Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
22. 7. 2019,
12.25

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov UEFA žreb Bate Borisov Rosenborg

Ponedeljek, 22. 7. 2019, 12.25

1 leto

Žreb 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov

Maribor izvedel, kaj ga čaka v primeru švedske pravljice

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

1

NK Maribor | Mariborčani bodo v tej sezoni odigrali še najmanj štiri evropske tekme. | Foto Grega Valančič/Sportida

Mariborčani bodo v tej sezoni odigrali še najmanj štiri evropske tekme.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski prvak Maribor se po remiju v Velenju, ki še vedno buri duhove, pripravlja na novega evropskega tekmeca. V sredo bo v uvodni tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov gostil švedskega prvaka AIK. Če bi preskočil aktualno skandinavsko oviro, bi ga v 3. krogu kvalifikacij, kjer ne bi bil več deležen statusa nosilca, čakal boljši iz dvoboja med prvakoma Belorusije in Norveške.

NK Olimpija, NK Domžale, prva liga Telekom Slovenije
Sportal Če bi Olimpija presenetila Turke, bi verjetno naletela na srbskega velikana

Pari 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov:

Prvaki:
Maribor (Slo)
/AIK Solna (Šve) - BATE Borisov (Blr)/Rosenborg (Nor)
Maccabi Tel Aviv (Izr)/CFR Cluj (Rom) - Celtic Glasgow (Ško)/Nomme Kalju (Est)
APOEL Nikozija (Cip)/Sutjeska Nikšić (ČG) - Qarabag (Aze)/Dundalk (Irs)
PAOK Solun (Grč) - Ajax Amsterdam (Niz)
Dinamo Zagreb (Hrv)/Saburtalo (Gru) - Valletta (Mal)/Ferencvaroš (Mad)
Crvena zvezda (Srb)/HJK Helsinki (Fin) - Köbenhavn (Dan)/The New Saints (Wal)

Neprvaki:
Istanbul Basaksehir (Tur) - Olympiacos Pirej (Grč)/Viktoria Plzen (Češ)
Krasnodar (Rus) - Porto (Por)
Club Brugge (Bel) - Dinamo Kijev (Ukr)
Basel (Švi)/PSV Eindhoven (Niz) - LASK Linz (Avt)

Prvi dvoboji 3. kroga bodo odigrani 6./7. avgusta, povratni pa 13./14. avgusta.

Po sobotnem neodločenem rezultatu v Velenju, kjer sta navijače Maribora najbolj spravila v slabo voljo sporno dogajanje pred izključitvijo Roka Kronavetra (nekdanji dolgoletni adut Olimpije bo zaradi rdečega kartona preskočil večni derbi 28. julija v Ljudskem vrtu) ter pozno izenačenje knapov (Rudar si je priigral točko v sodnikovem podaljšku), so se misli izbrancev Darka Milaniča hitro usmerile na evropski dvoboj.

NK Olimpija Ljubljana
Sportal Olimpija po zmagi na derbiju Mariboru ušla na +5 #video

Najprej v Ljudskem vrtu, nato v Friends Areni

Maribor bo na povratnem srečanju s švedskim prvakom gostoval na stadionu Friends Arena. | Foto: Guliverimage/Getty Images Maribor bo na povratnem srečanju s švedskim prvakom gostoval na stadionu Friends Arena. Foto: Guliverimage/Getty Images V sredo bo Ljudski vrt pokal po šivih, saj bo imel Maribor na tekmi z ogromnim vložkom opravka z zelo močnim tekmecem. V mesto ob Dravi prihaja švedski prvak AIK Solna, Mariborčani pa bodo poskušali v zgoščenem tekmovalnem ritmu, s katerim imajo v najbolj vročih poletnih mesecih že tradicionalno veliko opravka, po prvaku Islandije Valurju izločiti še enega predstavnika s severa Evrope.

Če bi Maribor v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov prekrižal načrte uglednemu švedskemu klubu, ki igra domače tekme na prekrasnem stadionu Friends Arena v Stockholmu s kapaciteto 50.622 mest, bi si zagotovil nastop v 3. krogu kvalifikacij. Takrat pa v primerjavi z uvodnima dvema krogoma ne bi mogel računati na status nosilcev.

BATE Borisov ali Rosenborg?

