Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
15. 7. 2018,
9.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

Zlatko Zahović hrvaška nogometna reprezentanca Zdravko Mamić FIFA SP 2018 Didier Deschamps Francija

Nedelja, 15. 7. 2018, 9.00

5 let, 9 mesecev

Zlatko Zahović o finalu SP 2018

Zlatko Zahović se klanja Hrvaški, a ga pri sosedih nekaj hudo moti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Zlatko Zahović Maribor | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji slovenski reprezentant Zlatko Zahović meni, da se bosta danes v finalu pomerili dve najboljši reprezentanci na svetovnem prvenstvu. ''Daleč najboljši! Srečali se bosta dve najboljši filozofiji. Več kakovosti je na strani Francije, več emocij je pri Hrvaški. V finalu pa bi rekel, da ima večjo težo kakovost,'' pravi športni direktor Maribora, ki ga zelo čudi, zakaj na Hrvaškem v teh dneh nihče ne čestita Zdravku Mamiću.

Edina slovenska soseda, ki nastopa na letošnjem svetovnem prvenstvu, piše zgodovino. To je najlepše nogometno leto za Hrvaško.

''Hrvaški kapi dol. Klanjam se ji. Je nogometni fenomen, čudež. Glede na to, koliko je na svetu Hrvatov in v kakšnih pogojih deluje njihov nogomet, je to res pravi čudež. Včasih, ko spremljaš športni del dnevnika na hrvaški televiziji, dobiš občutek, kot da bi se znašel v filmu Nazaj v prihodnost. Igrišča so res v slabem stanju,'' je Zlatko Zahović opozoril na veliko pomanjkljivost hrvaškega nogometa, skromno infrastrukturo, s katero se srečujejo tudi najboljši klubi.

Hrvaška
Sportal Dan, ko Hrvaška poka od ponosa. Bo zvečer dokončno eksplodirala?

Ko ne bo več Mamića, bo sledil strm padec

Zlatko Zahović pravi, da je njegov soimenjak Dalić del projekta Zdravka Mamića. | Foto: Reuters Zlatko Zahović pravi, da je njegov soimenjak Dalić del projekta Zdravka Mamića. Foto: Reuters ''Hrvati so res fenomen. Moti pa me, da nihče na Hrvaškem ne poroča o tem, kako je finale zasluga le enega človeka. Zdravka Mamića. On je ustvaril celotno hrvaško reprezentanco. Vse je njegovo delo, od prvega do zadnjega. Tudi selektor Dalić je del Mamićevega projekta, saj je namesto njega na Arabskem polotoku dobil priložnost Zoran Mamić, mlajši brat Zdravka, pa o tem nihče ne poroča. Igralcev Dinama je v reprezentanci daleč največ. Nastavil je večletni projekt. Ko bodo Hrvati izgubili Mamića, bo sledil strm padec,'' opozarja južne sosede, da bi bila lahko prihodnost reprezentance manj prijetna od danih napovedi, če bo Zdravko Mamić, nepravnomočno obsojen na daljšo zaporno kazen, izginil iz nogometnega delovanja.

Hrvati
Sportal Hrvaška enotnost: Čas, da se Janica spusti s prestola

Noče biti odvetnik Zdravka Mamića, pravi ognjeni so le eni

Za Zahovića so edini pravi ognjeni tisti, ki jih je leta 1998 popeljal Miroslav Ćiro Blažević do tretjega mesta na SP v Franciji. | Foto: Guliverimage/Getty Images Za Zahovića so edini pravi ognjeni tisti, ki jih je leta 1998 popeljal Miroslav Ćiro Blažević do tretjega mesta na SP v Franciji. Foto: Guliverimage/Getty Images ''Kar se tiče njegovih prekrškov, me to ne zanima. Če je kaj narobe naredil, je to naredil. Nočem biti njegov odvetnik. Ko pa govorimo o nogometu, je iz baze, ki je zelo majhna, ustvaril fenomen. Če se lahko v takšnih razmerah boriš s Francozi, Španci in drugimi velikani, moraš biti zelo samozavesten. Če neumneži tega ne vidijo, pa je druga stvar. Navijači, pa tudi novinarji,'' ga čudi, da se v teh tednih, ko je na Hrvaškem prisotna ogromna nogometna evforija, nihče ne spomni na Mamića, še pred kratkim najbolj vplivnega moža hrvaškega nogometa.

