Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
30. 11. 2021,
11.07

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

10

Natisni članek

Iker Casillas Robert Lewandowski Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak Lothar Matthäus zlata žoga

Torek, 30. 11. 2021, 11.07

2 leti, 4 mesece

Po izboru nogometne zlate žoge 2021

Ne manjka kritik na izbor Messija, Ronaldo jezen na urednika

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

10

Lionel Messi | 34-letni Lionel Messi je bil za najboljšega na svetu okronan že sedmič. S tem je postavil nov rekord. | Foto Reuters

34-letni Lionel Messi je bil za najboljšega na svetu okronan že sedmič. S tem je postavil nov rekord.

Foto: Reuters

Letošnji dobitnik zlate žoge je Argentinec Lionel Messi. S tem se ne strinja kar nekaj znanih nogometnih imen, ki so na prestolu pričakovala drugega kandidata, Poljaka Roberta Lewandowskega. Cristiana Ronalda so razjezile besede urednika France Footballa, Slovenija pa (p)ostaja fenomen, saj se lahko kot edina država pohvali z dvema vratarjema med desetimi najboljšimi na svetu.

Lionel Messi sedma zlata žoga
Sportal Messi sedmič prejel zlato žogo, Oblak brez nagrade za vratarja leta

V ponedeljek zvečer je bilo v pariški dvorani Theatre du Chatelet slovesno. Zbrala se je svetovna nogometna elita. Na podelitev zlate žoge niso prispeli vsi zvezdniški udeleženci, manjkalo je nekaj nogometašev, ki so se na lestvici povzpeli visoko, najbolj pa je odmevala odsotnost Cristiana Ronalda. 36-letni Portugalec je tako izpustil priložnost, da bi v živo zaploskal dolgoletnemu rivalu Lionelu Messiju, s katerim sestavljata udarni nogometni dvojec 21. stoletja in že vrsto let pobirata največje nagrade.

Je šla zlata žoga v prave roke?

  • Da, Lionel Messi je bil letos najboljši
    23,67 %
    253 glasov
  • Ne, moral bi jo prejeti Robert Lewandowski
    72,50 %
    775 glasov
  • Ne, moral bi jo prejeti nekdo drug (ne Messi, ne Lewandowski)
    3,84 %
    41 glasov
Oddanih 1069 glasov

Argentinec je dočakal že svojo sedmo zlato žogo, največje zasluge za njo pa ima naslov južnoameriškega prvaka. Letos ga je osvojil in s tem prekinil sušo, kar zadeva velike lovorike, v dresu gavčev. Argentino je popeljal do naslova, ob izjemnih predstavah in novih statističnih vragolijah v dresu Barcelone, ki ga je poleti zamenjal za pariškega, pa je to zadoščalo, da mu je žirija, ki jo je sestavljajo 180 novinarjev, podelila največ točk. Da bo Messi najboljši, je prek družbenih omrežij v preteklih dneh "zažvižgalo" kar nekaj različnih virov, vseeno pa ni manjkalo ljubiteljev nogometa, ki so verjeli, da so bila to le ugibanja.

PSG ima v svojih vrstah tako dobitnika zlate žoge kot tudi trofeje Leva Jašina:

Čakali so do zadnjega trenutka, ko je nepozabni afriški nogometni velikan Didier Drogba odprl kuverto in na oder povabil zmagovalca Messija. Takrat je postalo jasno, da je Poljak Robert Lewandowski, ki je v zadnjih sezonah v življenjski formi in zabija zadetke kot po tekočem traku, ostal brez krstnega naslova.

Messi Lewandowskemu: Leta 2020 si bil najboljši

Robert Lewandowski se je udeležil prireditve v Parizu z ženo Anno. | Foto: Reuters Robert Lewandowski se je udeležil prireditve v Parizu z ženo Anno. Foto: Reuters Zmagovalec Messi je prepričan, da bi moral Poljak osvojiti zlato žogo lani in da se mu godi krivica. Takrat je bil nesporni nogometni kralj leta, z Bayernom je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, a France Football (v nasprotju s Fifo) zaradi pandemije covid-19 ni podelil nagrade. "Bilo mi je v veliko čast, da sem tekmoval proti tebi. Vsi vemo in se strinjamo s tem, da si bil leta 2020 najboljši. France Football bi ti moral podeliti zlato žogo za leto 2020. Zaslužiš si jo, moral bi jo imeti doma," je poudaril 34-letni Južnoameričan na pariškem odru in dodal, da je imel Poljak odlično leto tudi letos.

