Po 3:8 in 9:15 je slovenski strateg Simon Božič zahteval minuto odmora, ki pa ni pomagala. Italija je še naprej nadzorovala potek tekme, Slovenke pa so se nekoliko približale, ko so prišle do 17:23. A Italija ni popustila in je zanesljivo osvojila prvi niz.

V drugem so sprva spet bolje začele gostiteljice, a so se razmerja moči le spremenila. Slovenija je povedla s 15:14. Prva večja prednost Slovenije je bila 22:19, pri 22:21 pa so Italijanke uspešno zahtevale sodniški ogled posnetka. A tudi to ni zmedlo slovenskih odbojkaric, ki so hitro dobile tri točke in s prvo zaključno žogo izenačile na 1:1 v nizih.

A tretji je bil spet italijanski, čeprav so Slovenke bolje začele. Toda domače so jih ujele na 10. točki, potem pa počasi povečevale naskok, pri 22:15 je bilo jasno, da bodo Slovenke niz težko dobile.

Odbojka sede Slovenija Italija ženske | Foto: ParaVolley Europe Foto: ParaVolley Europe

Zelo razburljiv pa je bil četrti. Po zaostanku, Slovenke so sicer skoraj ulovile Italijo pri 15:17, je domača ekipa prišla še do zaključne žoge za zmago na tekmi z vodstvom 24:17. Toda Slovenke so uprizorile dober finiš, ubranile pet zaključnih žog in se vse bolj nervoznim tekmicam približale na 22:24. A preobrata le ni bilo, nazadnje se je Italija veselila prvega naslova prvakinj, Sloveniji je ostalo srebro.

Z zmago so si Italijanke tudi že zagotovile nastop na paraolimpijskih igrah v Parizu 2024, Slovenija pa bo v lovu na četrti nastop na največjem tekmovanju za športnike invalide morala še v dodatne kvalifikacije.

Srebro z letošnjega EP je prva slovenska medalja s teh tekmovanj po letu 2013, ko je bila Slovenija tretja. Skupno pa imajo slovenske odbojkarice na evropskih prvenstvih zdaj že deset medalj, tudi dve zlati (1999, 2001), poleg tega pa še dve bronasti na SP.

Kapetanka Lena Gabršček: Pregorele smo v želji

"Finala nismo odigrale stoodstotno, kar nas je stalo evropskega naslova. Znamo dosti več. Smo pa pregorele v želji po zlatu. A tudi srebrna medalja je več kot odličen uspeh. Verjamem, da še nismo zamudile zadnjega vlaka za Pariz in da bomo to lahko izpolnile," je po finalni tekmi dejala kapetanka Lena Gabršček in dodala: "Finale smo si priigrale res suvereno. Mislim, da smo si mogoče malo preveč želele prvega mesta. Ne bi rekla, da smo se ustrašile Italijank, smo pa pregorele v želji. Srebro je dobra popotnica za naprej in pokazatelj, da smo napredovale v zadnjih letih."

Slovenke verjamejo, da še niso zamudile zadnjega vlaka za nastop na POI v Parizu. | Foto: ParaVolley Europe Slovenke verjamejo, da še niso zamudile zadnjega vlaka za nastop na POI v Parizu. Foto: ParaVolley Europe

Kljub porazu je bil z nastopi zadovoljen tudi selektor Simon Božič: "Finale je bil vrhunec naše ekipe, do njega smo prišli res zasluženo. Igrali smo res dobro, verjetno je pa na dekleta danes vplivalo vzdušje v dvorani, kamere, sodniški izzivi ... Vse to je malo vplivalo na slabšo igro Slovenije."

Slovenijo so na letošnjem EP zastopale Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Tija Vrhovnik, Klara Vrabič, Senta Jeler, Valentina Brik, Jana Ferjan, Barbara Kocmur, Mira Jakin in Vesna Pogačar.

Moška izbrana vrsta, ki šele drugič v zadnjem obdobju nastopa med najmočnejšo konkurenco, je v predtekmovanju doživela pet porazov in na koncu po porazu s Turčijo končala na 12. mestu. V ekipi so bili Matjaž Majdič, Marko Pokleka, Matic Keržan, Jaša Bartelj, Sašo Korun, Jordan Jakin in Jan Fonda.

 

Ne spreglejte