Danec Nicklas Bendtner je v bogati nogometni karieri nosil tudi dres Arsenala, Juventusa in Wolfsburga. | Foto: Reuters Danec Nicklas Bendtner je v bogati nogometni karieri nosil tudi dres Arsenala, Juventusa in Wolfsburga. Foto: Reuters Med kandidati za naslednjega evropskega tekmeca NK Maribor je bil celo aktualni polfinalist lige prvakov Ajax Amsterdam, ki je po sanjski sezoni 2018/19 izgubil nekaj najboljših igralcev, a še vedno spada med elito evropskega klubskega nogometa, med kandidati je bil tudi škotski prvak Celtic, na katerega ima Maribor prelepe spomine, najboljši hrvaški klub Dinamo Zagreb, ki je vijolicam še vedno pokvaril evropske načrte, in ciprski velikan APOEL Nikozija (Maribor ga je enkrat izločil, enkrat pa je proti njemu izpadel), a se bodo morali tudi oni še pošteno preznojiti, če bodo hoteli sodelovati v tem delu tekmovanja, saj jih najprej, podobno kot Maribor, čakajo izzivi v 2. krogu kvalifikacij.

Žreb je določil, da se bo Maribor, če bo uspešen proti švedskemu prvaku, v tretjem poglavju kvalifikacij za ligo prvakov udaril proti boljšemu iz obračuna med prvakoma Belorusije in Norveške. Tako BATE Borisov kot tudi Rosenborg se lahko pohvalita z dolgoletnim nastopanjem v skupinskem delu lige prvakov, katere čar je trikrat okusil tudi 15-kratni slovenski prvak. Rosenborg, katerega prvi zvezdnik je samosvoji danski napadalec Nicklas Bendtner, je bil del evropske elite kar 11-krat, klub iz Borisova, ki igra domače tekme na prekrasni Borisov Areni, ki je nastala v arhitekturni zasnovi slovenskih snovalcev, pa se je z najboljšimi evropskimi klubi tesno družila petkrat.

Maribor Valur kv. liga prvakov
Sportal Mariborčani zanesljivo prek Valurja, Šporarjevi izpadli po kazenskih strelih

Verbič proti belgijskemu podprvaku

Kmalu bo evropsko sezono začel tudi Verbičev Dinamo Kijev. | Foto: Reuters Kmalu bo evropsko sezono začel tudi Verbičev Dinamo Kijev. Foto: Reuters Opravljen je bil tudi žreb 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v skupini neprvakov, med klubi, ki v zadnji sezoni niso bili najboljši v svojih državah, a so si zaradi visokega koeficienta uspešnosti v evropskih pokalih svoje zveze vseeno prislužili nastop v kvalifikacijah. Med njimi je tudi ukrajinski podprvak Dinamo Kijev, za katerega igra tudi Benjamin Verbič. Uefa je poskrbela, da se v 3. krogu zaradi politične napetosti ne bo mogel pomeriti z ruskim stanovskim kolegom Krasnodarjem. Evropsko sezono bo začel proti belgijskemu podprvaku Club Brugge.

Če bi Maribor izpadel v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov, še ne bi končal evropske sezone, ampak bi se preselil v evropsko ligo, kjer bi zaigral v 3. krogu kvalifikacij. Morebitnega tekmeca v evropski ligi bo izvedel na današnjem žrebu v Nyonu, ki se bo začel ob 12.25.

Žreb 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov

Skupina prvakov:

Nosilci: Ajax Amsterdam (Niz), Celtic Glasgow (Ško)/Nomme Kalju (Est), Köbenhavn (Dan)/The New Saints (Wal), Dinamo Zagreb (Hrv)/Saburtalo (Gru), BATE Borisov (Blr)/Rosenborg (Nor), APOEL Nikozija (Cip)/Sutjeska Nikšić (ČG)

Nenosilci: PAOK Solun (Grč), Qarabag (Aze)/Dundalk (Irs), Maribor (Slo)/AIK Solna (Šve), Crvena zvezda (Srb)/HJK Helsinki (Fin), Maccabi Tel Aviv (Izr)/CFR Cluj (Rom), Valletta (Mal)/Ferencvaroš (Mad)

Skupina neprvakov:

Nosilci: Porto (Por), Dinamo Kijev (Ukr), Basel (Švi)/PSV Eindhoven (Niz), Olympiacos Pirej (Grč)/Viktoria Plzen (Češ)

Nenosilci: Club Brugge (Bel), Krasnodar (Rus), Istanbul Basaksehir (Tur), LASK Linz (Avt)

Maribor Valur kv. liga prvakov
Sportal Milanič po drami ne želi razmišljati le o rdečem kartonu #video
Rok Kronaveter
Sportal Sodniki znova na tapeti: je bila izključitev Kronavetra upravičena? #video
Zlatko Zahović
Sportal Zlatku Zahoviču zaradi nešportnega vedenja tri tekme prepovedi #video
Darko Milanič
Sportal Zadovoljni evropski Maribor za dolgo časa ostal brez Zahovića #video
Ne spreglejte