O tem, da si Messi ni zaslužil prvega mesta, je brez dlake na jeziku spregovoril Lothar Matthäus. Legendarni Nemec, dolgoletni as Bayerna in dobitnik zlate žoge leta 1990, kar ni mogel verjeti, da Lewandowski ni najboljši. "Po tem izboru ne razumem več sveta. Ob vsem dolžnem spoštovanju do Messija in preostalih predlaganih kandidatov si je priznanje najbolj zaslužil Lewandowski. France Football ni podelil nagrade lani, ko bi morala zaradi vsega, kar je osvojil z Bayernom, pripasti njemu. Najboljši je bil tudi v tem letu. Ne morem verjeti, da ni prejel nagrade," se je čudil rezultatom žirije, ki je Messiju podelila 33 točk več kot napadalcu Bayerna. Ta tako ostaja brez največjega individualnega priznanja v svetu nogometa.

Zadovoljiti se je moral s tolažilno nagrado, priznanjem za napadalca leta, na podelitvi pa se je poklonil letos umrlemu velikanu Gerdu Müllerju, čigar rekord v bundesligi (40 golov) je premagal v prejšnji sezoni 2002/21 (41 zadetkov). Bundesliga je tako dobila novega strelskega kralja po 49 letih. O tem, da bi moral biti Poljak prvi, je prepričan tudi predsednik Bayerna Oliver Kahn.

Kritičen do letošnjega izbora je bil tudi Iker Casillas. Legendarni španski vratar, ki je pri madridskem Realu vrsto let sodeloval tudi z Ronaldom, je podobno kot Matthäus verjel, da bo nagrado prejel nekdo drug. "Vedno težje verjamem v to nagrado. Messi je zame eden izmed petih najboljših nogometašev vseh časov, a je treba podeliti nagrado tistemu, ki je bil najboljši v tem letu. To, za vraga, ne bi smelo biti tako težko," ni skrival razočaranja. Če bi vprašali njega, bi nagrado podelil Lewandowskemu oziroma Jorginhu, ki se je lahko kot edini pohvalil z imenitno evropsko dvojno krono, naslovom evropskega prvaka s klubom (Chelsea) in reprezentanco (Italija).

Jan Oblak, Atletico Madrid
Sportal Oblak že petič najboljši vratar v španski ligi

Slovenija (p)ostaja svetovni fenomen

Jan Oblak je bil izbran za tretjega najboljšega vratarja leta na svetu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jan Oblak je bil izbran za tretjega najboljšega vratarja leta na svetu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V glasovanju za najboljšega vratarja leta, ki je prejel trofejo Leva Jašina, se je Slovenija podpisala pod izjemen uspeh. Kapetan slovenske reprezentance in zvezdnik Atletica Jan Oblak, ki je le nekaj ur pred pariškim spektaklom v Madridu prejel svojo že peto priznanje zamora, je končal "na stopničkah".

Škofjeločan je osvojil tretje mesto, zaostal le za Gianluigijem Donnarummo (Milan/PSG) in Edouardom Mendyjem (Chelsea), njegov starejši rojak Samir Handanović (Inter) pa je osvojil deseto mesto. Slovenija je tako edina država na svetu, ki ima med najboljših deset kar dva vratarja. Italija, Senegal, Brazilija, Nemčija, Argentina, Danska, Belgija in Kostarika imajo enega.

Ronaldo: Ferre je lagal

Tik pred slovesnim izborom v Parizu je veliko prahu dvignila objava Cristiana Ronalda na Instagramu. Portugalec je jezen na urednika France Footballa Pascala Ferreja. Ta je v pogovoru za New York Times dejal, kako naj bi mu CR7 na štiri oči priznal, da je njegov cilj, ki ga žene naprej v karieri, da se od nogometa poslovi z večjim številom zlatih žog od Messija. Argentinec jih ima po novem sedem, Portugalec, ki se prvič po desetletju ni znašel niti med tremi najboljšimi, ampak je končal šele na šestem mestu, pa ostaja pri petih.

