Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
14.07

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

Radenko Mijatović Nogometna zveza Slovenije futsal Andrej Dobovičnik Mile Simeunović Milenko Ačimović Aleksander Čeferin Tina Maze futsal euro 2018

Petek, 29. 9. 2017, 14.07

6 let, 2 meseca

UEFA futsal Euro 2018 – žreb

Slovenija na zgodovinskem Euru z Italijo in Srbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Uefa Futsal 2018 Slovenija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija bo čez dobrih 120 dni gostila najboljše futsaliste v Evropi. Slovenci se bodo v skupini A v Ljubljani pomerili z Italijo in Srbijo. Pri slavnostnem žrebu so sodelovali tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ena najboljših alpskih smučark vseh časov Tina Maze ter nekdanja reprezentanta Milenko Ačimović (nogomet) in Mile Simeunović (futsal).

''Pred žrebom sva se pogovarjala z Ačimovićem, kaj morava izvleči in kaj ne. Na koncu sva izvlekla tisto, kar si nismo želeli. A ne smemo gledati samo na papir. Prvo tekmo igramo proti Srbom, kjer jih bo pričakala polna dvorana. Srbi so več kot premagljivi, boljši smo od njih, in tekma bo kot nalašč, da se ji maščujemo za poraz z zadnjega EP v Beogradu. Če se dobi prvo tekmo, si bolj ali manj že v četrtfinalu. Mislim, da po žrebu ne smemo biti preveč žalostni, to je odlično za prvenstvo. Tudi Italijani so premagljivi, zakaj ne?'' je po žrebu dejala legenda slovenskega futsala Mile Simeunović, ki iz tretjega bobna izvlekel Srbijo, pred njim pa Milenko Ačimović Italijo, ki bo v Sloveniji zagotovo ciljala na oder za zmagovalce.

Kaj je po žrebu povedal selektor Andrej Dobovičnik?

''Razumem selektorja, da je žalosten, sam bi na njegovem mestu tudi bil. A fante poznam in vem, da bodo najboljši, ko bo to najbolj potrebno. Polna dvorana bo naš šesti igralec in verjamem, da so fantje sposobni priti najmanj iz skupine,'' je še dodal Ačimović.

Skupine za Euro 2018:

A: Slovenija, Italija, Rusija
B: Rusija, Kazahstan, Poljska
C: Portugalska, Ukrajina, Romunija
D: Španija, Azerbajdžan, Francija

Predsednik NZS: Trudili se bomo biti dobri gostitelji

"Želimo si, da bi tekmovanje vsem udeležencem ostalo v globokem spominu. Trudili se bomo biti dobri gostitelji reprezentancam, pokroviteljem in navijačem. Hvala vsem, ki boste in ste že prispevali k temu dogodku. Hvala Uefi, mestu Ljubljana, zavodu za šport in državi. Upam, da se vidimo v polnih Stožicah," je v petek nagovoril zbrano množico na ljubljanskem gradu predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović.

Fotogalerija
1 / 30

Predsednik Čeferin: Izkoristite razkošje, ki ga ponuja Ljubljana

Aleksander Čeferin je zaželel srečo vseh 12 udeležencem. | Foto: Vid Ponikvar Aleksander Čeferin je zaželel srečo vseh 12 udeležencem. Foto: Vid Ponikvar Nato je udeležence ponosno v slovenskem jeziku pozdravil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin. Zaželel je veliko sreče 12 udeležencem in poudaril, da postaja futsal vedno večji, boljši, bolj profesionalen.

"Na Uefi opažamo atraktivnost futsala, v kateri uživamo vsi. Tako mladi kot stari, moški kot ženske. Odločili smo se spodbuditi dodaten razvoj futsala. Prihodnje leto bosta zaživeli novi prvenstvi, futsal Euro za ženske in za igralce do 19 let. Širimo futsal cup, ki postaja liga prvakov, leta 2022 pa bo organiziran novi Euro, na katerem bo 16, ne le 12 ekip. To je del nove strategije ob finančni spodbudi Uefe, pomembni za nadaljnji razvoj futsala,'' je pojasnil nekdanji predsednik NZS. 