''In še nekaj je. Hrvaška reprezentanca igra genialno. Sploh zvezna vrsta. Ne bodo pa to nikoli pravi vatreni. Ognjeni. Tisti so bili zame prvi in edini. Leta 1998. Hrvaška je v Rusiji naredila tisto, kar je bila še pred kratkim tabu tema. Zdaj se je nekdo znašel nad ognjenimi iz leta 1998. Želim jim vse najboljše, a zame bodo še vedno pravi vatreni Boban, Šuker, Prosinečki in drugi,'' je resda navdušen nad Luko Modrićem, Ivanom Rakitićem in druščino, a ta zanj ne bo nikoli deležna tolikšnega ugleda kot Blaževićeva bronasta generacija pred 20 leti.

Davor Šuker
Sportal Pariški demoni, ki so Hrvate preganjali kar 20 let

Doma ima zadnji dres Deschampsa

Didier Deschamps je bil soigralec Mariborčana pri netopirjih. | Foto: Reuters Didier Deschamps je bil soigralec Mariborčana pri netopirjih. Foto: Reuters Hrvaška se bo v finalu pomerila s svetovno nogometno velesilo Francijo. Njen selektor je Didier Deschamps. Lahko postane tretji v zgodovini, ki bo osvojil svetovni naslov tako kot nogometaš kot tudi selektor. To je že uspelo Brazilcu Mariu Zagallu in Nemcu Franzu Beckenbauerju, zdaj se velika čast nasmiha Francozu, ki je bil pred leti Zahovićev soigralec. Slačilnico sta si delila v začetku stoletja pri Valencii.

''Didier je moj velik prijatelj. Pri Valencii sem se z njim najbolj razumel. Še danes imam njegov dres, zadnji, ki ga je nosil v reprezentanci Francije. Prinesel mi ga je. Original. Drugače nimam doma kupljenih dresov, ta pa je nekaj posebnega. Dobro sva se razumela. Zanj je veljalo, da je vedno vedel, kako se gibati med hodniki. Marsikaj se je naučil, zelo je inteligenten. Zanj je Mamić majhna mucka v nogometnem svetu,'' zelo ceni francoskega strokovnjaka, s katerim se je veliko družil, ko je branil barve netopirjev in izgubil finale lige prvakov.

Zlatko Dalić
Sportal Največji hrvaški junak v očeh Slovenca, s katerim rešujeta ljubljeni klub

Hrvaška igra enega najlepših nogometov vseh časov 

Igra Hrvaške na SP 2018 ga navdušuje. | Foto: Getty Images Igra Hrvaške na SP 2018 ga navdušuje. Foto: Getty Images ''Če bo zmagala Hrvaška, bom zelo zadovoljen, če bo zmagala Francija, ne bom nezadovoljen. Se bosta pa srečali različni filozofiji nogometa. Hrvaška igra všečen nogomet, ki ga je težko opisati. Je vrhunski. Ko bo konec prvenstva, bodo pisali, kako je igrala enega najlepših nogometov vseh časov. Nekaj podobnega kot Brazilija leta 1970. Hrvaška ima res nekaj več, je pa res, da bo igrala v finalu proti najbolj pragmatični tekmi na svetu. To zna biti težava. Bo pa to odlični finale. Totalni nogomet proti pragmatičnemu. Obeta se užitek,'' že nestrpno odšteva ure do začetka velikega finala.

Začel se bo ob 17. uri na štadionu Lužniki. Ko bo sodnik označil konec srečanja, bo že nekaj jasno. Ali bo Zahović, najboljši strelec slovenske izbrane vrste, zelo zadovoljen, ali pa ne bo nezadovoljen.  

Hrvaška Trening
Sportal Vesela novica za Hrvaško, ki pripravlja spremembo

SP2018 Francija-Hrvaška | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Ne spreglejte