Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 9. 2019,
18.35

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

evropsko prvenstvo EuroVolley 2019 slovenska odbojkarska reprezentanca Bolgarija Alberto Giuliani

Nedelja, 22. 9. 2019, 18.35

4 leta, 6 mesecev

Evropsko prvenstvo, moški, osmina finala

Slovenci prek Bolgarov v četrtfinale, kot zadnji med osem še Italijani #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Slovenija odbojka | Slovenci so se zanesljivo uvrstili med osem najboljših na EuroVolleyju. | Foto Saša Pahič Szabo/Sportida

Slovenci so se zanesljivo uvrstili med osem najboljših na EuroVolleyju.

Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

Slovenski odbojkarji so se po zmagi nad Bolgari uvrstili v četrtfinale evropskega prvenstva. Pred več kot osem tisoč navijači v Stožicah so sicer izgubili prvi niz, nato pa stopili na plin in se na koncu zanesljivo uvrstili med osem najboljših v Evropi. Tam jih ponedeljek (20.30) ponovno čaka Rusija, ki je v osmini finala s pol moči po treh nizih porazila Grke. 

Slovenija odbojka
Sportal Slovenski selektor: Reakcija igralcev je bila fenomenalna #foto
Slash
Sportal Pasji navijač Slovencev se je vrnil v Stožice #foto

Slovenija : Bolgarija 3:1 (25, 17, 16, 17)

Prva postava Slovenije: Pajenk, Kozamernik, Vinčić, Gasparini, Čebulj, Urnaut + Kovačič

Slovenija: T. Štern 8,  Pajenk 8, Kozamernik 11, Šket, Gasparini 5, Vinčić 5, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar (L), Kovačič (L), Videčnik, Ropret, Urnaut 11, Čebulj 17

Bolgarija: Dimitrov, Atanasov 12, Gocev 4, Skrimov 1, Seganov, Josifov 6, Salparov, Todorov 2, Kadankov, Penčev 7, Sokolov 12, Grozdanov 1, Karašev, Petrov

Slovenski selektor je tekmo proti Bolgarom začel v standardni postavi Dejan Vinčić, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Mitja Gasparini, Klemen Čebulj in Tine Urnaut, vlogo prostega igralca pa je opravljal Jani Kovačič.

Začetek prvega niza je postregel z zelo izenačeno igro. Bolgari se niso ustrašili stožiškega kotla, nato pa vendarle malce popustili in domači odbojkarji so prvič na tekmi povedli za dve točki (12:10). Po uspešnem bloku Cvetanu Sokolovu in točki Pajenka se je slovenska prednost povzpela še za eno (17:14) in zadišalo je po zmagi v prvem nizu. Prednost so zadržali vse do konca niza, a pri vodstvu 24:21 se je povsem nepričakovano ustavilo in gostje so po izjemnem finišu niza vse skupaj obrnili sebi v prid in prvi niz dobili s 27:25.

Fotogalerija s tekme med Slovenijo in Bolgarijo (foto: Saša Pahić Szabo / Sportida):

Fotogalerija
1 / 91

Nora slovenska serija za izenačenje na 1:1

Po velikem šoku je obnemela tudi dvorana, na drugi strani pa so se gostje povsem sprostili, izjemno krenili tudi v drugi niz in hitro povedli s 6:2. Mnogi so se ustrašili, da se fantje ne bodo več vrnili, a sledila je nora slovenska serija (8:0) in Slovenci so iz –4 prišli na +4 (10:6)! Slovenski odbojkarji so se v nadaljevanju še dodatno razleteli po igrišču, gostje pa so lahko le nemočno opazovali. Ni dolgo trajalo, ko se je na semaforju v Stožicah izpisalo 1:1 (25:17).

V Stožicah je po zmagi donela Golica, slovenski odbojkarji pa so se poklonili vnovič fantastični publiki. | Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida V Stožicah je po zmagi donela Golica, slovenski odbojkarji pa so se poklonili vnovič fantastični publiki. Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

Tretji niz so Slovenci začeli s Tončkom Šternom, ki je v igro vstopil že v drugem nizu in prepričal selektorja Alberta Giulianija, da ga pusti na igrišču. To se mu je obrestovalo. Slovenski odbojkarji so nadaljevali v visokem ritmu in imeli vse pod nadzorom. Ves čas so vodili za točko ali dve, na sredini niza pa stopili na plin in pobegnili za šest (18:12). Prednost do konca ni skopnela, še več, celo povišala se je. Na koncu tretjega niza je bilo 25:16.

Podobno zgodbo kot v drugem in tretjem nizu smo spremljali tudi v četrtem. Slovenci niso popuščali niti za milimeter in tekmo mirno pripeljali do konca. Junak obračuna je bil s 17 točkami Čebulj, po 11 pa sta jih dosegla še kapetan Urnaut in Kozamernik.

Slovenija odbojka
Sportal Slovenci po hladni prhi ob koncu prvega niza stopili na plin in zdirjali v četrtfinale

Šok za Belgijo, razočaranje za Nizozemce, Poljaki, Srbi in Rusi s pol moči

Na prvi tekmi osmine finala v Ljubljani so se Rusi s 3:0 v nizih poigrali tudi z Grki. Najboljši pri ruski četi je bil ponovno Dmitri Volkov z 18 točkami, medtem ko pri Grkih nihče ni presegel meje desetih točk. Med osem se je uspelo uvrstiti tudi evropskim podprvakom Nemcem, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani. V Apeldoornu so pokvarili nizozemsko zabavo in tulipane izločili z zmago s 3:1. Pri zmagovalcih je bil najboljši György Grozer z 20 točkami, dve manj jih je dodal Christian Fromm (18), pri poražencih pa je ponovno blestel Nimir Abdel-Aziz, ki se je na koncu ustavil pri 29 točkah. 

Tudi v Belgiji smo dobili prvega četrtfinalista. To je pričakovano postala Srbija, ki je Čehe strla že po treh nizih. Pri četi Slobodana Kovača sta navdušila Uroš Kovačević (17) in Aleksandar Atanasijević (15), pri češki vrsti pa Donovan Džavoronok z 18 točkami. Zanimivo, srbski nasprotnik v četrtfinalu ne bo domačinka Belgija, ki je po petih nizi pred domačimi gledalci v Antwerpnu klonila proti Ukrajini.

Svetovni prvaki Poljaki so se sprehodili čez Špance, zadnjega potnika v osmino finala pa smo dobili v nedeljo. V Nantesu so Italijani po treh nizih preskočili Turčijo.

Četrtfinalni pari:

Ljubljana:
Ponedeljek, 23. september:
20.30 Rusija – Slovenija

Apeldoorn:
Ponedeljek, 23. september:
20.00 Poljska – Nemčija

Nantes:
Torek, 24. september:
20.45 Francija – Italija

Antwerpen:
Torek, 24. september:
20.30 Srbija – Ukrajina

Evropsko prvenstvo, moški, osmina finala:

Preberite še:

EuroVolley2019: Slovenija - Rusija
Sportal Besede prijatelja, ki bodo dale misliti tudi celotni Sloveniji
Španija odbojka
Sportal Kot zadnji v osmino finala še Španija in Češka, kdo s kom za četrtfinale?
Ne spreglejte