Na evropskem prvenstvu bodo tekmovale tudi reprezentance Španije, Slovenije in Srbije. | Foto: Vid Ponikvar Na evropskem prvenstvu bodo tekmovale tudi reprezentance Španije, Slovenije in Srbije. Foto: Vid Ponikvar

Priznal je, da je velik navdušenec futsala. ''Ponosen in vesel sem, da bo Euro prav v moji, naši domovini. Niti najmanj ne dvomim, da bo prvenstvo uspešno in da se bo razvila ljubezen do igre ne le pri nas, ampak tudi v regiji. Kot Slovenec in predsednik Uefe vas vljudno vabim, da si ogledate turnir v prelepih Stožicah in izkoristite razkošje, ki ga ponuja Ljubljana. Futsal je igra, ki se igra na majhnem prostoru. Slovenija je majhna dežela. Majhno je prelepo, takšno bo tudi prvenstvo.''

Urnik tekem Slovenije:

30. januar, četrtek: Slovenija – Srbija
3. februar, torek: Slovenija – Italija

Finale bo 10. februarja.

Slovenski futsalisti, ki bodo še šestič, petič zapored, nastopili na evropskem prvenstvu, želijo pred domačimi gledalci doseči najboljšo uvrstitev. Na dozdajšnjih petih niso imeli veliko uspeha, še najboljši so bili leta 2014 v Belgiji, ko so na prvi tekmi s 3:2 šokirali poznejše zmagovalce Italijane. Slovenci so se prvič in edinkrat prebili v četrtfinale, tam pa so jih visoko, s 4:0, premagali Španci.

Tokrat se bodo pred domačim občinstvom pomerili z Italijo in Srbijo.

V petek na Ljubljanskem gradu ni manjkalo znanih nogometnih imen. | Foto: Vid Ponikvar V petek na Ljubljanskem gradu ni manjkalo znanih nogometnih imen. Foto: Vid Ponikvar

Tina Maze ima rada nogometno žogo

Tina Maze obožuje futsal. | Foto: Vid Ponikvar Tina Maze obožuje futsal. Foto: Vid Ponikvar Slavnostni žreb je počastila tudi ena najboljših alpskih smučark vseh časov Tina Maze

''V čast mi je, da sem tukaj, da lahko promoviram tako velik dogodek v Sloveniji. Zame je bil futsal vedno najlepši del smučarskega treninga. Še vedno ga rada igram. Slovenija je velika športna država. Uspešna je tako v individualnih kot zadnje čase tudi moštvenih športih. Reprezentanci v futsalu želim vse najboljše, da si sposodijo energijo, ki smo jo letos videli pri naših košarkarjih,'' je dejala Črnjanka, ki je nato pomagala pri plesu kroglic.

Španiji noben niti blizu

Prvo evropsko prvenstvo v futsalu je bilo organizirano leta 1996 v španski Cordobi, kjer je sodelovalo le šest ekip. V finalu sta se udarili domačinka in Rusija, na koncu pa so bili s 5:3 boljši domačini.

Prihodnje leto bo v Sloveniji nastopila smetana evropskega futsala. | Foto: Vid Ponikvar Prihodnje leto bo v Sloveniji nastopila smetana evropskega futsala. Foto: Vid Ponikvar

Leto pozneje je izvršni komite evropske nogometne zveze sprejel odločitev, da se razširi format tekmovanja (naprej na osem, zdaj 12 ekip), in ga preimenoval v Uefa Futsal Euro, ki je vse do zdaj potekal na dve leti. Na dozdajšnjih desetih turnirjih je kar sedemkrat evropska prvakinja postala Španija, dvakrat je bila najboljša Italija, enkrat pa Rusija.

Po letu 2018 bo tako kot v velikem nogometu evropsko prvenstvo vsaka štiri leta, na glavni turnir pa se bo uvrstilo 16 ekip.

Najuspešnejše reprezentance:

7 – Španija (1996, 2001, 2005, 2007, 2010, 2012, 2016)
2 – Italija (2003, 2014)
1 – Rusija (1999)

Ne spreglejte