Prihodnje leto bo dopolnil 37 let, tako da se poraja vprašanje, ali bi lahko še kdaj osvojil zlato žogo. V nasprotju z dve leti mlajšim Messijem bo (podobno kot Lewandowski) marca v play-offu poskušal popeljati reprezentanco na SP 2022 v Katar. V kvalifikacijah bi se lahko srečal z Italijo, aktualno evropsko prvakinjo, katere zvezni igralec Jorginho je osvojil tretje mesto.

"Ferre je lagal in zlorabil moje ime za promocijo sebe in revije, za katero dela. Nedopustno je, da nekdo, ki je odgovoren za tako prestižno nagrado, lahko trosi take laži. S tem mi je izkazal izrazito nespoštovanje. Vedno sem spoštoval France Football in zlato žogo. Lagal je tudi, ko je moj izostanek opravičeval s tem, da naj bi bil v karanteni, kar pa sploh ni res."

Cristiana Ronalda v četrtek čaka nov derbi angleškega prvenstva. V nedeljo je remiziral s Chelseajem, v četrtek se bo pomeril z Arsenalom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Cristiana Ronalda v četrtek čaka nov derbi angleškega prvenstva. V nedeljo je remiziral s Chelseajem, v četrtek se bo pomeril z Arsenalom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ronaldo je v ponedeljek raje ostal na Otoku, z rdečimi vragi, ki jim v angleškem prvenstvu ne gre najbolje. V četrtek jih čaka zahtevna tekma z Arsenalom, prvič pod vodstvom novega trenerja Ralfa Rangnicka. Na podelitvi sta manjkala tudi sedmouvrščeni Mohamed Salah (Liverpool), ki bo v sredo odigral mestni derbi z Evertonom, in izkušeni francoski napadalec Karim Benzema (Real Madrid), ki je osvojil četrto mesto.

Patrice Evra
Sportal Kontroverzni Francoz si je premislil in že čestital Messiju

Med 30 nominiranci za nagrado sta brez točk ostala le dva. Tako sta si 29. mesto razdelila Luka Modrić, Hrvat, ki je leta 2018 na kratko prekinil vladavino dveh čarovnikov, Messija in Ronalda, in pa kapetan Chelseaja Cesar Azpilicueta, ki večera vseeno ni zapustil praznih rok, saj so Londončani, aktualni evropski prvaki in vodilni klub v angleški prvi ligi, prejeli nagrado za ekipo leta.

Zlata žoga 2021, končni vrstni red:

1. Lionel Messi (Argentina, Barcelona/PSG) 613 
2. Robert Lewandowski (Poljska, Bayern München) 580
3. Jorginho (Italija, Chelsea) 460
4. Karim Benzema (Francija, Real Madrid) 239
5. N'Golo Kante (Francija, Chelsea) 186 
6. Cristiano Ronaldo (Portugalska, Juventus/Manchester United) 178
7. Mohamed Salah (Egipt, Liverpool) 121
8. Kevin De Bruyne (Belgija, Manchester City) 73 
9. Kylian Mbappe (Francija, PSG) 58
10. Gianluigi Donnarumma (Italija, Milan/PSG) 36 
11. Erling Braut Haaland (Norveška, Borussia Dortmund) 33 
12. Romelu Lukaku (Belgija, Inter/Chelsea) 26
13. Giorgio Chiellini (Italija, Juventus) 26 
14. Leonardo Bonucci (Italija, Juventus) 18
15. Raheem Sterling (Anglija, Manchester City) 10 
16. Neymar (Brazilija, PSG) 9
17. Luis Suarez (Urugvaj, Atletico Madrid) 8
18. Simon Kjaer (Danska, Milan) 8 
19. Mason Mount (Anglija, Chelsea) 7 
20. Riyad Mahrez (Alžirija, Manchester City) 7
21. Bruno Fernandes (Portugalska, Manchester United), 6 
21. Lautaro Martínez (Argentina, Inter) 6 
23. Harry Kane (Anglija, Tottenham) 4
24. Pedri (Španija, Barcelona) 3 
25. Phil Foden (Anglija, Manchester City) 2
26. Nicolo Barella (Italija, Inter) 1
26. Ruben Dias (Portugalska, Manchester City) 1 
26. Gerard Moreno (Španija, Villarreal) 1 
29. Cesar Azpilicueta (Španija, Chelsea) 0 
29. Luka Modrić (Hrvaška, Real Madrid) 0 

 

Ne spreglejte