Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
28. 11. 2012,
22.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Massimiliano Allegri Stephan El Shaarawy Hulk Axel Witsel

Sreda, 28. 11. 2012, 22.32

7 let, 12 mesecev

Živ dokaz, da ni vse v denarju

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zenit je bil po okrepitvah, za katere je poleti porabil astronomske vsote denarja, celo med tihimi favoriti v ligi prvakov. Med tistimi, ki bi lahko prišli zelo daleč. Zdaj je njegova pot že končana.

Denar ni vse, zveneče okrepitve ne prinašajo tudi boljših rezultatov. Iz zgodovine nogometa smo se to že naučili, novo potrditev smo dobili tudi letos. Slabih sto milijonov evrov je Zenit, sicer ruski prvak, ki je imel že tako vse prej kot slabo ekipo, porabil v poletnem prestopnem roku. Iz Porta je pripeljal Hulka, iz Benfice je prišel Axel Witsel. Odlični brazilski napadalec in zelo nadarjeni belgijski vezist pa nista prinesla tistega, kar so Rusi pričakovali. Še več. Na igrišču sta pokazala bolj malo, zagotovo manj od pričakovanj, v ekipo pa prinesla nemir. Zato, ker so bili preostali nogometaši ruskega prvaka ljubosumni na vso pozornost, ki sta jo polenila, pa seveda tudi zato, ker zaslužita veliko več od njih. Rezultat? V ruskem prvenstvu je Zenit šele tretji, v ligi prvakov pa ob vse prej kot bleščečem Milanu, ki sta ga poleti zapustila največja zvezdnika Zlatan Ibrahimović in Thiago Silva, denarno obubožani Malagi in skromnemu Anderlechtu že krog pred koncem skupinskega dela zapravil vse možnosti za napredovanje.

V zadnjem krogu ga čaka gostovanje pri Milanu, ki bo ne glede na razplet torkove tekme drugi v skupini. Rusi bodo skušali zmagati in priti vsaj do tretjega mesta, ki prinaša nadaljevanje sezone v ligi Europa. Obračun, ki bo zagotovo zanimiv, si boste sicer lahko v torek ogledali v neposrednem prenosu na Planet TV.

Oba sta začela slabo

Kakšna je forma obeh ekip? Milan je sezono začel katastrofalno slabo, zato ne čudi, da je bil trener Massimiliano Allegri nekaj časa na odstrelu. Pravzaprav je še vedno in morda je celo manjše presenečenje, da ni izgubil službe. A glede na to, s kakšnim osipom zvezdnikov so se morali sprijazniti pri nekoč enem izmed klubov, ki so vselej in povsod merili na lovorike, bi kdorkoli težko dosegal boljše rezultate. Trenutno je Milan v italijanskem prvenstvu deseti, kar je seveda veliko manj od pričakovanj. Zagotovo pa v Milanu pričakujejo vzpon. V zadnjih dveh prvenstvenih krogih so se namreč odrezali dobro. Najprej so prinesli točko s težkega gostovanja v Neaplju, v zadnjem krogu pa v velikem derbiju premagali vodilni Juventus, ki je tudi branilec naslova. Razlike so majhne, z nekaj zaporednimi zmagami bi se lahko Milančani povzpeli še za nekaj mest. V ligi prvakov pa so slabem začetku in zgolj domačem remiju z Anderlechtom nanizali nekaj boljših izidov in krog pred koncem izpolnili cilj. Pa Zenit? Ruskemu prvaku ne kaže najbolje. V zadnjih dveh krogih je osvojil zgolj točko in prekinil niz petih zaporednih prvenstvenih zmag. Trenutno je tretji, zaostanek za vodilnim moskovskim CSKA pa je šest točk. Zagotovo ulovljivo, a treba bo začeti zmagovati. V ligi prvakov je Zenit začel s porazoma proti Malagi in Milanu, po slabem štartu se ni pobral. Zdaj ima štiri točke, toliko kot jih ima tudi Anderclecht na zadnjem mestu. Za zagotovitev nadaljevanja evropske sezone bo treba zmagati v Milanu, morebiti Rusom uspe tudi s točko, morda pa bi zadostoval tudi poraz. A na tekmo med Malago in Anderlechtom v Španiji se pri Zenitu ne nameravajo zanašati, zato bodo na Apeninskem polotoku zagotovo šli na zmago. Tudi zato, da se s tremi točkami častno poslovijo od tekmovanja, od katerega so si obetali zelo veliko, dobili pa bolj malo.

Ekipi? Prav gotovo lahko zapišemo, da je ruska po imenih prav tako kakovostna, kot je tista, s katerim razpolagajo v Milanu. Seveda pa je veliko vprašanje, s kakšno postavo se bodo Milančani po robu postavili Zenitu. Ne glede na razplet tekme bodo drugi, sezona pa je dolga in naporna, zato ne bi bilo presenečenje, če bi priložnost dobili tisti, ki sicer igrajo manj. Najdražji nogometaš Milana je še vedno Brazilec Alexandre Pato, ki pa je daleč od forme, s katero je pred leti navduševal in sodil med najbolj obetavne napadalce na svetu. Zdaj, pri 23 letih, je pogostokrat poškodovan, golov je bolj malo, vse bolj je tudi na udaru kritikov navijačev. V ligi prvakov je sicer v tej sezoni zabil dva gola, v prvenstvu še čaka na prvenec. Veliko premalo za nekdanjega čudežnega brazilskega dečka. Zdaj, ko je odšel Ibrahimović, so vsi pričakovali, da bo prav on tisti, ki bo vodja prenovljenega in tudi oslabljenega Milana. Razpletlo se je povsem drugače. V središču pozornosti je mladi, komajda 20-letni Stephan El Shaarawy. Italijanski reprezentant egipčanskih korenin je v tej sezoni eksplodiral in navdušil celotno Evropo. Z desetimi goli je trenutno celo najboljši strelec italijanskega prvenstva, dvakrat je zadel tudi v ligi prvakov. Prav on je morda tudi edina svetla točka Milana v tej sezoni. Prav on je tisti, ki je v najbolj kritičnih tednih nekajkrat rešil Allegrija.

Kdo so tisti, ki igrajo ključne vloge pri Rusih? Tako opevanega Hulka, ki je doslej zmogel le en gol v ligi prvakov, enkrat pa se med strelce vpisal tudi v ligi prvakov, zagotovo ni med njimi. Daleč najboljši strelec v tej sezoni je izkušeni Aleksandr Keržakov. Desetkrat je zadel v ruskem prvenstvu, tudi on je, podobno kot El Sharaawy, najboljši strelec tekmovanja. En gol je zabil tudi v ligi prvakov. Ob njem gre izpostaviti še dva izkušena nogometaša, prav tako Rusa. Enaintridesetletnega centralnega vezista Romana Širokova. Ta je v ruskem prvenstvu zadel trikrat, v ligi prvakov pa enkrat. Viktor Faizulin, ki šteje 26 let, je v elitnem evropskem klubskem tekmovanju pravkar prispeval en gol, še štirikrat pa zadel v prvenstvu. Ob tem je prispeval še kar nekaj podaj. To so tisti nogometaši, ki naj bi bili največja nevarnost za vratarja Milana. Kdorkoli bo že tokrat dobil priložnost med vratnicama italijanskega podprvaka iz minule sezone.

Ne spreglejte